Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '13

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Bağışıklık sisteminizi kışa hazırlayın

Bağışıklık sisteminizi kışa hazırlayın
 

Bağışıklık sistemi bizi ''mikrop'' denilen, enfeksiyona yol açan mikroorganizmaların zararlı etkilerinden korur. Beslenmemizden de çok fazla etkilenir.

Kış hastalıklarından uzak kalmak, enfeksiyonlara yakalanmamak için vitamin ve mineral yönünden zengin beslenmek gerekir. Her mevsimin bize verdiği meyve ve sebzeler, aynı zamanda o mevsimde vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri de vermekte, günlük beslenmemizde muhakkak yer almalıdır. Kış sebzeleri; brokoli, lahana, brüksel lahanası, kırmızı lahana, karnabahar, havuç,marul, yeşil biber, roka, soğan, sarımsak...Kış meyveleri; portakal, mandalina, greyfurt, kivi, elma...

Yeterli protein tüketimi bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardım eder. Süt ve ürünleri, et, yumurta...

Probiyotiklerin bağırsak çalışmasının yanında bağışıklık sistemini güçlendirdiğine dair çalışmalar da vardır. Yoğurt ve kefir şeklinde günlük beslenmede mutlaka yer almalıdır.

Haftada en az 2 kere balık tüketilerek omega-3 ihtiyacı ile birlikte bağışıklık sistemi de güçlendirilmelidir. Omega-3 güçlü bir antiinflamatuar özelliğe sahiptir, bu yüzden vücudu güçlendirir.

Asıl olarak kışın vazgeçilmezi kuru baklagillerdir. Çok iyi protein kaynağı olmalarının yanında posadan da çok zengindirler. Kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek...Haftada en az 1 kere tüketilmelidir.

Soğan ve sarımsak çok iyi birer gripsavardır. Doğrudan anti-viral etkili bileşikleri içermektedir. Çiğ veya pişmiş olarak kış aylarında günlük beslenmede tüketilmelidir.

Antioksidan içerikleri yüksek balık, kuru baklagil, ceviz, badem, nar, limon, brokoli, havuç, kivi, ananas, kuşburnu...bağışıklık sistemini güçlendirdiği için özellikle kış aylarında her öğünde alınmalıdır.

Zencefil, tarçın,zerdeçal gibi baharatlar da bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidanlardan zengindir. Her gün gerek yemeklerin içine gerek meyvelerle gerek çay olarak tüketildiğinde doğal koruma kalkanı oluşturur.

Kış çayları dediğimiz ekinezya, adaçayı, ıhlamur, zencefil de bağışıklık sistemini güçlendirecektir.

Bağışıklık sistemi beslenmemizden olduğu kadar yaşantımızdan da etkilenir. Açık havada yürüyüşler yapılarak hayata biraz hareket getirilmeli aynı zamanda stresten uzaklaşılmalı, gün içinde az da olsa güneş ışığından yararlanılmalı, alkol tüketim miktarı azaltılmalı, sigara kullanılmamalı, sağlıklı ve yeterli akşam yemeği yenmeli ve sonrasında rahat bir uyku ile gün tamamlanmalıdır.

Sizlere hastalıklardan uzak sağlıklı ve formda bir kış diliyorum.


 

 
Toplam blog
: 51
: 515
Kayıt tarihi
: 21.11.13
 
 

Sağlık alanında insanlara yardımcı olma isteğiyle başladığı okul dönemini sağlığın bir dalı olan ..