Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Eylül '14

 
Kategori
Futbol
 

Spor kulüplerimiz batacak mı?

GS Kulübünün divan toplantısında konuşan Başkan Ünal Aysal kulübün borcunun 300 milyon dolar olduğunu ve yıllık faiz yükünün 81,5 milyon dolar olduğunu ifade etti. Başkan bu sağlıksız ekonomi içinde yaşamın zor olduğunun altını çizerek taşınmazları satarak borçların kapatılması gerektiğini düşündüğünü ifade etti.

GS nin 100 milyon dolara yaklaşan vergi borçları var. Bu borç, 300 milyon doların içindemi yoksa vergi borçları artı olarak eklenmesi gerekiyor mu? Acaba bu borçlar nasılsa devlet af eder düşüncesi ile dikkate alınmıyormu? Kulüplerin devlete vergi borcu nasıl oluyor? Oyuncularına yaptıkları ödemelerin % 10 vergilerinin toplamı. Yani 100 milyon dolar vergi borcu var deniyorsa kulüp bir milyar dolar ödeme yapmış demektir.

GS gelirleri 100-150  milyon dolar seviyesindedir. Ve gelirler her yıl düzenli bir şekilde arttırılmaktadır. Soru borç stoğunun nereden geldiği ve nasıl oluştuğudur. Bütün üyelerin gayet iyi bildiği gibi son yirmi yılda sıkıntılar hep had safhada yaşanmış ve oyuncular alacaklarını hep geç aldığı yönünde haberler gazeteleri doldurmuştur. Buna rağmen  Sabri Sarıoğlu gibi star olmayan oyuncu 3 adet Ferrari alacak kadar parayı kulübünden kazanmıştır. Yada bir buçuk sezon oynayan Drogba 13,5 milyon euro veya göndermek için yer aranan Ambrabat a 8,5 milyon euro ödenmiştir. Bu rakamları çoğaltamak mümkündür kulübün gelirleri sorumsuzca harcanmaktadır.

GS nin önemli başkanlarından Rahmetli Özhan Canaydın bir TV konuşmasında GS borç stoğunun 2004 yılında FTerim in göreve getirilmesi ile arttığını söylemişti. Başkan işi iyi bildiği için takımın başına getirdiği TD ün, 40 civarı yabancı oyuncu transferi yaparak 100 milyon dolarlık bir borç yaptığını anlattı. 

Dünya futbolunda Bosman yasasının uygulamaya geçmesi ile transfer kulüpler için daha pahalı hale geldi. Bu yasa oyuncu ve menager leri korumak amaçlı. Kulüpleride sıkıntıya sokması normal. Futbolu yönetenler paranın kimden çıkıp kime gideceğine bakıyor. GS yılbaşında 4 milyon euro ödeyerek satın aldığı Hajroviç'in 200 bin euro alacağını geç aldığı için anlaşmasını iptal eden FIFA nın transferde kimi koruduğu düşünmeye gerek olmayacak kadar açıktır. Kulübün ödemeyi geciktirmesinin bir cezası olmalı ama bu insaf sınırı dışına çıkan bir iş.

Ülkelerde 20 yıl önce üç yabancı futbolcu oynardı. Bosman yasaları sonrası İngiltere den başlayarak sınırlama kalktı. İngiltere nin önemli kulübü Arsenal de İngiliz futbolcu sayısı enaza indi. Her ülkeden oyuncu var ama İngiliz yok.

İngiltere dünyanın en pahalı ligi. En iyi oyuncularda buradan çıkar. Gareth Bale ve Christiano Ronaldo dünyanın en iyi ve en pahalı oyuncularıdır. İngiliz olmasalarda burada yetişmişlerdir. Bunlardan ayrı Lampard,Gerard, Rooney, Ferdinand, Terry, Ashley Cole bu ligde yetişen ve oynayan önemli oyunculardan bazılarıdır. Daha çok oyuncu sayılabilir. Ancak bu oyuncular İngiltere yi dünya ve Avrupa da sıradan olmaktan öteye taşıyamıyor. İngiliz ulusal futbolu, futbolun mucidi ve beşiği olan ülke Hollanda, Fransa, Almanya ve İspanya nın çok gerisinde. Onlara hep kaybetmek zorunda. Transfer ve özelliklede yanlış politikanın sonuçları bunlar.

Bizim kulüplerimiz yüksek borçlar ile yaşarken transfer harcaması yaparken hiç hesap yapmazlar. Bizim kulüplerimizin bu yüksek borçlarla yaşarken bırakın yabancı oyuncu yerli oyuncu bile transfer edememeleri gereken durumda transfer serbestisi istemeleri anlaşılmaz. Ünal Aysal da divan konuşmasında borçları ödenen faizleri söyledikten sonra yabancı oyuncu transferini eleştiriyor. Başkan sen 9 ay içinde 100 milyon euro transfer yaptın. PSV nin 650 bin euro ya sattığı Ambrabat a, 8,5milyon euro ödedin. Ambrabat nerede şimdi. Sen nasıl yasaktan şikayet edersin diye soramıyoruz.

Bizim kulüplerimiz kötü yönetiliyor. Yöneticilerimiz rekabeti oyuncu fiyatını arttırmak sanıyor. Bu düşünce Mehmet Topuz a 9 milyon euro ödettiriyor. Gazetecilerimiz, meselelere hakim mi? Onlar da yöneticilerin tasdikçisi.  Yorum yapılıyor Türk Futbolcu fiyatları yüksek. Yabancı oyuncu sayısı serbest olsun diyorlar. Onlara soramıyoruz, Ambrabat yabancı mı bir yılda fiyatı 10 defa arttı. Yada Tabata hangi Türk lerden fiyatı 8 milyon euro idi?

Alıcı bilgisiz ve işten anlamazsa fiyatlar yükselir. Bunun sınırlama ile alakası ve ilgisi olmadığını anlayamazsın. Çünki sen gazeteci olarak araştırsan İngiltere ve Hollanda da yada Fransa da bu işlerin nasıl yapıldığını öğrensen yol göstersen bizim yöneticimiz hacıağa olmaktan çıkabilir. 

Bizim futbol politikamız yok. Okulumuz yok. Ne yapmak istediğimizi bildiğimizi söyleyebilmek çok zor. FTerim gibi dünyanın çok önemli TD lerinden biri yıllardır milli takımın başında. Oda bir dünya para kazanır ancak Türk Futbolu dünya ellincisi.

Öncelikle UEFA ya bakmadan finansal fair play ülkemize getirilmeli. Kulüplerin yabancı oyuncu almaları değil transferlerine sınır koyulmalı ve borçları yapılandırılıp sıfırlanmalı. Futbol okulları ve TD ile diğer yardımcı personel yetiştirilmeli ve yurdun her tarafına futbol alanları yapılmalı. 21 milyon öğrencinin yetiştirilmesi için gerekenler yapılmalıdır.

Bu anlamda GS nin bir buçuk sezon gibi görünen ama asla bir sezon bile olmayan süre için 13,5 milyon euro ödeme lüksü olmadığını söyleriz. Üstelikte yüz milyon dolar vergi borcu varken. 

Bizim Avrupa ve dünya şampiyonlukları kazanacak takımları oluşturacak oyuncuları nasıl yetiştiririz diye düşünmemiz gerekirken bırakın yabancı oyuncu transferi yapalım düşüncesindeki yöneticilerden bir yarar sağlayamayacağımızı öğrenmemiz zamanı gelmiştir.

 
Toplam blog
: 246
: 184
Kayıt tarihi
: 08.09.09
 
 

01.04.1956 doğumluyum. İnsanca yaşamın en önemli değer olduguna inanırım. Paylaşmanın önemine ina..