Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Kasım '13

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Sporcularımızın supplement kullanması gerekiyor mu?

Sporcularımızın supplement kullanması gerekiyor mu?
 

Sporcular gün içerisinde eksik kalan besin ihtiyaçlarını supplementlerden tamamlıyor.


Spor yapanlar ve supplement kullanan ya da kullanmadan önce bu konu hakkında araştırma yapmak isteyen kişiler tarafından oldukça sıklıkla sorulan bir soru; 
Profesyonel sporcuların supplement kullanıp kullanmadığıdır.
Maalesef ki bu soruyu kısa ve öz bir şekilde yanıtlamanın bir yolu yok çünkü hem profesyonel sporcu kavramı, hem supplement kavramları oldukça geniş, yine de bu konuda bir noktaya değinmek istiyorum.
Daha detaylı ele almadan önce ise, profesyonel sporcudan kasıt nedir, bunu incelemek gerekir.
Aslında özet olarak, “profesyonel” bir kimse, “bir işi kazanç sağlamak amacıyla yapan kişi” olarak TDK sözlüğüne geçmiş bir kelimedir. Genel tabirde ise profesyonel sporcu gerek bireysel, gerek kişisel olarak, yaptığı sporu geçimini sağlayabilmek ya da yaptığı spor sonucunda para kazanan kişi olarak tanımlanabilir.
 
Dünyanın en başarılı sporcularından kabul edilen Michael Phelps’in günde 7000 kalori tükettiği söyleniyor… 
Bu adamın protein tozu kullanmaya ihtiyacı var mı acaba?
Tabiki var ! Aksi halde çok zahmetli bir mutfak zamanı söz konusu.
Fakat, profesyonel sporcu tanımı, halk arasında daha geniş kapsamlı olarak da kullanılmaktadır, genellikle yanlış olan bu kullanıma göre, yaptığı sporda ustalaşmış kişilere “profesyonel” denebilmektedir. Aslında bu tanım doğru değildir, örneğin Olimpiyatlara katılan sporcuların (bazı istisnai durumlar haricinde) amatör sporcular olması kuralı vardır. Bu noktada tabi yine de bu “amatör” sporcuların, sponsorluklar, devlet ödülleri vb. gelir kaynakları olabileceğini göz önünde bulundurmak lazım.
Biz bu açıdan ise, profesyonel sporcu kavramını, biraz daha geniş olarak ele alıp, icra ettiği sporu dünyada en uç ve en üst noktada icra eden sporcular olarak ele alıp, “profesyonel sporcu supplement kullanır mı?” sorusuna daha geniş ve kişilerin daha genel manada merakını giderecek bir yanıt aramak istiyorum.
 
Profesyonel sporcular supplement kullanırlar mı?
Bu soruya “Evet” ya da “Hayır” gibi kısa bir cevap vermek çok da mümkün değil ama şu konuda net olmak gerekir ki,
Hayatını belirli bir spora adamış ve bu alanda gerçekten en iyi olmak isteyen her sporcu, yaptığı sporun elverdiği ve gerektirdiği ölçüde ve ihtiyaç duyduğu takdirde, kullanması bunların kullanımından fayda doğacağını düşündüğü takdirde, faydalanacaktır.
Günümüzde pek çok sporcu, kullanımının kural dışı olan maddeleri (örneğin anabolik steroidler, hormonlar vb.) bile rakiplerine fark atmak için kullanırken, protein tozu, amino asit, kreatin ve benzeri, doğal ve zararsız ürünleri neden kullanmasınlar?
Burada dikkat edilmesi gereken konu şu: Protein tozu, amino asitler, vitaminler gibi ürünleri kullanan, üst düzey bir sporcu gerçekten ne fayda görecektir?
Supplementler, yani besin takviyeleri, adı üstünde olduğu gibi, çoğu zaman kişilerin günlük ve doğal beslenmelerinden yeterli olarak elde edemedikleri bir takım gıda öğelerini, takviye etmek amaçlı kullanılmaktadırlar.
Neden mi? Antrenmandan çıktıktan sonra vakti olmadığı için yemek yiyemeyen, aç kalan ve beslenmesini ihmal eden bir profesyonel sporcu, çoğu zaman dışarıdan alacağı protein, amino asit ve vitamin benzeri takviyelere ihtiyaç duymaktadır. 
Burada, kişinin kendi bünyesinden kaynaklanabilecek vitamin/mineral eksiklikleri veya performans düşüklüğüne sebebiyet verebilecek diğer herhangi bir beslenme problemi olduğu takdirde, tabi ki bu durumda her sporcu gerekli supplementi kullanacaktır.
Vücut geliştirme sporcusu, günlük tüketmesi gereken inanılmaz yüksek kalori miktarlarına ulaşabilmek için zaman zaman çeşit çeşit supplementler tüketmektedir. 
Bu ve bunun gibi örnekleri çoğaltabiliriz.
Sporcular, özellikle hayatını bir sporda “en iyi” olmaya adamış “profesyonel sporcular”, rakiplerine fark yaratabilmek için ellerinden gelen kurallar dahilinde her türlü yöntemi kullanırlar.
Supplement kullanımı da, sporcunun ihtiyacına göre bu yöntemlere dahil olabilir fakat, her spor dalının fiziksel gereksinimleri ayrı olduğu gibi, her sporcunun da bünyesi farklıdır.
Bu yüzden de bu konuda bir genelleme yapmak oldukça zordur ama son raddede şu söylenebilir, özellikle profesyonel sporcular açısından, vücudun kendini yenileme kapasitesini yükselten supplementler daha çok tercih edilmektedir.
Bilinçli ve ahlaki bir olgunlukla supplement kullanan kişilerde sporcu olsun olmasın, daha mutlu, kaliteli ve uzun bir hayat gözlemleniyor.
 
Hepinize sağlıklı günler diliyorum.
 
Harun Kelebekoğlu
 
Toplam blog
: 18
: 6165
Kayıt tarihi
: 04.10.13
 
 

Üniversite'den itibaren sokakları incelemeye başladım. İnsan tanımak, hikayeleri paylaşmak başl..