Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mart '16

 
Kategori
Küresel Isınma
 

Sürdürülebilir Kent için sürdürülebilir Üniversite

Sürdürülebilir Kent için sürdürülebilir Üniversite
 

yeşil üniversite


Sürdürülebilirlik konusu uzun zamandır ülkelerin gündemlerini meşgul ediyor. Pek çok dünya kenti sürdürülebilir olma yolunda önemli adımlar atıyor, kendi ülkelerinin aldığı kararlardan daha ileri kararlar alabiliyor. Çünkü gelişme endeksleri, büyümeye ilişkin veriler vb. gibi ekonomik nedenler çoğu zaman ülkelerin önünde sürdürülebilirliğe giden yolda “engel” olarak karşımıza çıkabiliyor. Dolayısıyla da kentler bu noktada birkaç adım önde gidebiliyorlar.

Sürdürülebilir kent olma yolunda temel prensip; iklim değişikliğine karşı seragazı salımlarını azaltmak ve çevreye verilen zararları engelleyerek gelecek nesillere sağlıklı ve yaşanabilir kentler bırakmak.

Sürdürülebilir üniversite de aynı düşüncenin üniversite yerleşkesinde vücut bulmuş halidir. Yeşil üniversite, yeşil kampüs, eko-kampüs olarak da adlandırılmaktadır. Özellikle, son yıllarda üniversiteler bu konu üzerinde önemle durmakta ve dünyada önde gelen pek çok üniversite sürdürülebilir üniversite olma konusunda çalışmalar yapmaktadır. Bunlar arasında Notthingam, Oxford ve Connecticut üniversitelerini iyi örnekler olarak anabiliriz.  

Üniversiteler; çalışanları, öğrencileri, hizmet verdiği kişiler ve yol, bina ve otopark gibi yapısal alanlarıyla bulundukları kente, dolayısıyla da doğal çevreye ve sosyal çevreye zarar vermektedir. Bu nedenle üniversitelerin sürdürülebilirlik konusuna eğilmesi ve “sürdürülebilir üniversite” olmak için adım atması, hem kendi kirletici unsurlarını azaltmak açısından hem de topluma öncülük etmek ve örnek olmak açısından son derece önemlidir.

Sürdürülebilir üniversite olmak için; üniversitelerde altyapıdan başlayarak, enerji verimliliği, atık yönetimi, su yönetimi, ulaşım, yeşil alan miktarı ve sürdürülebilirlik eğitimi konularında çalışmalar yapılması, bunun içinse;

- Sürdürülebilirlik çalışmalarını organize etmek ve yönetmek üzere sadece bu konu ile ilgilenecek bir ekip kurmak,

- Uzmanlarından oluşan bir danışmanlar komitesi oluşturmak,

- Kapsamlı bir sürdürülebilirlik eylem planı oluşturmak,

- Sürdürülebilirliği ders programlarına dahil etmek,

- Sürdürülebilirlik alanında araştırmalar yapmak,

- Sürdürülebilirlik ile ilgili bir web sayfası hazırlayarak çalışmaları duyurmak,

-Tüm paydaşların (öğrenci, personel, yüklenici firmalar, satın alma süreçleri gibi) sürdürülebilirlik ile ilgili çalışmalara katılımlarını sağlamak,

- Yapılan çalışmaları izlemek ve raporlamak gerekmektedir.

Üniversiteler, bilginin ve teknolojinin üretildiği yerler olduğuna göre, kente öncülük etmesini beklemek bizim hakkımız olsa gerek. Ben üniversitelerde yapılacak böylesine bir değişimin ve dönüşümün tüm kentteki çalışmaları etkileyeceğine ve ivme kazandıracağına inanıyorum. Bu nedenle de daha güzel, sağlıklı, yaşam kalitesi yüksek, sürdürülebilir bir kentte yaşayabilmek için sürdürülebilir üniversitelerimizin olması gerekir. Sizce de öyle değil mi?

 
Toplam blog
: 87
: 566
Kayıt tarihi
: 02.12.09
 
 

Çevre Bilimi Uzmanı – Peyzaj Mimarıyım. Yüksek lisansımı çevre sorunları ve biyokütle enerjisi üz..