Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mayıs '17

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Sorularla D Vitamini

Sorularla D Vitamini
 

Hepimizin bildiği gibi vücudumuz bir fabrika gibidir. Düzenli çalışması için tüm gereksinimlerinin karşılanmasını bekler. Ona gereken önemi vermek ve bu gereksinimleri karşılamakta bizlerin görevidir. Bu çeşitli ihtiyaçların arasında vitaminler büyük ölçüde yer tutmaktadır. Vitaminlerin en önemlilerinden biri de D vitaminidir. Biz de bu günkü konumuzu ona ayırarak, Uzm.Dyt. Fatmagül Yılmaz Öztürk’e yönelttiğimiz sorulara aldığımız yanıtlarla sizleri aydınlatmayı amaçladık. Umarız yararlı olabilmişizdir.

D vitamini nasıl bir vitamindir?

D vitamini yağda eriyen bir vitamindir. Emilimi için yağ ve safraya ihtiyaç vardır.

Yağsız diyetlerde D vitamini emilmesi güçleşir.

D vitamini kaynakları nelerdir?

D vitamininin en çok bulunduğu besinler; Yağlı balıklar, balık yağı, karaciğer, yumurta sarısı, et, tereyağı gibi hayvansal besinlerdir. Son dönemde D vitamini ile zenginleştirilmiş süt, ekmek ve kahvaltılık tahıllar da D vitamini alımına ayrıca katkı sağlamaktadır.

D vitaminin fonksiyon ve yararları nelerdir?

D vitamini kalsiyum- fosfor metabolizması için gereklidir. Kemiklerin ve dişlerin yapısının güçlü olmasını etkiler.

D Vitamini gereksinimi ne kadardır, D vitamini almak için beslenme dışında yapılacak bir şey var mıdır?

Günlük D vitamini gereksinimi 400 IU’dur. İyi dengelenmiş diyetle günde 100- 150 IU kadar D vitamini alınabilmektedir. Bu nedenle gereksinimin önemli bir kısmı güneşten karşılanır. Görülüyor ki sağlıklı ve dengeli beslenmenin yanı sıra her gün, gün ışığından sadece elimiz yüzümüz açıkta olacak şekilde 20 dk faydalanmak gerekir.

D vitamini eksikliği hangi nedenlerle görülür?

D vitamini yetersizliğinin yaygın olarak görülme nedeni besinlerle alımla tamamlanamayıp, gün ışığından uzak kalmak ve çok sıkı giyinmekle olur. Yine kapalı ofis ortamında yoğun çalışanların, gebe ve emzikli anneleri, tiroit sorunu olanların ve kapalı giyimi tercih eden bayanların arada bir D vitamini baktırmasında fayda vardır.

D vitamin eksikliğinin sonuçları nelerdir?

D vitamini eksikliğinde ilk belirtiler iskelet sisteminde görülür. Raşitizim (çarpık bacaklara neden olma) özellikle süt çocuklarında ve ilk yaşlarda görülür. Bu dönemde çocuklar çok sıkı sarılarak giydirildiği için güneş ışığından yararlanma olanağı azalır. Ayrıca 0–3 yaş dönemindeki gereksinimin gıdalarla karşılanması çok da mümkün değildir. Bunun için son yılarda zorunlu olarak her yeni doğana D vitamini 0–1 yaş dönemi boyunca ek olarak verilmeye başlanmıştır.  İleri yaşlarda ise D vitamini eksikliğinde Osteomalasia dediğimiz kemiklerin yumuşaması, kalsiyum ve fosfor oranında düşme görülür. Son yıllarda yapılan araştırmalarda bunların yanı sıra D vitamini eksikliğinin insülin direnci, kolon kanseri, meme kanseri gibi riskleri artırdığı üzerinde durulmaya başlandı. Nedeni belirlenemeyen ağrılarda hatta migrende bile katkısı olduğu araştırmalarda geçiyor.

D vitaminin fazla alınması ne gibi sonuçlara yol açar, D vitaminini düzeyi nasıl anlaşılır?

D vitamini suda erimediği için fazlası idrarla atılmaz, ihtiyaçtan fazlası ve gelişi güzel alınması bu nedenle sakıncalıdır. Fazlalığı eklemlerde ve yumuşak dokularda anormal kireçlenmeye neden olur. Yine çocuklarda gelişi güzel kullanıldığında büyümede duraksama, kusma ve böbreklerde taş oluşumu gözlenir. D vitamini düzeyine baktırmak bir kan tahliliyle mümkündür.

 

Kaynaklar:

  1. Prof. Dr. Gülbin GÖKÇAY, Doç. Dr. Muazzez GARİPAĞAOĞLU; Çocukluk ve Ergenlik Döneminde Beslenme, 2002
  2. Yrd. Doç. Dr. Gülhan SAMUR; Vitaminler, Mineraller ve Sağlığımız, Ekim 2006 T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Gıda Güvenliği Daire Başkanlığı Yayını
  3. Prof. Dr. Gülden KÖKSAL, Uzm. Dyt. Hülya GÖKMEN; Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, 2000
  4. Prof. Dr. Ayşe BAYSAL; Beslenme, 1990

 

Kaynak:  http://www.doktoramcam.com/sorularla-d-vitamini/

Bu  bölüm de  ilginizi çekebilir:

Obezite - Şişmanlık

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..