Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Temmuz '07

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Sözel terapi teknikleri

Sözel terapi teknikleri
 

İnsanlığın en eski tarihlerinden bu yana kelimelerin gücü olduğuna inanılmış ve çeşitli şekillerde ortaya çıkan bu öğretilerden yararlanılmaya çalışılmıştır.

Bir çoğumuzun da farkında olmadan bu tekniklerin bazılarını günün yoğun temposu içinde kendi kendimize uyguladığı olmuştur. Bu uygulamada Sihir kullanılan kelimenin kendisinde değildir, onun simgelediği anlamdadır. Kelimeler niyetlerimizin simgesidir. Niyetimizi pekiştirerek, konsantrasyonumuzu artırarak niyetimizin güçlenmesini sağlarız. Zaman zaman kendimizi kendimizle konuşurken bulduğumuz olmuştur. Bunun nedeni aklımızda dolaşan bir probleme karşı vereceğimiz mücadeleye zihinsel, fiziksel ve duygusal olarak kendimizi hazırlıyor olmamızdandır. Aslında buna bir çeşit havaya girme de diyebiliriz.

Olağanüstü hızlı olmamız gerekiyorsa; Zamanımız az yapmamız gereken iş çoksa genellikle “hadi hadi!”, ”ha gayret”, ”Çabuk, çabuk, çabuk” yada bizi heyecanlandıran bir olay karşısında “sakin ol” şeklindeki emir cümleleri kendiliğinden dökülür dilimizden ve bunun gerçekten işe yaradığını da hepimiz görmüşüzdür. Bunun sebebi bedenimiz ve zihnimizin bu güçlü emirlere karşılık vermesindendir.

Gün içinde kendi kendimize bir olumlama cümlesini tekrar ederek telkin yoluyla da beden ve zihin ilişkisini bu doğrultuda eyleme geçirdiğimiz olur.”of çok yorgunum”, ”benim bünyem çok zayıftır” gibi sürekli yorgun ve hastalıklara karşı zayıf bir bünyemiz olduğunu söyleyerek bedenimizin iyileştirici gücünü zayıflatıp gerçekten de hasta olmamızı sağlarız. Söylediğimiz ve düşündüğümüz şeyler yaşantımızı oluşturduğuna göre böyle olumsuz şeyler söylemek yerine olumlu ve güzel şeyler düşünmek ve söylemek hem ruh hem beden sağlığımız açısından daha faydalı olacaktır.

Düzyazı ya da konuşmadan daha dolaysız ve hızlı bir şekilde bilinçaltına işleyebildiği için şiir ve şarkılar ile de kendi kendimize telkinde bulunduğumuz olur. Bunu bilinçli olarak ta uygulayabiliriz. Akılda kalıcı melodilere içimizdeki iyileştirici gücü harekete geçirecek kendi olumlama cümlelerimizi yazabiliriz. Dinlediğimiz müziklere araba kullanırken, dinlenirken, yürürken, sıkıcı işler yaparken kendi güftemizle eşlik ederek bilinçaltımızın doğrudan algılayabilme eğilimini kendi lehimize kullanabiliriz. Yarattığı derin duygusal etkiler ve hatırda kolaylıkla kalabilme özelliğinden dolayı pek çok şirket ürünlerinin pazarlamasında akılda kalıcı bu tür küçük cıngıllardan yararlanılmaktadır.

Arzu ettiğimiz bir şeyin gerçekleşmesini sağlayabilmek için Konsantrasyonun “yeniden üretme etkisini’de”kullanabiliriz. Bunun için arzu ettiğimiz ortamı, durumu, fiziksel koşulları tarif eden bir cümle kurarak bu cümleyi beş dakika boyunca sürekli tekrarlamalıyız. Kurduğumuz cümlelerin de şimdiki zamana ait olmasına dikkat etmeliyiz. Unutmayalım ki hayatta neyi tecrübe edeceğimizi belirleyen bizden başkası değildir. Düşündüklerimiz bizim geleceğimizdir. O halde olumlu ve güzel şeyler düşünmeliyiz

Anlamlı ya da anlamsız ses çıkarma yöntemi ile tedavi edici etkisi olan seslerin sürgit tekrarlanması tekniğini de hepimiz duymuşuzdur. Farkında olmadan birçoğumuzun bu tekniği uyguladığı olmuştur. Bunalıp sıkıldığımız zamanlarda hiç bir anlamı olmayan kelimeleri tekrarlayarak kendimizi rahatlamaya çalışmışızdır.

Ses bir enerji olduğu için fiziksel ve duygusal yapımızda belirgin etkiler yaratabileceği kanaatindeyim, bu nedenle yazımdaki bilgileri sizlerle paylaşma ihtiyacı duydum sevgiyle kalın.

 
Toplam blog
: 17
: 742
Kayıt tarihi
: 22.04.07
 
 

Okumayı ve yazmayı seviyorum. ..