Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Temmuz '12

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Suriye düşman mı?

Türkiye ve Suriye arasındaki retleşme ne yazık ki giderek yerini tüm bölgeyi etkisi altına alacak bir savaşa doğru sürüklüyor.

Bundan daha iki sene öncesine kadar üst düzey diplomaside iyi birer yol arkadaşı, iyi kardeş iki ülke ve kadim iki dost görüntüsü veren Türkiye ve Suriye artık birbirine “düşman”  iki ülke konumundalar.

Önce Tunus’ta sonra Mısır, Libya ve nerdeyse tüm bölge ülkelerini kapsayan bir fırtına misali tüm Ortadoğu coğrafyasını kasıp- kavuran “özgürlük” ateşi sonunda sınır komşumuz Suriye’yi de vurdu.

Başta AB ülkeleri ve ABD ‘nin adı geçen ülkelerdeki isyan hareketlerine arka çıkmaları ve asilere hem askeri, hem lojistik destek sağlamaları zaten zulüm ve baskı üzerine inşa edilmiş diktatörlüklerin bir bir sonunu getirmeye yetti.

Ama Suriye farklı özelliklere sahip bir ülke, ne Libya’nın baskıcı rejimi altında ezilen halk gibi katı bir baskı altında değildi Suriye halkı, ne de İsrail’e karşı aciz içindeki Mübarek Mısırı gibi vizyonsuz bir ülke idi Suriye.

Özellikle İsrail’e karşı duruşu ve Lübnan üzerindeki etkisi ile anti Amerikancı ve anti İsrailci politikaları ile başta Rusya ve Çin olmak üzere bölgede çok farklı bir prestij ve güce sahipti Suriye işte bundan dolayıdır ki Suriye hala direniyor-direnebiliyor.

Türkiye’nin Suriye’ye karşı takındığı tavır işte bu yüzdendir bölge ülkeleri ve bölge halkları arasında tepki ile karşılanmakta, Türkiye’nin yıllardır İsrail’in bileğini bükemediği Suriye’nin omuzlarına çökmesi vicdan sahibi kimsece kabul görmemektedir.

Sözüm ona Suriye halkına “demokrasi” getirme bahanesi ile bu ülkenin içişlerine müdahale etmeye kalkışmak bizi sadece gülünç duruma düşürür, bundan altı ay önce 34 yurttaşını bombalayıp param parça eden, 100’ den fazla gazeteciyi tutuklayıp zindanlara atan bir ülke olarak Suriye’ye demokrasi dersi vermeye kalkışmak bizi ancak “komik” duruma düşürür.

İki ülke olarak yarın baş başa kalacağımızı, ne AB ülkeleri, ne ABD ve nede İsrail’in çıkarlarının bize fayda getirmeyeceğini; aksine bizi büyük bir yangının içine sürükleyeceğini bilmek gerekir; özellikle “Kürt sorunu” gibi ciddi bir sorunla boğuştuğumuz şu dönemde farklı mecralara sapmanın bedeli çok daha ağır olabilir.

Jeo politik anlamda aynı fay hattında olduğumuz Suriye’nin başına gelebilecek her şey bizi bire bir etkiler, ama olumlu, ama olumsuz !

 
Toplam blog
: 166
: 540
Kayıt tarihi
: 02.09.09
 
 

Batmanın Beşiri ilçesinde doğdum, Mersinde yaşıyorum, edebiyata ilgi duyuyorum, yerel ve ulusal d..