- Kategori
- Turizm
Gülen yüzlerin ilçesi Güdül
Geçtiğimiz Cuma günü bir vesileyle yolumuz Ankara’nın Güdül ilçesine düştü. Aracımızı Güdül’ün çarşısının bulunduğu meydanda bir kenara park ettik ve aşağıya indik. İndiğimiz anda çay bahçelerinde oturan Güdül’lü vatandaşlar “hoş geldiniz” diyerek bizleri yanlarına davet ettiler.
Masalar birleştirildi, hemen çaylar söylendi. Koyu bir sohbet başladı. Sohbet esnasında yanımıza gelen Güdül Halk Eğitim Merkezi Müdürü Sayın Mustafa Koçer, yaptıkları çalışmaları anlattı. Türk Sanat Musikisi’ne gönül verenlerden olan Mustafa Bey,“ne yazık ki kendi öz müziğimize pek fazla ilgi yok, bu nedenle istediğimiz başarıyı elde edemedik “ diyerek üzüntüsünü belirtti. Biz de kendisine nota ve araç konusunda destek olabileceğimiz sözünü verdik.
Güdül insanı inanılmaz güler yüzlü ve sevecen. Onların yanında büyük şehirlerde açlığını her zaman hissettiğimiz sevgi, güler yüz ve dostluğu bulduk. Bu nedenle de bir türlü canımız Güdül’den ayrılmak istemedi; sohbeti uzattıkça uzattık.
Sohbet esnasında bir vatandaşımız; Güdül’de gençlerinin kalmadığını, pek çoğunun ekonomik nedenlerle başka şehirlere gittiğini anlattı. Bir diğer vatandaşımız da esnafın çok zor durumda olduğunu, birer ikişer kepenk kapattıklarını söyledi.
Vatandaşlar, turizm konusuna dikkatimizi çektiler ve Güdül’ün turizm konusunda tıpkı Beypazarı’nda olduğu gibi tanıtılması gerektiğini, görülmesi gereken yerlerinin olduğunu ifade ederek bizden bu konuda destek istediler.
Güdül’de biraz dolaştık. Gerçekten de küçük şirin sokakları ve eski tarihi evleri ile (Güdül evleri Beypazarı evleri ile aynı benzerlikte) Sıcacık bir ilçemiz.
Güdül’ün gezilip görülmesi gereken Turistik yerleri şöyle yer almış kaymakamlık sitesinde ve diğer sitelerde;
İlçenin kuzeyinde ve Sorgun Köyü yöresinde bulunan orman alanı ile bu alan içerisinde yer alan gölet doğal zenginliklerdendir. Kirmir Çayı Vadisinde kayalarla oyulmuş mağaraları, Çağa Kasabasında bulunan Roma Tümülüsü, Kavaközü köyünde bulunan Samutbali Türbesi ve Tekke Mevkiindeki Kasım Baba Türbesi ilçenin kültürel zenginlikleri arasındadır. Merkezdeki 20 adet leblebi imalathanesinden Türkiye’nin her yerine leblebi gönderilmektedir.
Özellikle; İn-Önü Mağaraları-Kirmir Çayı, Sorgun Göleti ve en önemli mesire yeri olan Sorgun Yaylası ve piknik alanının kesinlikle gezilip görülmesi gereken yerler olduğu söylendi.
Sorgun, Ayaş, Beypazarı, Kızılcahamam, Çeltikçi ilçeleriyle komşu olan ve sırtını Bolu Dağları’na yaslayan (Bolu'nun Seben ve Kıbrısçık ilçeleriyle sınır) Güdül'ü biz vakit darlığı nedeniyle istediğimiz gibi gezemedik ama herkese Yeşil Güdül’ü gezip görmelerini tavsiye ederiz.
Sohbet devam ediyor, çaylar tekrar tekrar tazeleniyor, fotoğraflar çekiliyor, canımız bir türlü kalkmak istemiyor!
Bu arada yaşlıca bir beyefendi Güdül’ün üzüm ve domatesinin çok meşhur olduğunu, “Ayaş domatesi” olarak geçtiğini ama gerçekte Ayaş’a da Güdül’den gittiğini söyledi. Bizden iletmesi.
Güdül’ün biraz da tarihçesini yine kaymakamlık sitesinden aktaralım;
Güdül, Ankara ilinin kuzey batısında yer alan bir ilçesidir.
Yapılan araştırma ve incelemelerde Güdül çevresinde tarih öncesi çağlardan beri yerleşildiği anlaşılmıştır. İlçe yakınından geçen Kirmir Çayı boyunca kayalara oyulmuş mağaraların
Etiler'e (M.Ö. 2000) ait olduğu sanılmaktadır. Daha sonra Frigler (M.Ö. 8. yy) bu yörede hâkimiyet sürmüşlerdir.
İn-Önü denilen bu mevkideki mağaralarda haç işaretlerine rastlanmış, Romalılarca Hıristiyanlığın yayılması sırasında buraların mesken edildiği anlaşılmıştır. Daha sonra Bizanslılar’ın yaşadıkları sanılmaktadır.1071 tarihli Malazgirt Zaferi ile Anadolu'nun kapıları Türklere açılmış, Güdül ve çevresi Anadolu Selçukluları'nın idaresine geçmiştir.
İlçe, Anadolu Selçuklu hükümdarlarından I. Mesut'un eniştesi ve Ankara Emiri olan Şehabüldevle Güdül Bey tarafından şimdiki yerinde, tahminen 850 yıl evvel kurulmuş olup, 1 Eylül 1957 yılına kadar Ayaş ilçesine bağlı bir nahiye iken aynı yıl 7030 sayılı Kanun ile ilçe olmuştur.
İlçe toplam nüfusu 22 Ekim 2000 Genel Nüfus Sayımı sonuçlarına göre 20.938'dir. Bu nüfusun 5.806'i İlçe merkezinde, 15.132'i ise köy ve kasabalarda yaşamaktadır. Güdül İlçesi, 4 belediye ve 23 köy olmak üzere toplam 27 yerleşim biriminden oluşmaktadır.
***
Evet, ne yazık ki kalkma vaktimiz geldi. Mustafa Bey Güdül’lü dostlarımız ile birlikte toplu halde çay bahçesinde ve otobüsümüzün önünde resimlerimizi çekti .(Bu resimleri daha sonra e posta kanalıyla bize ulaştırdı) .Güdül’lü dostlarımızla tekrar görüşmek dileğiyle vedalaştık ve oradan biraz da hüzünlü ayrıldık.
Tatil anlayışımızın biraz değişmesine ne dersiniz? Deniz, güneş, kum elbette gerekli ama ya doğa, çevre, kültürel ve tarihi zenginlikler? Onların da gezilip görülmesi gerekmez mi?
Yeni yerler, yeni dostlar …
Türkiye’miz o kadar güzel ki…
Sevgiyle kalın.