Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ocak '11

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Stand Up komedi yapmak ister misiniz?

Stand Up komedi yapmak ister misiniz?
 

Hong Kong'da uluslararası stand up yarışmasında 2. lik aldığım geceden bir resim.


Türkiye’de her ne kadar çok fazla kişi tarafından yapılmıyor olsa da yine de son 10 yıldır birçok değerli isim tarafından sahneye konulan Stand Up gösterileri aslında Amerika’ da büyük komedi yıldızlarının en önemli çıkış noktalarından bir tanesi olarak görülmektedirler. Her ülkenin başka isimlerler de olsa sahip olduğu bu kültür bizim ülkemizde “Meddah” gösterisi olarak da yer almaktadır. Fakat batının kültürel etkisi ve Amerikan eğlence endüstrisinin dünyaya olan hakimiyetinin sonucu olarak bugün bizler de bu gösterilere Stand Up gösterileri demekteyiz. Stand Up gösterilere bir başka değişle “Tek Kişilik Gösteri” ismini de verebiliriz. Amerika’da Jim Carrey, Robin Williams, Eddie Murphy ve daha onlarca yıldızı yaratan bu gösteriler ülkemizde Cem Yılmaz ve Ata Demirer gibi isimler ile popülarite yakalamışlardır.  

Stand Up gösterisini sahneleyen komedyen sahnede tek başına anlattığı hikayeler ile izleyenlere zevkli anlar yaşatırken kendiside oldukça yorulmaktadır. Kalabalık seyircinin karşısına çoğu zaman her hangi bir özel dekor olmadan çıkan komedyenler bazen sahnede 3 saate yakın kalabilmekte ve bu 3 saat boyunca yaşadıkları kültürün alt yapısına göre hikayeler anlatarak izleyenleri güldürmektedirler.  

Usta komedyen Cem Yılmaz’ın da dediği gibi dışarıda komik olmak ile sahnede komik olmak arasında oldukça büyük farklar vardır. Bu yüzden de ben bu sahne gösterisini sizlere daha yakından tanıtmak için kendi tecrübelerimi paylaşmak istiyorum. Asya’da (Tayvan, ve Hong Kong)’da Çince olarak yapmış olduğum tek kişilik gösterilerin ardından elde ettiğim tecrübelerin bu alanda kariyerini geliştirmek isteyenlere yardımcı olacağını ümid ederim.  

Öncelikle tek kişilik gösteri yapmak istiyorsanız yaşamış olduğunuz ortamı çok iyi gözlemlemeli ve belli hikayeleri bu ortamdan çıkarmalısınız. Stand Up komedyenlerin en büyük özellikleri çevrelerini çok iyi gözlemlemeleri ve bunları izleyiciye çok etkili anlatmalarıdır. Çevrenizde olan aksaklıkları, toplumsal sorunları ve daha onlarca olayı iyi gözlemlerseniz anlatacak oldukça fazla hikaye bulacaksınız. Fakat hikaye bulmak ve bunu sahnede anlatmak oldukça farklı konulardır. Bu yüzden yapmış olduğunuz gözlemleri seyirciye anlatacağınız stili de çok iyi belirlemelisiniz. Çünkü sahnede yalnız başınıza olacağınız için seyircinin bakışları sizi bir anda hikayelerinizin dışına atabilir ve sahnede gerekli enerjiyi yakalayamayabilirsiniz.  

Stand Up yapmak istiyorsanız öncelikle çevrenizde yakalamış olduğunuz komik hikayeleri arkadaş çevrenize anlatarak başlayabilirsiniz. Sohbet ortamından kurtulmak için arkadaşlarınızın karşısına aynı sahneye çıkıyormuş gibi çıkarsanız bu size sahne havasını hissetmenizi sağlayacaktır. Türkiye’de Komedi Klub kültürü gelişmediği için bu tür yerlerin sayısı ne yazık ki bir ya da ikiyi geçmemektedir. Bu yüzden de Komedi Kulübünü sizin kendinizin yaratmanız gerekmektedir. 10 arkadaşınızın karşısında ilk şovlarınızı yapmaya başlamak size Stand Up gösterisi hakkında oldukça fazla tecrübe kazandıracaktır. Her ne kadar arkadaşlarınızın karşısında amatör olacağınız için yavaş yavaş profesyonel gösterilere doğru gitmek istiyorsanız çeşitli kafe, restaurant ve buna benzer yerlerde kısa kısa sahneye çıkıp kendinizi denemenizi tavsiye ediyorum. Böylece komedi hakkında gerçek tecrübeler edineceksiniz ve kendinizi daha hızlı geliştireceksiniz. Sahnedeki duruşunuz, kıyafetleriniz, ses tonunuz, anlatacağınız hikayeler ve stiliniz sizin bu alanda yükselmenizi sağlayacak en önemli noktalar olacaklardır. Eğer gerçekten yetenekliyseniz ilk şovlarınızda az da olsa seyircileri etkileyemi başarabilirsiniz. Şovlarınız ilk başlarda tutuk ve içerik olarak zengin olmayabilir fakat zaman içerisinde kendinizi çok daha geliştirebilirsiniz. Yeteneği olan kişiler bir süre sonra gelişme kaydederlerken diğerleri zaten sahne tarafından kabul edilmeyeceklerdir. Sahne ile bir bütün haline geldiğiniz anda en büyük güce ulaşmışsınız demektir. Anlattıklarınız yavaş yavaş insanları keyiflendirmeye ve siz anlattıkça görünmez bir enerjinin sizi sardığına tanık olacaksınız. İşte bu sizin gerçek anlamda en büyük gücünüz olacaktır ve bu enerji sizi daha ileriye götürecektir.  

İlk başlarda çok zorlamadan 5 ila 10 dakika arasında gösteriler hedeflemenizi öneriyorum. Kısa ve öz konular seçebilirsiniz. Hatta bazı komedyenlerden kısa alıntılar da deneyebilirsiniz. Kendinizi sahnede rahat hissetmeniz en önemli artınız olacak ve bunu sağladığınız anda seyirciler de rahatlayacaklardır. Kesinlikle gerginlikten kurtulmanızı ve gergin olsanız bile bunu seyirciye hissettirmemenizi öneriyorum. Kısa gösteriden sonra seyircilere içten bir teşekkür ile sahneyi terk etmeniz seyirci ile aranızda bir bağ kuracaktır. Oldukça fazla komedyeni izlemeniz ise sizlere komedi ve farklı şovlar hakkında tecrübe kazandırır, bu yüzden de dünyaca ünlü komedyeleri sık sık izlemenizi öneriyorum.  

Yaşadığınız ortamda insanların nelere güldüğünü iyi analiz ederseniz güzel hikayeler yakalacaksınız demektir. Hızlı düşünme kabiliyetiniz geliştikçe doğaçlama da yapmaya başlayabilirsiniz. Sahnede rahat kıyafetler giyerseniz daha az terlersiniz bu yüzden rahatlığınızı her zaman en ön planda tutun. Kendinize güvenin ve bu işin öncelikle bir eğlence olduğunu unutmayın fakat işinizi ciddiye alın. Seyircilere gösterinizi nasıl bulduklarını sorun ve eksiklerinizi bir tarafa not edin. Çevrenizde olan biteni gözlemlerken mutlaka not alın çünkü daha sonra bu olayları unutabilirsiniz. Seyirci ile oynayacaksanız onları fazla zorlamayın ve kesinlikle küçük düşürücü sözlerden kaçının. Yaşadığınız toplumun kırmızı çizgilerini iyi bilin ve o konular hakkında konuşurken dikkat edin. Sahne zor olduğu kadar oldukça zevkli bir ortamdır bunu aklınızdan çıkarmayın. Sahnenin nefes aldığını düşünün çünkü o sizin en büyük parçanız olacaktır. Bu yüzden sahne ile konuşun onu yaşayan birisi olarak gözünüzde canlandırın. Bu size sahne ile aranızda özel bir dostluk bağı kurmanızı sağlayacaktır.  

Ben Asya’da Çince yapmış olduğum gösterilerimde çıplak ayakla sahneye çıkıyorum çünkü sahnenin o tenini içimde daha fazla hissediyorum. Anadilimin dışında şov yaptığım için benim anlattıklarım Türk komedyenlerin içeriğine bazen yakın bazen ise tamamen farklı olaylardan oluşuyor. Stil olarak daha çok Russell Peters’a benzer bir yapım olsa da sahnedeki haraketlerim genelde daha hızlı oluyor bu yüzden kısa sürede daha fazla yoruluyorum. Sahnede genel olarak30 dakika kadar kalıyorum ve bazen gergin seyircilerle de karşılaşıyorum. Çinliler utangaç ve kapalı insanlar oldukları için batı kültüründe olduğu gibi seyirci ile fazla oynayamıyorum. Sahneye çıkmadan önce hikayeleri kafamda sıralıyorum ve çıktıktan sonra bu sıralamaya göre bazen eksik bazen fazla hikayeler anlatıyorum. Gösterileri kameraya çekiyorum ki daha sonradan değerlendirebileyim. Bu sayede eksiklerimi daha iyi görebiliyorum.  

Unutmayın !!! Sahne ve seyirciden korkmayın. En önemlisi kendinize güvenin. Bu zor gösteri sanatı ile uğraşmaktan zevk aldığınız anda çok daha güzel hikayeler anlatacağınıza eminim. Şimdi çevrenize bakın bakalım insanları nasıl güldürebilirsiniz. Benim Çince gösterilerimi de izyeyin, anlamasanız da size farklı bir stil olarak geleceği için haraketlerime dikkat edebilirsiniz. Türkiye’nin komedyene ve şovmene çok ihtiyacı var çünkü bu ülke gülmeyi hak ediyor. Seyirciniz ve kahkahanız bol olsun.  

Sevgilerimle,  

Rıfat Karlova  

www.rifatkarlova.com 

 
Toplam blog
: 180
: 4193
Kayıt tarihi
: 13.11.06
 
 

Kariyerini Uzakdoğu sahne ve televizyonlarında geliştiren  sunucu, şovmen, yazar, oyuncu Uğur Rıf..