Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Şubat '15

 
Kategori
Tarih
 

Süleyman Şah ve Vahdettin

Süleyman Şah, tam kesin olmayan bilgilere göre 1178 yılında doğmuştur. Oğuzların Kayı boyundan olan Süleyman Şah, Ertuğrul Gazi’nin babası, Osman Gazi’nin ise dedesidir. Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan önce var olan Kayı Boyu’nun reisi olarak bilinir. Moğolların Orta Asya’ya düzenlediği büyük saldırılardan ötürü 13. Yüzyılın başlarında Türkistan’dan batıya doğru göçmüştür. 
 
Türkistan böglesinden 50 bin kişiyi de yanına alarak Kuzey Kafkasya’dan Doğu Anadolu’ya geldiği bilinir. Süleyman Şah, burada Diyarbakır, Mardin ve Urfa’ya yerleşerek büyük bir koloni kurmuştur.
 
SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ NEREDEDİR?
 
Süleyman Şah, Kayı Boyu beylerinden birkaç kişi ile Caber’e giderken Fırat Nehri’nde boğularak ölmüştür. Ölümünden sonra Caber’e yakın bir bölgede kümbete defnedildi. Türbenin bulunduğu yer, Osmanlı sınırları içerisinde yer alırken I. Dünya Savaşı’ndan sonra Suriye’nin Osmanlı Devleti’nden ayrılmasından sonra Süleyman Şah Türbesi, Fransız-Suriye Mandası içerisinde kalmıştır. Ancak Ankara ve Lozan anlaşmasına göre Süleyman şah Türbesi’nin bulunduğu yer olan Suriye'nin Halep ilinin Karakozak Köyü sınırları içerisinde Türk toprağı olarak sayılmıştır. Dün gece ise TSK’nın operasyonuyla Tahliye edilen Süleyman Şah Türbesi, geçici olarak Suriye toprakları içerisinde bulunan Eşme bölgesi’nde olacak. 
bunları öğrenirken VAHDETTİN HANI ı anmamak mümkünmü...çünkü oda SÜLEYMAN ŞAHIN torunlarından biri ve halen mezarı şamda.
..
İşgal altındaki İstanbul´dan vatanın kurtarılamayacağını anlayan Vahideddin Han, güvendiği kumandanları Anadolu´ya göndermek istedi. Ancak bunlar,"Dünyaya karşı harb edilmez. Bu iş olmaz" diyerek gitmeyi reddettiler. Sultan´ın kurtuluşun Anadolu´dan gerçekleşeceğine ümidi tamdı. Bir ara kendisi gitmeyi düşündü ise de, İngilizler "Eğer Anadolu´ya geçersen İstanbul´u Rum´lara işgal ettirir, taş üstünde taş bırakmayız" diyerek engellediler. Bunun üzerine birgün saraya çağırdığı Mustafa Kemal´i;"Paşa paşa şimdiye kadar devlete çok hizmet ettin. . Asıl şimdi yapacağın hizmet hepsinden mühim olabilir. Devleti kurtarabilirsin!" sözlerinden sonra, büyük yetkilerle Anadolu´ya gönderdi. Böylece İstiklal mücadelesi başlamış oldu.
 
İstiklal Harbi zafer ile neticelendikten sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümeti 1 Kasım 1922´de hilafet ile saltanatın ayrıldığını ve saltanatın kaldırıldığını bir kanun ile kabul etti. Vahideddin Han´ın adı hutbelerden kaldırıldı. İstanbul ve Anadolu basınında aleyhinde yazılar çıkmaya başladı.
 
17 Kasım 1922 Cuma günü Dolmabahçe sarayı´ndan Malaya harb gemisi tarafından alınıp Malta adasına götürüldü. Oradan Melik Hüseyin´in daveti üzerine Mekke´ye gitti. Oradan da İtalya´daki Sen Remo şehrine giderek orada ikamet etti. Vahideddin Han, acı ve sıkıntı içinde geçen bir sürgün hayatından sonra, 16 Mayıs 1926´da İtalya´da vefat etti. Cenazesi saraya yakın bir zat tarafından ŞAM a getirilerek Sultan Selim Camii kabristanına defnedildi
bizlere cumhuriyet tarihi okutulurken VAHDETTİN han ın ingiliz işbirlikçisi olduğu ve vatan haini olduğu ve ingiliz gemisiyle kaçtığı öğretildi.oysa tam aksi idi.politikacılardan ilk defa rahmetli bülentç ECEVİT vahdettin in bir vatan haini olmadığını ifade etti...
 
ey devlet büyüklerimiz ..SÜLEYMAN ŞAHIN ın torunu VAHDETTİN HAN şamda kimsesiz yatıyor...günü gelince onada sahip çıkmanız dileğiyle....
MAHMUT ARIKAN
 
Toplam blog
: 13
: 75
Kayıt tarihi
: 08.10.12
 
 

Diyarbakır Ziya Gökalp lisesi mezunuyum, Trt ve Thy'de görev yaptıktan sonra emekliye ayrıldım. İ..