Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '20

 
Kategori
Anılar
 

Süleyman Demirel' i Anmak

          VEFATININ 5.YILINDA    

     SÜLEYMAN DEMİREL’İ ANMAK

   

Süleyman Demirel 1924 yılında Isparta’nın İslâmköyü’n  de doğdu. İlköğrenimini doğduğu köyde,  ortaokul ve liseyi’ de Isparta ve Afyon’da bitirdi. 1949 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Bölümü’nden mezun oldu.  Siyasi yaşamı 1962 ‘de Adalet Partisi üyeleri arasında yer aldı. 28 Kasım 1965 ‘de bu partinin Genel başkanı oldu.  10 Ekim 1965 seçimlerinde Isparta Milletvekili olarak TBMM’de Isparta’yı temsil etti. Daha sonra Başbakan olarak Demirel Hükümetinde yer aldı.   Dört yıl süren bu hükümetten sonra 1969, 1970, 1975,1977 ve 1979 beş kez daha hükümet kurdu.12 Eylül 1980 ‘de siyasi hayatı bitti. 7 yıl siyasetin dışında kaldı. 6 Eylül 1987 ‘de siyasi yasaklar kalkınca 24 Eylül 1987 ‘de Doğrul Partisini kurdu. Ve Bu partinin Genel Başkanı oldu. 29 Kasım 1987 ‘de yapılan seçimlerde tekrar Isparta Milletvekili olarak TBMM yer aldı. 20 Ekim 1991 ‘de yapılan Genel Seçimlerde Doğruyol Partisi ve Sosyal Demokrat Halkçı Parti ile bir koalisyon kurup 49 Hükümette yer aldı. 16 Mayıs 1993 yılında TBMM tarafından 9. Cumhurbaşkanı seçildi.  Görev süresi 16 Mayıs 2000 yılına kadar devam etti.  1949 yılında Nazmiye Demirel ile evlendi.

“ Eğer bana  'cumhuriyet nedir?' diye sorarsınız, size cevabım şudur:' Cumhuriyet benim işte!' İsâmköy’den çıkmış bir köylü çocuğunu cumhurbaşkanı yapan, cumhuriyettir. Cumhuriyet budur. Bunu büyük Atatürk’e borçluyuz" diyordu …   Cumhuriyet tarihimizde 6 kez gitti ve 7 kez geri döndü. Gerçek anlamıyla bir devlet ve bir halk adamı idi. Onu eleştirenlere ve hatta saygısızlık edenlere güler yüzle bakar, bunlar benim vatandaşımdır“ Vatandaşım haklıdır, onların da düşünceleri vardır”  diyordu.   Öğrenci hareketlerine karşı da “ yollar yürümekle aşınmaz   “   sözü ile medyamızda geniş çapta yer aldı. Türk medyasında barajlar kıralı olarak anıldı…

Gönlünde bir Türkiye sevdası vardı. GAP, Keban, Atatürk gibi irili ufaklı,  yüzlerce baraj, Boğaz Köprüsü, Memlekette 250 baraj kazandırdı. Demokrat bir kişiliğe sahipti. Kimi zaman memleket meseleleri konuşurken “70 sente, değil,  10 sente muhtacız”  diyordu. Memleket zor duruma düştüğü günlerde bir cumhurbaşkanı olarak tüm liderleri toplar ve yuvarlak bir masa etrafından onları dinler ve memleket sorunlarını birlikte çözülmesini tavsiye ederdi. Onun zamanında rahmetli Bülent Ecevit, Turgut Özal, Necmettin Erbakan,  Erdal İnönü, Alp Arslan Türkeş ile birlikte memleket meseleleri konuşulur ve çözülmesi için birlik ve beraberlik içinde olmalarını tavsiye ederdi. 17 Haziran 2015 yılında 91 yaşında iken hayata veda etti. Adı geçen saygıdeğer devlet adamlarımızı saygıya ve rahmetle anıyorum, bunlar bizim değerlerimizdir. Unutmamak gerekir…

 

Değerli siyaset ve devlet adamı Süleyman Demirel alçak gönüllü idi. Yayınladığı kitaplarından ona da gönderiyorum.  Bir ara bana gelen mektuplarından birinde, Sayın Süleyman Demirel, Kasım 1992 tarihli kısa ve özlü mektubunda aynen şunları yazmıştı:

Sayın Abdülkadir Güler,

İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Söke / Aydın

 

27 Temmuz 1992 tarihli şiirlerinizi aldım.  Teşekkür ederim.  Tebriklerimi,  başarılı dileklerimi sunarım.

   Selam ve sevgilerimle.

 

                                                         Süleyman Demirel

                                                          Başbakan  ( İmza)  

Bana böyle ince ve zarif yazan bir adam unutulur mu?

Vefatının 5. Yılında saygıyla ve rahmetle anıyorum, vefatından sonra şöyle ufak bir şiir yazmıştım. Aslında Sayın Süleyman Demirel’e destan yakışır. Mekânı cennet olsun.

    

           O BİR TÜRKİYE İDİ

 

O bir Türkiye idi

Bir bilendi

İslamköylü Süleyman

Cesaretli ve çalışkan

Özgürdü Zincirbozan’da

Adıyla ünlendi

Sanayi de, barajlarda

Başak başaktı buğday kokulu

Gül kokulu topraklarda

Baştanbaşa bir Anadolu

Konuşan, görüşen” köylüyüm” diyen

Edirne’den Van’a kadar bir Türkiye idi

Caddeler, yollar, ezgili barajlar

“Dün dündür, bugün bugündür”

Fötr şapkasıyla özdeşleşti

“Benim köylüm, benim halkım”

Yollar yürümekle aşınmaz”

Derdi ve şapkasını alıp gitti

Erciyes’ten Ağrı’dan inerek

O bir adam gibi adamdı

O Ispartalı Süleyman’dı… ( 1 )

 

Abdülkadir Güler 

23 Haziran 2015 

Eylül Sonrası   / Şiirler- 2016-  Söke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..