Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mayıs '08

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

Su krizine Türk çözümü

“Tarım üzerine ar-ge çalışmaları yapan ‘Ecotech’ firması, % 90 su tasarrufu sağlayan toz geliştirip, patentini aldı.

Mersin Tarsus merkezli Ecotech’in genel müdürü Halil Öztoprak: ‘Yeryüzündeki içme sularının % 80'i tarımda kullanılıyor. Bunun % 90'ı yeraltına inip kayboluyor. % 3 kadarı buharlaşıp, havaya karışıyor. 100 litre suyun 3-5 litresi bitkiye faydalı. Organik kökenli bu toz, bitki köküne 5-10 gram, ağaçlara 100, fidanlara 50 gram dökülüyor. Tarımın her alanında kulanılıyor. 1.000 metrekare buğday tarlası için, 3-5 kilogram kullanmak yeterli. 4 yıl boyunca etkili. İthal ürünün fiyatı 40 avroyken, bizim patentini aldığımız ürünün kilogramı 10 avro.’ dedi.”

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=254765

Haber ve içeriğindeki açıklamalar doyurucu. Dileriz, gerçekten kullanışlı bir üründür.

Ancak, ürünün şimdiden bir açığı var: Yağmurlama sulama, toprağı tuzlandırmıyor ve GAP bölgesinin sorunu su değil, toprak tuzlanması: 10 yılda bazı toprakları öldürdüler. Bu toz da, kök sulama için. Yağmur sulama için de kullanılabileceği belirtilmiş ama o zaman zaten o toza gerek kalmaz, çünkü o sistemde su yapraklarda ve gövdede kalıyor.

Bunun da çözümü var: Peyzaj mimarlarının ve radyasyonlu toprakları kullanmak için kullandığı bir yöntem. Toprağın belli bir miktar derinliği kazılıp çıkarılıyor, araya yalıtım malzemesi döşeniyor, temiz toprak onun üzerine döşeniyor, böylelikle su aşağıya, zehir yukarıya gitmiyor.

Ürünün avantajı ise, tarım için kullanılan suların içme suyu olarak kullanabilecek olması.

Bu buluşun asıl yararı, tarıma değil, hayvancılığa olur. Doğu Anadolu’nun tarım için uygun olmayan yükseklikteki toprakları meraya dönüştürülür. Kırmızı etin kilosu da, 15 dolardan 5 dolara düşer. Biz de yılda 10 kilo et yemek kıtlığından çıkarız.

Ayrıca meralar, erozyona karşı, orman denli etkili.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..