Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Nisan '17

 
Kategori
Futbol
 

Spor ve insanlık abidesi Galip Bitigen

Spor ve insanlık abidesi Galip Bitigen
 

Sizlere spor dünyamızın kilometre taşlarından, Kayseri şöyle dursun Türkiye’mizin yetiştirdiği  sayılı futbol hakemlerinden, hakemliği bir yana beyefendi dedikçe beyefendi birisinden sizin de tahmin ettiğiniz gibi Galip Bitigen’i anlatmaya çalışacağım. Yarım asırlık spor hayatım boyunca sporculuğunu, hakemliğini hepsinden öte eşi benzeri bulunmayan insanlığını tanıdığım, Galip hoca hakkında yazmak mutluluğunu ve gururunu yaşayacağım.

1 Ocak 1955 yılında Pınarbaşı ilçesinin Cinliyurt (Yeni ismi Serinyurt)  köyünde doğdu. İlkokulu köyünde okudu. Orta tahsilini Kayseri’de sürdüren Bitigen, çocuk yaşta hem çalıştı, hem de Fevzi Çakmak Orta Okulu'nu ve Endüstri Meslek Lisesi'ni bitirdi. Daha sonra. Hava Astsubay Okulu sınavlarını kazanarak, İzmir’e gitti. İzmir de Hava Teknik Okullar komutanlığında 1975 yılında askeri eğitimini tamamladıktan sonra Kayseri 12. Hava Ulaştırma Ana Üst Komutanlığında Astsubay olarak göreve başladı.

Spor’u özellikle futbolu çok seven Galip Bitigen’in ilerde hayatının büyük bir bölümüne damga vuracak, hayatının olmazsa olmazı olacak futbolla tanışması da bu yıllarda, Kayseri’de  başladı.

1971-1974 yıllarında Endüstri Meslek Lisesinin atletizm ve futbol takımında spor hayatına başlayan bitigen in 1977 yılında Yahyalıspor da devam eden ve üç sezon süren futbolculuk serüveni Genel Kurmay’ın  ‘Askeri Personel ancak Hava Gücü, Kara Gücü, Deniz ve Jandarma Gücü gibi askeri takımlarda oynayabilir diye karar alması sonun da sona ermişti.

İyi ki de Genel Kurmay böyle bir kararı almış yoksa Hakem Galip Bitigen ‘i tanıyamazdık diye düşünüyorum. Çünkü Futbol yaşamı bitmemiş olsa Galip Bitigen 1979 yılında Kayseri’de açılan hakemlik kursuna katılmayacak, Türk Hakemliği de böylesine yetenekli bir hakemden mahrum kalacaktı. Türk Hakemliğinin medarı-iftiharı hocalarından Sabri Cila başkanlığında  Açılan bu kursu başarıyla tamamlayan Galip Bitigen hakem kursu hocalarının teşviki ile hakemliğe başladı o sıralarda Hakemlerin büyük bir kısmı Astsubay dı, bu durum Galip hocayı daha da motive etti.  

Kayseri’de Hakemliğe başladığında örnek aldığı hakem ağabeyleri Nebi Soyutürk, Yaşar Karaca, Cemal Bozdemir ve Yusuf Gönülal B-Klasman hakemi olarak görev yapıyorlardı ve Galip Bitigen onları örnek alıp 2.ligde maç yönetmeyi hayal ediyordu.

Özel hayatına çok dikkat edip, sigara dahi içmeyen, Asker olduğu için disiplinin yabancısı  olmayan Bitigen hiçbir antrenmanı kaçırmadı derslere gitti.. Hakemliğin kurallarının gereği olan yapılması gereken her şeyi yaparak başarı basamaklarını hızla atlamaya başladı. . 1-2 yıl İl hakemliği yaptıktan sonra, baktı ki daha üst seviyeler, birinci lig hakemliği var, hedef büyütüp. Şimdiki ismi Süper Lig olan birinci lig hakemliğine yükselmeyi kafasına koydu, çalıştı, çalıştı.

Netice de 1982-1983  sezonunda, İl Hakem kurulunun “Profesyonel ligde maç yönetebilir”  kararı üzerine, Ankara’da sınavlara katılarak, ilk sınavda  ‘yardımcı hakem’ olabileceklerin arasında yer aldı. 1984 yılında ‘Yan klasman’ hakemliğinden  ‘C Klasmanı hakemliğine terfi eden Bitigen, 3.ligde maç yönetmeye başladı. Amacını gerçekleştirmek için sporun bütün disiplini ile çalışan Bitigen, daha sonra 1986 yılında 2. lig hakemliğine yükseldi.

1986 yılına kadar Kayseri’de hakemlik yapan Galip Bitigen, şark hizmetini yapmak üzere Diyarbakır 2. Taktik Hava Komutanlığı’na tayin oldu. Diyarbakır’da görevli bulunduğu sırada 1989 yılında Süper Lig hakemliğine yükselen Bitigen, Diyarbakır’daki 6 yıllık görevinden sonra yeniden Kayseri’ye gelerek 2.Hava İkmal Bakım Merkezinde göreve başladı. Askerlik süresinde başarılı ve disiplinli çalışmasından dolayı çok sayıda takdir, teşekkür belgesi aldı. TSK’da çok az kişinin alabileceği Üstün Hizmet Ödülü’nü de 2 defa alarak mükemmel bir asker olduğunu da tescil ettirmişti.

10 yılı süper ligde olmak üzere 20 yıl kesintisiz hakemlik yapan Galip Bitigen Yurt dışında da Bulgaristan – Meksika Milli Müsabakası (1-1) ve Zağlebie Lubin (Polanya)- Milan (İtalya) (0-4) UEFA kupasında  4.hakem olarak görev yaptı.

2000 yılından itibaren A Klasmanı Futbol Hakem Gözlemcisi, Süper Lig Futbol Hakem Gözlemcisi, Üst Klasman Hakem Mentörü, Hakem Eğitimcisi ve Bölgesel Hakem Kurulu Üyeliği, 2002-2004 YıllarındaTürkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeliği ve 2005-2006 yıllarında Kayseri İl Futbol Gözlemci Kurulu Başkanı olarak görev yaptı. Cumhuriyet tarihinde ilk defa 85 yıl sonra Kayseri’den bir ilki gerçekleştirip 15 Şubat 2008-30 Mart 2012 tarihlerinde kesintisiz 4 yıl Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu Asil üyesi olarak görev yaptı.

Özel yaşamında prensiplerinden ödün vermeyen, her konuda çok azimli olan, yöneticilik vasıflarına özen gösteren Bitigen, Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme bölümünü (Lisans) bitirerek eğitimini de tamamladı.

Kayseri de yaşam boyu sporun da öncüsü olan Galip Bitigen Büyükşehir Belediyesi spor A.Ş de görev yaptığı dönemde şehrin her semtine yürüyüş yolları yaptırdı. Spor aletleri koydurdu, kadın erkek her bireyin sabah sporu yapması için spor öğretmenleri nezaretinde çalışmalar başlattı. Bunları yaptırırken halen yaptığı gibi en önce kendisi yaptı, yani sabahları bırakın yürümeyi en az 10 km  koştu, aletlerle çalıştı sporu sözle değil yaparak sevdirdi.

Bitigen hakemliği bıraktıktan sonra ilimizden hiçbir hakem Süper Lig hakemliğine yükselmedi. 2000 yılında hakemliğe başlayan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun olan oğlu Abdulkadir BİTİGEN hakemliğine Kayseri’de devam etti ve 2013 yılında Süper Lig Hakemliği’ne yükselerek babasının hakemliği bırakmasından 13 yıl sonra da olsa bu boşluğu doldurmuş oldu.  

Sözün özü ; Üniversitelerde ve spor yüksek okullarında Galip Bitigen’in hayatı, yaptıkları, yapmak istedikleri tez olarak hazırlanmalı ve ders olarak okutulmalıdır.

Aynur hanımla evli ve 3 çocuk babası olan Galip Bitigen’i tanımış olmak sporla iç içe geçen 50  yılın bana verdiği en büyük ödüllerden birisi olmuştur.

Yaşamını prensiplerinden zerre kadar taviz vermeden sporu bizzat yaparak devam ettiren sevgili Galip Hocama sağlıklı, huzurlu, inanç dolu ömürler diliyorum

 
Toplam blog
: 47
: 695
Kayıt tarihi
: 10.04.07
 
 

Övünmek gibi olmasın amma hem pür amatörüm ve de Kayseri'liyim. Amatörüm çünkü hayatım boyunca paray..