Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Eylül '11

 
Kategori
Edebiyat
 

Söke Ekspres Gazetesi 50 Yaşında

Anadolu basının Türkiye Milli Mücadele tarihinde kayda değer hizmetleri vardır. Gazi Mustafa kemal Atatürk, bunu zaman zaman TBMM kürsüsünde dile getirmiştir. Yaptığı konuşmalardan birkaçı şöyledir:

“ Basın, milletin müşterek sesidir. Bir milleti aydınlatma ve irşatta, bir millete muhtaç olduğu fikrî gıdayı vermekte, hulâsa bir milletin hedefi saadet olan müşterek bir istikamette yürümesini temininde, basın başlı başına bir kuvvet, bir mektep, bir rehberdir.( 1922 ) ( eski Türkçesine sadık kalarak yazdım ).

“ Basının tam ve geniş hürriyeti iyi kullanmasının, ne derecede nazik bir vaziyet olduğunu söylemeye lüzum görmem. Her türlü kanuni kayıtlardan evvel bir kalem sahibinin ilme, ihtiyaca ve kendi siyasi telakkilerine olduğu kadar vatandaşların hukukuna ve memleketin, her türlü hususi telakkilerin üstünde olan, yüksek menfaatlerine de dikkat ve hürmet etmek manevi zorunluluğu, asıl bu mecburiyettir ki umumi düzeni temin edebilir. Bununla beraber bu yolda yanılma ve kusur olsa bile; bu kusuru düzeltecek etken ve vasıta; basın hürriyetinden doğan mahzurların giderilme vasıtası, yine basın hürriyetidir. “ (1924.

“Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır. “ (1929 )

*** *** ***

Gazetemiz Söke Ekspres artık yarım asırlık gazeteler sınıfında yer aldı. Yaklaşıyor 50 yıldır Söke Ekspres yerel basında Söke halkına yazarlarıyla, mutfakta çalışanlarıyla onurla hizmet vermenin kıvancını yaşıyor. Bu alkışlanacak bir olaydır.

Söke Ekspres, Söke Ovası’nda çıkan ve yayınına devam eden en eksi gazetedir. 1962 yılında Zeki Yavaş ve Şevki Gemicioğlu’nun birlikte çıkardıkları gazeteye bir süre Mahbup Kılıç ve Halil Özşarlak yazı işlerdi müdürlüğünü yapmışlardır. Daha sonra bu gazeteyi Muharrem Bora 1965 yılında devir almıştır. Bu sıralarda gazetenin yazı işleri müdürlüğünü bir süre Metin Balçık üstlenmiştir. Söke Ekspres kimi zaman yayınında sadece iki safa çıkarken ve bazen de tökezlenirken Yılmaz Kalaycı bu bayrağı teslim almıştır. Yazı İşleri Müdürlüğünü Ayşe Öz, Yayın Koordinatörlüğünü Arif Akçay devam etmiştir. O günlerde haber müdürü Zeki Kemikli oğlu yapmıştır. Söke Ekspres şu anda ki durumu ofset baskılı, kimi zaman 4, kimi zaman 6 ve kimi zamanda 8 sayfa olarak yayınına aralıksız olarak devam etmektedir.

 

Elimdeki 10 Eylül 2011 tarih ve 14850 sayısına göre bu gazetenin fiyatı 10 kuruş olup 35 x 50 ebadında Söke Ekspres’in sahibi Yılmaz Kalaycı, yazı işleri müdürü Kadir Kalaycı, fahri yayın Koordinatörü Levent Tuncer, muhabirler: Yılmaz Salum, Murat Sülünoğlu ve fahri foto muhabiri Mümin Sivri’dir. Yayın türü olarak, yerel süreli yayın yapan 06.09.1962’den beri yayınına devam etmektedir. Gazete olarak basın; Ahlak Yassına uymayı taahhüt eden ve “her şey Söke içindir “ sloganıyla çıkan Söke Ekspres’in fahri yazarlarını da burada yazmak istiyorum:

 

Halil Özşarlak, Kerim Yalçınkaya, Cevdet Üzüm, Ali Sarayköylü,. Halil Güven, Abdülkadir Güler, O. Hasan Bıldırki, Osman Barut, Ali Selçuk, Mustafa Kavruk, Faruk Haksal, Fatih Eren, Turgut Türkoğlu, Guntuğ Sökeli, Arif Akçay, Mehmet Çavdar ve yaşar Karakulak’tan ibarettir. Söke Ekspres gazetesinin tecrübeli ve deneyimli bir yazar kadrosu vardır. Bunların çoğu ulusal basında ve sanat ve kültür dergilerinde eser sahibi yazarlarımız da vardır.

Söke Ekspres’in geçmişte tanıdığım Ahmet Güçsav, Şevki Gemicioğlu, İsmail Dalgıç, Hilmi Meydan, Selim Sabit Pülten ve ara sıra güzel şiirleriyle yine yanımızda yer alan Mustafa Özcanyüz bugün yok aramızda. Onları da saygıyla ve rahmetle anmadan geçmek istemiyorum. Halen yazmaya devam eden sevgili Yılmaz ve Kadir kalaycı ile birlikte Söke Ekspres’te Yılmaz Salum, İbrahim Özgezici, her zaman yazılarını zevkle okuduğum saygıdeğer yazı ailesine ve Söke Ekspres’in asıl hizmet veren gazetenin mutfağında çalışan isimsiz ter döken emek veren tüm çalışanlarına sağlık ve uzun ömürler diliyorum.

 

Gazetemiz Söke Ekspres’ten söz ederken yerel gazetelinde sorunlarına biraz değinmek istiyorum. Bu gazeteler kolay kolay çıkmıyor. Bugüne kadar ülkenin ve devletin her türlü imkânlarından istifa eden ulusal medya, bir eli devletin kesesinde bir eli halkın cebinde olarak hayatını sürdürürken, Anadolu yayıncıları mali sıkıntılar içerisinde olduğu bir gerçektir. Anadolu Yayıncıları mahalli kültüre, ulusal şuura, verimliliği katkı yapacak seyredilebilir, okunabilir ve dinlenebilir yayınlar yapma imkânından mahrum bulunmaktadır. Bu nedenle yerel basın radyo, televizyon kurumları devlet tarafından destek görmelidir. Bu nedenle teşvik, muafiyet, fon kaynaklı teşviklerle desteklenmelidir. Örneğin Fransa’da olduğu gibi Basın ve Yayın Kuruluşlarına kredi verme yerine teknoloji ve insana yatırım ile ödenmesi gereken vergilerden yerel basın muaf tutulmalıdır.

Basın ilan Kurumu ile ilgili yeni düzenlemeler yapılmalı, Basın İlan Kurumu Mevzuatı Ciddi bir şekilde ele alınmalı ve Yerel basın bağlamında teşvik edici kararlar alınmalıdır. Basın ve yayıncılığının hızla geliştiği ülkemizde, mahalli yayın ve kuruluşlarıyla yetişmiş insana ihtiyaç vardır. Yayıncılıkla ilgili liseler açılmalı ve bu liselerin son sınıflarında öğrenciler için mahalli yayın kuruluşlarında stajyer olarak öğrenciler eğitim görmelidir. Yerel gazete, radyo ve televizyonlarda çalışan insanların hizmet içi eğitimden Milli Eğitim merkezleri bünyesinde çıraklık branşları yayıncılık mesleği de eklenmelidir. Basın yaylın kuruluşlarında çalışanlara sosyal haklardan mahrum bırakmamak ve çalışan çıraklara da sosyal halklar verilmelidir. Bunlar kısaca değindiğim yerel basının sorunlarından sadece birkaçıdır. Şunu demek istiyorum halkın ve içinde yaşadığı toplumun gören gözü, duyan kulağı ve konuşan dili olan yerel basına devlet teşvik edici yardımlarda bulunmalıdır. Yerel kültürel yaşamasında yerel basının önemli ölçüde katkıları vardır. Bunları bir köşeye silip atamayız. Yerel basın devletten ve ilgili kurum ve kuruluşlardan destek görmelidir. Söke Ekspres 50 yıldır yayımına devam ediyorsa bu bir özveridir. Bu özveri ve başarı alkışlanmalıdır.

 

Bu duygularla Söke Ekspres Gazetemizin kuruluşunun 50. Yayın yılında başta Yılmaz ve Kadir Kalaycı olmak üzere, tüm gazete çalışanlarına, yazılarıyla katkıda bulunan çalışkan, azimkâr ve üretken yazı ailesine, maddi ve manevi açıdan tüm emeği geçenlere sağlık ve uzun ömürler diliyorum. Desteğini esirgemeyen saygıdeğer okurlarımıza da selam ve saygılar gönderiyorum. Söke Ekspres ‘in 50. yayın yılı kutlu ve mutlu olsun, daha nice başarı dolu yıllara merhaba demesini yürekten diliyorum.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..