Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mart '10

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Sorumlu ya da sorunlu sunuz!

"SORUMLULUK" bu cok onemli karakter ozelligini acalim once; insanin kendine ve baskalarina karsi yukumluluklerini, zamaninda ve dogru sekilde yerine getirmesidir. Bu karakter ozelligi ya dogal bir sekilde aile ve cevre sayesinde yerlesir. Vehayut egitimle yaratilip, gelistirilir.

Sorumsuz insan: baskalari tarafindan gudulur, buna ihtiyac duyar zira kendinde bu gucu, insiyatifi ele alma yetisini bulamaz.

Demek ki "sorumlu" omak aslinda kisinin gelisimi, karakterinin oturmasi icin bir ihtiyactir. Hayatinin her doneminde ve her yasda, sorunlarini asabilmesi icin icsel bir dayanaktir sorumluluk hissi.

Gel gelelim bu yetiyi, hissi nasil verecegiz:

Oncelikle sunu belirtmek de yarar var; cocugunuzla ilgili bir sorun varsa hayatinizda, bunu cocukda aramayin!! sorun ya aile bireylerinde, ya cevrede, yada cocuga direk etkisi olan birinden kaynaklidir. Bunu unutmayin lutfen! Cocugunuzu kimseye sikayet etmeyin, zira "O" nun normal gelisimi icin tek sorumlu olan SIZ siniz. Sorun un kaynagini bulup duzeltmek de Sizin goreviniz. Cocugunuzun bunda sucu olamaz, zira yanlis olaya cocuk sadece yanlis bir tepki vermisdir.

Ilk olarak, cocuk da, her insan gibi en once "ben kim im?" sorusuna cevap verebilmeli. Bir insanin kim oldugunu bilmesi, O'nun kendi yerini bilmesi, paralel olarak da sinir ve sorumluluklarini cizmesi anlamina gelir.

Her yas daki insan, kendi cumleleriyle bu soruya "ben kim im?" cevap verebilmeli. Cocugun verdigi cevabi duzeltebilir, genisleterek veya daha netlestirerek , O na yardim edebiliriz.

Sonra cocuga, degisik cumleler kurarak, hayaller ureterek yardimci olup, O nun bir hayat projesi, yani gelecege yonelik genis, hayali bir proje uretmesini saglamali. Bu hayali zaman zaman gozden gecirip, oyun seklinde, degisime acik tutmaliyiz. Ne zamanki, cocuk artik hic bir seyi degistirmek istemez, o zaman birakalim, artik kendi dusunsun ustund

Ikinci olarak, okula giden cocuga, neden okula gittigini anlatmak gerekiyor. Burda demek istedigim aslinda, her konuda cocuga bilgi vermek gerektigi. Onun anlayacagi tarzda, gunluk hayati, ozellikle onun icinde bulundugu hayati, yalansiz ve kucuk basit cumlelerle aciklamak gerektigi. Kendine guveni ve anlayisi gelisecektir.

Eger bilmiyorsaniz, ben soyleyim, okula ogrenmek icin gidiyoruz. Okulda da sadece matemetik, Turkce vs. degil, sosyal olmayi , sorumluluk almayi, bilincin gelismesini ogreniyoruz. Peki ogrenmek ne ise yarar sizce: Ogrenmek akilli, kulturlu olmaktir, ogrenmek ozgur olmaktir (Bu terimleride acip anlatacagim daha sonra).

Ogrenmek nasil olur peki: ogrenmek istedigin seye dogru ilerlemek gerekir ilk once, yani hareketsiz olmaz. Nasil ki susayinca su ariyoruz, (burda anne yada abla kalkip vermemeli suyu!!:)) isteyen gidip almali. Yaklasik 3 yasindan itibaren artik cocuk bir cok ihtiyacini kendi karsilayabilir. Buna engel degil cesaret verici olmali ailesi. Ogrenmek de boyle olur, once ihtiyaci belirlenir, sonra ona dogru hareket edilir. Cocuga duruma gore ya yol gosterilir ve kendinin yapmasi beklenir, bazen de daha fazla yardimci olunabilir. Ancak sunu unutmamak gerekiyor: Insan hayatinin amaclarindan en onemlilerinden biri, "kendi kendini yonetip, yeten bir birey olabilmek"tir.

AUTONOME = OTONOM=OZERK=MUHTAR

Devam edecek...

 
Toplam blog
: 10
: 467
Kayıt tarihi
: 29.10.09
 
 

Gelse de dünya üstüme, şaşmam doğru bildiğimden, savunurum. Kalabalıklar döndüremezler beni yolumdan..