Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Kasım '09

 
Kategori
Siyaset
 

Statükocu CHP mi?

Mayıs 1950 seçiminden 2009 tarihine kadarki dönem toplam 59, 5 yıl yapar.

Mayıs 1950'den itibaren o yılki seçim dahil olmak üzere bugüne kadar toplam 15 genel seçim yapılmış.

Bu seçimlerde Sol partilerin birinci parti olduğu seçim sayısı 4’tür. (CHP 61, CHP 73, CHP 77, DSP 99)

15 genel seçimde, solun ortalama oyu yaklaşık %32, sağın %64’tür.

Mayıs 1950’den bu yana 42 hükümet kurulmuştur (1950’den önce 18 hükümet kurulmuştur.)

Solda, 3 kere İsmet İnönü Başbakan olmuş 5 kere de Ecevit. Geriye kalan 34 hükümeti sağ partiler kurmuştur.

Solun 8 hükümetinin 4’ü koalisyon olarak kurulmuştur. İkisini İsmet İnönü, diğer ikisini Ecevit kurmuştur. Toplamda 5'ini Ecevit 3'ünü İnönü.

Solun iktidarda olduğu toplam süre, koalisyon dahil 9 yıl 10 aydır. Sağın iktidarda olduğu süre, koalisyon dahil 56 yıldır. Bu 9 yıl 10 aylık sürenin, 6 yıl 5 ayı koalisyon ile geçmiştir, 3 yıl 6 ay tek başınadır. Bu süre toplam 4 ayrı dönemden oluşur:

1 yıl 2 ay (CHP İnönü 63-65 arası)

1 ay (CHP Ecevit 77)

1 yıl 10 ay (DSP Ecevit, 78-79 arası)

4, 5 ay (DSP Ecevit 99)

AKP'liler diyor ya, CHP statükocudur, düzenden karı vardır, düzenden beslenir. Bu istatistikler gayet iyi bilinen şeyler, peki ama neden sanki CHP Türkiye'nin şu anki halinden sorumluymuş gibi, ya da onun ideolojisi sorumluymuş gibi gösterilmeye çalışılır. Neden yoldaki simitçiye sorsak CHP'ye akıl vermeye kalkar? Siyaset sosyolojisinde seçmenin hafızası 6 ay ile sınırlanır. Son 60 yılda ezici bir şekilde sağın milliyetçi ve muhafazakar anlayışı dibine kadar ülkeye hakim olmuşsa, hala bugünkü olanı biteni neden gerçek anlamda doğru düzgün bir yıl bile iktidar olamamış bir anlayış, ta 60 yıl öncesine referanslarla mahküm edilmeye çalışılır. Bugünkü olup biteni 100 sene önceki İttihat ve Terakki zihniyetine bağlayan malumatfuruşları da görmek mümkün. Bu nasıl bir anlayışmış ki 5-10 yıl içinde olup bitmiş olsa bile, hala 100 sene sonrasını etkiliyor şaşırmamak elde değil. Bunun özelliği neymiş ki, sonraki 9 tane on yıllık süreçlerden daha öncelikli olarak bugünü etkiliyor?

Bugünün gündelik siyaseti üzerinden, ülkenin son 60 yılına hiçbir siyasal iradesini koyamamış, tam tersine tabanı itibariyle, bu 60 yıllık sürecin yok edilmek üzere amaç edininildiği bir kesimi, bugünün sorumlusu yapma CAMBAZLIĞI, ideolojik bir duruşun GİZLENMESİDİR.

Bilindiği üzere, uzun zamandır Atatürk döneminin diktatorya olduğu kanıtlanmaya çalışılmaktadır. Dolayısıyla, ülkeyi kuran ilkelerin değiştirilmesi gerektiği savunulmakta. Bunlar tabiki düşünce özgürlüğü alanına girer ve gayet normaldir.

Ancak, 60 yıl gibi uzun bir süredir sağcı partilerin yönettigi bir ülkedeki günahları, başka bir anlayışa ve kesime yıkmaya çalışarak, bu yolla temelde ülkenin kurucu ilkelerine karşı hasımlığınızı etkinleştirdiğiniz zaman, yaptığınız düşünce özgürlüğüne girmez, sahtekarlığa girer.

Buna göre, CHP kendisini 60 yıldır iktidar yapmayan bir düzenden besleniyor olur, bu durumu, yani statükoyu koruyor olur, böyle saçmalık olur mu allaşkına? Ufak atın da civcivler yesin diye bir tabir var. Tabiki iktidarın rüzgarına yaslanıldığı zaman atmak daha kolaydır, çünkü bir kitle psikolojisinin sağladığı bir atmasyon ortamı doğar.

Özgür ve akıllı bir insan, rakibinin, en zayıf yanına değil de en güçlü yanına yönelen insandır, hele olguları saptıran hiç değil.

'Aptal bir dosttansa, akıllı bir düşman yeğdir'. Adam hem 'düşman' hem de aptal olursa da vay halinize.

 
Toplam blog
: 467
: 1012
Kayıt tarihi
: 21.10.07
 
 

Ankara'da yaşıyorum. Çeşitli güncel konularda, zaman zaman "Neden olaya böyle bakılmıyor?" diye düş..