Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mayıs '21

 
Kategori
Dünya
 

Sözde Ermeni Katliamı-4

Osmanı Devleti, Ermenilere ne yapmıştı ki?..."Güvenli" bir "Tehcir" uygulamasından başka...

-- Bir önceki bloğumda, bölgedeki Ermenilerin, Batılı devletlerin ilgisini çekmek için kurdukları "komiteler" ve "çetelerle" Anadolu'nun pek çok yerinde "tedhiş" ve "isyan" hareketlerine giriştiklerini; bu arada, Osmanlı Ordusu'ndaki Ermeni askerlerinin de ordudan kaçarak "Ermeni çetelerine katıldığını" ve hep beraber "Türk-Müslüman" köylerine "saldırarak katliamlar" yaptıklarını, köylüleri, "köylerini terk etmeye zorladıklarını" yazmıştım...

Buna bir örnek vermek istiyorum:

-- Birinci Dünya Savaşı yılları...Eli silah tutan erkekler cephede...Bölgedeki misyonerler Ermenileri kışkırtmakla meşgul...Kışkırtma sonuç veriyor...Ermeni isyanı başlıyor...Van'ın, toplam 7 köyünden, çocuklar, kadınlar ve yaşlılar, Ermeni zulmünde köylerini terk ederek; yine Van'ın Zerve(eski adı Zaviye) köyüne sığınıyorlar.

20-25 Mayıs 1915...Ermeni çeteciler, köye sığınan 2500 kişiyi katlediyorlar--(x).

*

Osmanlı Devleti, bu durumda ne yapmalıydı?

İçinde Ermeni yöneticilerin de bulunduğu Osmanlı Hükümeti gereğini yaptı...

Bu konuda, elimde, TBMM'de de bulunduğunu sandığım bir kitap var...Şimdi bu kitaptan, ama bu konuda yazdığım benzer bloglarda yazdıklarımdan da ilavelerle, bazı aktarmalar yapacağım.

Bu kitabın ilginç yanı, kitabın yazarının bir Fransız olmasıdır...Kitabın adı da, ilk adı da, "Fransız Avukatın Ermeni Tezleri Karşısında Türkiye Savunması".

*

Ermenilerin Fırat Vadisi'ne, Urfa ve Süleymaniye'ye gönderilmesi...

Ermeniler, Doğu Anadolu eyaletlerinde, aşırıya giden eylemleri nedeniyle, Osmanlı hükümeti, Ermenilerin Fırat Vadisi'ne, Urfa ve Süleymaniye'ye gönderilmesine kararı aldı...Hem de, silah kullanmadan, yasalarla, talimatlarla, emirlerle, tüzüklerle, Bakanlar Kurulu kararlarıyla... Ermenilerin "can ve mal güvenliği için" önlemler alınarak...

Yolda ve gidecekleri yere vardıklarında, yeniden yerleşmeleri için gerekli araç ve gereçlerin, kendilerine  parasız olarak olarak verileceği konusunda, yerel yönetimlere de,çeşitli ve gerekli emirler de verildi(1).

-- Bu gizli nitelikli emirlerden son zamanlara kadar kimsenin haberi olmamıştır...Ancak, son yıllarda, Türk Tarih Kurumu'nun çabalarıyla bu belgeler arşivlerden çıkarılıp yayımlanmışlardır. Ve, bu belgelerin doğruluğu da kimse tarafından tartışılmamıştır. Çünkü, daha sonra bu belgelere yeni belgeler de ilave edilmiştir.

*

Üzücü olaylar...

Alınan bütün önlemlere ve verilen iyilştirici emirlere rağman, bu "nakil" sırasında üzücü olayların olmaması mümkün değildi...Olmuşlardır da...Ama, bunları, Ermeniler için "Büyük Felaket" ya da "Soykırım" olarak nitelemek, hem Osmanı Devleti hem de şimdiki Türkiye için son derece"haksız" ve de  "üzücü" bir değerlendirmedir.

*

Aslında, Türklerin, Ermenilerden davacı olması gerekir...

Fransız Avukat'ın  kitabı için birkaç not düşen Prof.Dr.Çetin Yetkin'n de belirttiği gibi, yazar bir Fransız olmasına rağmen bazı gerçekleri(Ermenilerin aleyhine) yazmamış olsa da, hem tarih önünde hem de Türk diplomatlarına yöneltilmiş "Ermeni terörü" karşısında davacı oması gerekenin Türkler olduğunu ileri sürmüştür.

Fransız avukatın gerçekte yaptığı şey, bizleri savunmak, "soykırım" suçlamasında "bizleri aklamak" olmuştur(2).

*

Bu, 4. Bloğum için, bitiriş cümlem şu olsun:

Tarihsel konuların doğruluğu, sahte duyarlıklarla değil; belgelerle onaylanır...

Devam edecek...

 

cdenizken

 

-------------------- :

(x) Bugün, Zeve'de bir anıt var; 18 metre yüksekliğinde-Van'ın Kurtuluşunu temsil eden 1918'i temsil ediyor...Ve, anıtta "7 taş" var...Ermenilerin yakıp yıktığı 7 köyün simgesi...Köylerin adları: Atmaca, Yemlice, Hıdır, Otluca, Göllü, Derebey, Gülsünler

NOT: Yavuz Donat'tan aktardığım bu bilgiler. Elbette, ya TBMM veya Genelkurmay Başkanlığı Arşivleri ya da bu konuda yazılmış kitaplarda vardır.

Yavuz Donat, "1915'in Tanığı topraklar" başlığı altında, yazdıklarına ilave olarak da, ABD Başkanı Joe Biden'e şöyle bir gönderme yapıyor:

"Bay Joe Bşden, "Katliamı" merak ediyorsa...Türkiye'deki temsilcilerinden birini Zerve'ye yollasın...Bölgedeki insanların anlatacakları çok şey var".(ydonat@sabah.com.tr) 29 Nisan 2021

*

Bendeniz de, der ki; Zerve köyünü, Joe Biden'in temsilcilerinden önce önce,onun gibi düşünen ve Ermenilerden "özür dileme kampanyaları" düzenleyen ve "özür bildiriler yayınlayan" kimi(!?) kendi insanlarımız ziyaret etsinler..

(1) Georges de Maleville, Farnsız Avukatın Ermeni Tezleri karşısında Türkiye Savunması, Çeviren: Necdet Bakkaloğlu, İstanbul: 1998, ss. 54-55

(2) A.g.y. s.10

 
Toplam blog
: 979
: 1425
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimi İstanbul'da tamamladım. İstanbul Üniversitesi'nde..