- Kategori
- Turizm
Sultanahmet dört mevsim oteli
ISTANBUL SULTANAHMET CEZAEVI
Gece Yarisi Ekspresi isimli filmi biliyor musunuz? Hani bir Amerikali, esrardan yakalanip bir Turk Hapishanesine atiliyor. Burasi pekala "o" hapishane olabilir. Filmi cevrilmemis olsa bile hakkinda siirler yazilmistir:
Sabah serinligi gun agariyor/ Demir tas kuf yosun/ Sen boyle bir gecenin ortasinda/ Uyuyor musun?
(Vedat Turkali)
Hesabima gore Nazim Hikmet iki bucuk yil burada yatmis. Bugunun parasi ile bu otelde bir geceligine kalmak ucyuz yetmis Amerikan Dolari. Nazim bugun burada yatmaya kalksa, ikibucuk yil icin sadece oda ve kahvaltiya ucyuzkusur bin amerikan dolari odemek zorunda kalirdi.
Insan oglu nelere kadir? Ellerini attiklari yeri isterse cennete, isterse cehenneme cevirebiliyor. Orhan Kemal, Aziz Nesin, Kemal Tahir, Dr. Hikmet Kivilcimli gibi bircok kisinin "Kahir cektigi" bu yerde, Gorbacov' da kalmis. "Keyif" almis. Demis ki: "Simdi buraya girmesi daha zor! Cunku cok pahali!"
Sultanahmet, Tevkifhane Sokak, Eminonu, Istanbul'da ki Sultanahmet Dort Mevsim Oteli (Four Seasons Hotel, Istanbul) 1996 yilindan beri benim diyen Turk Vatandasinin bile zor girebilecegi bir yer olmus. Guzel de olmus.
Bilirim ki, her turlu muzipligi dusunebilen Aziz Nesin'in kafasinin bir kosesinden bile gecmemistir. Gun gelecek; dunyanin en zengin, en meshur, en guzel, en fiyakali insanlari gelip onun kogusunda yatacaklar! Hem de geceligine ucyuz kusur yesil amerikan dolari odeyerek..
Paraniz varsa gidin bir gece kalin. Paraniz yoksa, yine gidin lobisinde oturun. Cesaret edip "burada ne ariyorsun?' diyemezler.
Herhal?...
***
NOT:
Yukaridaki yaziyi yazali neredyse 1.5 yil olmus. Bugun (6 Ocak 2008) Milliyet'te Melih Asik'in yazisini okudum. Ikisi bir arada iyi gider diye asagida yayinliyorum:
25 Mart 1984 tarihli Güneş gazetesinde, bizim Arka Pencere'de, o günlerde Belediye Başkan adayı olan Bedrettin Dalan ile Yazarlar Sendikası Başkanı Aziz Nesin'in bir konuşmasını aktarmışız. Söz Markiz Pastanesi'nin kurtarılmasından açılıyor. Aziz Nesin diyor ki:
- Markiz'in kurtarılması için aydınlarımız fazla yaygara kopardılar. Çünkü bizim aydınlar kıçlarının birer saat oturduğu yeri tarih sayarlar. Markiz, tarihi açıdan pek öyle önemli yer değildir. Duvarlarında 3 tane çini pano vardır, o kadar...
- Peki nerelerinin kurtarılması gerekir?
- Mesela Sultanahmet Cezaevi bir kültür sarayı haline dönüştürülebilir, ziyaretçileri gezdirirken rehberler, burada Aziz Nesin yattı, şurada Emil Galip Sandalcı kaldı, orada Vedat Türkali konakladı gibisinden tarihi bilgi de verebilirler...
O yıllarda aydınlar Sultanahmet'e sahip çıkıyor. 1990'da orada kültürel toplantılar düzenliyor. Ama nafile. 1992'de tarihi bölge Bakanlar Kurulunca turizm alanı ilan ediliyor. Bakalar kurulu kararında zamanın Kültür Bakanı'nın da imzası var. Tarihe ilk hançer böylece vuruluyor... İstanbul o gün bugün pazarlamacıların elinde dört bir yanından hançer yiyor. Mimar Oktay Ekinci: "Yine de Sultanahmet için bir kurtuluş çaresi var" diyor. Çünkü turizm amaçlı kullanım izni "tarihin korunması" koşuluyla verilmiş. Bu koşula uyulmadığı için 1992 izinleri iptal edilebilir. Ama nerede o irade?
Noktayı koyarken Aziz Nesin'in Sultanahmet Cezaevi'nde yattığı günlere ilişkin traji komik bir anısını aktaralım...
O yıllarda cezaevinde 12 - 13 yaşında çocuklar azılı mahkumlarla aynı koğuşlarda kalmaktadır. Bu çocuklara her türlü kötü huy, her türlü sapıklık aşılanmış, hayatları kaydırılmıştır. Çok sonraları çocukların koğuşları ayrılır. Aziz Nesin bakmış bir sabah bu kayıp çocuklar avluda marş söyleyerek sabah yürüyüşü yapıyor. Söyledikleri Mülkiye Marşı...
"Başka bir aşk istemeeez, aşkınla çarpar kalbimiiiz,
Ey vataaaan gözyaşların dinsin yetiştik işte bizzz..."