Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Nisan '20

 
Kategori
Eğitim
 

STEM Nedir?

STEM -1-

(SCIENCE, TECHONOLOGY, ENGINEERING AND MATHEMATICS)

  1. STEM NEDİR?

STEM, İngilizce; Science, Technology, Engineering ve Mathematics (Türkçe; fen, teknoloji, mühendislik ve matematik) kelimelerinin kısaltması olup, 4 temel disiplinin bir arada verildiği bir eğitim sistemidir. Sistem ilkokul, ortaokul, lise, üniversite ve yüksek eğitimde kullanılan “disiplinler-arası” bir sistem olup, teorinin yanında uygulamanın da beraber yürütüldüğü bir yaklaşımdır.

Bu eğitim anlayışında öğrencinin herhangi bir problem belirlemesi sağlanır. Problemin mahiyeti önem taşımamaktadır. Daha sonra çözümleme sürecinde öğrencinin matematik ve fen derslerinde öğrendiği konuları hatırlayıp, teknoloji ve mühendislik ile ilgili yeteneklerini kullanarak uygulamaya çevirmesi beklenir. Bu vesile ile öğrencinin herhangi bir problemi çözmek için kullandığı ezber bir formül yerine, 4 farklı disiplinden faydalanarak bilgilerini harmanlaması ve tatbik etmesi sağlanır. Bu uğraş, harmanlama ve tatbik aşamasında öğrenci sürekli yeni bilgiler öğrenir ve bu öğrenme diğer sistemlere kıyasla çok daha kalıcı hale gelir. Sistemin başlıca faydaları:

  • Öğrencilerin kendilerine güvenme, problem çözme, yaşam deneyimi kazandırma, yenilikçi, uzumsal beceri ve mucit olma, eleştirel düşünme gibi birçok özelliğin gelişmesini sağlamaktadır.
  • Öğrencilerin derse ve tutumlarına yönelik olumlu etkiler yapmaktadır.
  • Öğrencilerin gerçek dünya problemlerini öğrenmelerini ve gelecekte karşılaşacakları problemi çözmelerini sağlamaktadır.
  1. KAÇ YAŞ GRUBUNA UYGULANMAKTADIR?

STEM eğitimi öğrenciye çok küçük yaştan itibaren verilmeye başlanmaktadır. Amerikalı eğitim uzmanı Joshua Sneideman STEM eğitimi için belli bir yaşa gerek olmadığını, çocukların bilhassa 1, 2 ve 3 yaşlarında aktif bir öğrenici olduklarını ve bu yaşlardan itibaren çocukların dışarıya çıkıp, dünyayı dokunarak öğrenmeleri gerektiğini belirtmiştir. STEM eğitimi için kurumsal anlamda izlenecek aşamalar da şu şekildedir;

 

İlkokul (6-10)

Bu eğitim devresinde öğrencilere STEM eğitiminin ne olduğu giriş dersleri ile anlatılır. STEM eğitimi alan kişilerin uygulama ve çalışma alanları başlangıç (introductory) ders ve seminerleri ile tanıtılır. Bu aşama STEM’in içeriğinden çok yapısının öğretildiği mertebedir. Birleştirilen 4 temel disiplinle içinde bulunulan dünyayı nasıl öğrenip, sorgulayacağı öğrencilere giriş dersleri ile sağlanır. Bu aşamadaki ana hedef; küçük yaştaki öğrencilere STEM sistemi ile alacakları eğitimin ne kadar geniş ve eğlenceli olduğunu göstermek ve onlarda merak uyandırmaktır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en temel husus STEM eğitiminin öğrencide “bir zorunluluktan ötürü almak zorunda olduğu dersler” şeklinde intiba uyandırılmaması, aksine ilgisini en yüksek derecede tutup, dersleri almak için kendinde şevk uyandırılmasıdır. STEM sisteminin nasıl okul içinden okul dışına bir köprü vazifesi gördüğü de bu aşamada öğrencilere tanıtılır. STEM ile alacakları eğitimin sadece okul içinde kalmayacağını, okul dışında da öğrendiklerini fazlasıyla tatbik edebilecekleri küçük yaştaki öğrencilere öğretilir.

Ortaokul (10-14)

Bu aşamada derslerin içerikleri biraz daha genişlemeye ve zorlaşmaya başlar. Öğrencilerin genel olarak sıkıtılar yaşadığı dönemdir. Öğrencide uyandırılan STEM merakı aynı şekilde devam ettirilir. Derslerdeki teorik bilginin yanında STEM’in uygulama alanları ve istihdam olanakları yavaş ve sistemli bir şekilde tanıtılır. Üniversite ve yüksek eğitim için gereken akademik yeterlilikler de bu aşamada verilir. Öğrencilerin STEM sistemini araştırmaya yönelik arzusu en çok bu dönemde görülür. Sistemin ne olduğuna yönelik meraklarının yanında, STEM bazlı kariyer olanaklarını araştırmaya bu aşamada başladıkları görülür.

Lise (14-18)

Bu aşamada programın uygulama alanları yoğun bir şekilde öğrencilere verilir ve STEM eğitiminin en zorlayıcı bölümüdür. Lise sonrası STEM eğitimi alacak veya almayacak bakılmaksızın bütün öğrencilere üniversite ve yüksek eğitimde STEM sistemi anlatılır ve öğrenciler lise sonrası eğitim ve iş hayatı için hazırlanır. STEM eğitiminin kariyer olanakları geniş bir şekilde tanıtılır ve öğrencinin iş hayatına mı atılacağı yoksa STEM ile yüksek eğitimine devam mı edeceği kesinleştirilir.

 
Toplam blog
: 19
: 1009
Kayıt tarihi
: 11.03.20
 
 

Sosyolog ve Araştırmacı-Yazar İnsanoğlunun aydınlanma serüvenine naçizane bir destekte bulunmay..