Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Kasım '14

 
Kategori
Çocuk Sağlığı
 

Sünnet ve genel anestezi

Sünnet ve genel anestezi
 

Kaynak: www.corum.bel.tr


Genel anestezi pek çok cerrahi müdahalenin olmazsa olmazıdır.

Uzun süreli, ağır, karmaşık, yaşamsal organlarla ilgili pek çok tıbbi müdahaleyi ancak genel anestezi altında yapabilirsiniz.

Ancak her genel anestezi az da olsa aynı zamanda yaşamsal risk anlamına da gelir.

Doktorlarımız pek çok hastaya ve hasta sahibine "yapacağımız müdahale çok riskli değil ama anestezi riski var" şeklinde açıklamalar yaparlar.

Ameliyattan sonra yoğun bakım ünitesine getirilen hastanın burada genel anesteziden uyanması beklenir ve duruma göre sağlanır.

Uyanan hasta bu önemli riskten kurtulmuş olur.

*

Sünnet Yahudiler ve Müslümanlarla başka inançlarda yüzyıllardır uygulanan bir gelenek, bir dini gereklilik. Yahudiler bunu üç bin yıldır yapıyorlar.

Erkek organını kapatan küçük bir deri parçasının alınması operasyonu.

Genel anestezinin bilinmediği zamanlarda ve toplumlarda da uygulanmış küçük çaplı bir operasyon.

İşin eğitimini almış, deneyim kazanmış sünnetçi tabir edilen sertifikalı, diplomalı sağlık elemanlarının başarı ile yaptıkları bir iş.

Bu özelliği nedeniyle ülkemizde kimi  yardımsever kuruluşlar ile belediyeler tarafından zaman zaman gerçekleştirilen ve çok sayıda çocuğun sünnet edilmesi ile sonuçlanan kampanyalar düzenlenir ve bu kampanyalarda lokal anestezi uygulanır.

*

Sünnet bugün ülkemizde günden güne gelişen sağlık sistemimizin önemli birer parçası olan  resmi, özel hastanelerin ilgili bölümlerinde de diğer her operasyon gibi doğal olarak yapılıyor.

Ancak bu kuruluşların bir kısmında sünnet yapılırken çocuklar genel anestezi ile uyutuluyor.

Yani bir anlamda lokal anestezi ile rahatlıkla yapılabildiği kanıtlanmış bir operasyon genel anestezi ile yapılarak çocukların yaşamları düşük oranda da olsa riske atılıyor.

Sünnette genel anestezi kişisel ve kurumsal hesaplara bağlanıyor ve eleştiriliyor olmasına rağmen beklenenin üzerinde oranlarda yapıldığı yerler oluyor. İddialara göre, kimi özel sağlık kuruluşları SGK'dan daha fazla gelir elde etmek için bu operasyonu genel anestezi altında yaparak hem hasta yaşamını riske ediyor hem de kamuyu zarara uğratıyor.

Elbette bu konularda son kararı verecek olan doktorlardır.

Her insan, her çocuk, her müdahale bir değildir.

Sünnet çocuklarının da gerçekten genel anestezi gerektirecek düzeyde çeşitli başka sıkıntıları olabilir ve onlar mutlaka o koşullarda sünnet edilmelidirler. Buna hiç kimsenin itirazı olamaz.

Ancak sünnet operasyonlarının giderek artan oranda genel anestezi ile yapılıyor olmasının da fark edilmesi gerekmektedir.

Sünnet başta olmak üzere küçük operasyon kabul edilebilecek şeylerin genel anesteziye girmeden gerçekleştirilmesini sağlamak için gerekirse kamu adına çalışan bir gözetim ve denetim birimi örgütlenmelidir.

Hem insanlarımızın sağlığı, devletimizin bütçesi korunmalı; hem de sağlık çalışanları, sağlık kuruluşları hak ettikleri gelir düzeyine kavuşturularak süreçteki katkıları karşılıksız bırakılmamalı, ekonomik kaygılarla yapılması muhtemel yanlışların önüne geçilmelidır.

 

NOT: Bu konuda hassasiyetini ifade edip, beni bilgilendirip bu yazıyı yazmama neden olan dostum Harun Ayhan'a teşekkür ederim.

15.11.2014

20.27

 

 

 

 
Toplam blog
: 284
: 245
Kayıt tarihi
: 21.06.14
 
 

Yaşadığımız evrenin oldukça zengin bir yer olduğunun farkındayım.  Bu zenginliğin çok az bir kısm..