- Kategori
- Yolculuk
Sürpriz Seyahat Problemleri ve Çözümleri
Uçak yolculuğu zevkli olduğu kadar biraz da adrenalin isteyen bir yolculuk türü. Havaalanı kontrolleri, uçağa yetişme korkusu, oturduğunuz koltuğun yanına gelecek kişiler, 10.000 metre yukarıdan kilometrelerce hızla ilerleme derken heyecan dozu ister istemez artıyor. Zamandan tasarruf etmek isteyen insanlar için uçaklar bulunmak bir nimet konumunda. Dev bir kontrol ağına sahip olan havalimanlarında ister istemez çeşitli sorunlar meydana geliyor. Biz de Jabiroo olarak, uçağa binip gitmek istediğiniz yere gidene kadar yaşayabileceğiniz en genel sorunları sizin için listeledik.
Trafiğe Dikkat Edin.
Büyük şehirlerin en büyük sorunlarından biri trafik. Havalimanına kendi arabanızla veya taksiyle gidiyorsanız uçuş saatinden en az 3 saat önce yola çıkmalısınız. Uçuş saatiniz trafiğin yoğun olduğu saatlere denk geliyorsa daha dikkatli olmanızda fayda var. Uçak yolculuğunu en çok etkileyen engel trafik. Büyük şehirlerdeki havaalanlarına metro hattı vardır; bu yüzden metroyu kullanın. Olabildiğince yüzeyden kaçının, kendinizi metroya atın. İstanbul Atatürk Havalimanı’na Aksaray’dan başlayan bir metro hattı bulunuyor. Trafiğe takılı kaldıysanız en büyük yardımcınız akıllı telefonunuz olacak. Trafik uygulamaları sayesinde hangi yollarda trafiğin daha az olduğunu görebilir ve bu yollara geçiş yapabilirsiniz. Unutmayın; “erken kalkan yolan alır”
Alışılmadık Kıyafetler.
Geçen hafta ABD’de bir haber çıktı. American Airlines’le uçmak isteyen bir kadının tişörtünde süslü bir şekilde “F**k” yazdığı için kadın uçağa alınmadı. Açıklama olarak da “küfür ve hakaret içerikli yazıların olduğu her türlü materyalden sahibi sorumludur” denildi. Aynı şekilde yine Amerika’da bir adam sadece kadın iç çamaşırları giydiği için uçağa alınmadı. Başka yolcuları rahatsız etmeyecek düzeyde kıyafetler giymek uçak yolculuğu için önemli bir durum. Aynı ortamda saatlerce beraber olacak insanların birbirlerini rahatsız etmeye hakları yok. Uçak firmalarının da bu konuda katı kuralları var.
Yanlış Havaalanı, Yanlış Terminal.
Evet, böyle şeyler yaşanıyor. Northwest Florida Havaalanı çalışanının TripAdvisor'da yayınlanan röportajında, yolcuların sıklıkla uçuşlarını kaçırdığını belirtiyor. Bunun sebebi ise Fort Walton Beach Havaalanı ve Destin Havaalanı'nın aynı bölgede, Northwest Florida Havaalanı'na yarım saat uzaklıkta bulunması, haliyle yolcuların dikkat etmesi gereken büyük havayolu şirketlerinin hangi havaalanı ile anlaşmalı olduğu.
Bir diğer sorun da, büyük havaalanlarındaki terminaller. Birden çok terminali olan alanlarda, uçağınızın hangi terminalden kalktığını kontrol etmelisiniz. Yoksa siz terminal 1'deyken terminal 2'den kalkan uçağınıza el sallamak zorunda kalabilirsiniz. Siz siz olun, gitmeden önce nereden uçacağınızı iyice öğrenin. Günümüzde artık bileti kontrol etmeniz yeterli olmayabilir, havayollarının internet sitelerine, Facebook ve Twitter hesaplarına bakıp, güncellemeleri takip edin.
Beklenmeyen Kural Değişiklikleri.
Çanta ücretlerinin kaldırıldığını belirtmiş olsalar da her an check-in sırasında kural değişikliğinden bahsedip sizden ek kilo başına ücret talep edebilirler. Bu durumda havayolu şirketi ile ilgili Facebook'ta kampanya başlatmaya hazır olun :)
Kötü Şakalardan Uzak Durun.
Güvenlik kontrolünden geçerken güvenlik görevlileriyle şakalaşmamayı tercih edin. Yine geçmiş zamandan bir alıntı: JFK New York havaalanında bir yolcu kontrolden geçerken görevli ile "evet üzerimde bomba var" diyerek şakalaşıyor ama görevli için bu bir şaka değil. Uçağınızı kaçırmamak ve terörist muamelesi görmek istemiyorsanız, şakalarınızı arkadaş ortamlarınıza saklayın.
Kötü Hava.
Kötü havaya karşı her zaman hazırlıklı olun. Özellikle kış aylarında kötü hava nedeniyle sık sık gerçekleşen rötarlar sonucu, havaalanında uzun saatler beklemek can sıkıcı olabiliyor. Bu yüzden, çantanızda bulunduracağınız bir - iki cep kitabı ya da dergisi, telefonunuza yükleyeceğiniz oyun, müzik ve filmler havaalanında sizi oyalamak için yeterli olacaktır. Eğer yolculuğa çocuklarınızla birlikte çıkmışsanız, bu öneriler sizi sandığınızdan daha fazla rahatlatacaktır.
Kayıp ya da Çalıntı Belgeler.
Alanda cüzdanınız mı çalındı? İlk olarak tüm banka kartlarınızı iptal edip, ardından güvenlik görevlilerine bu durumu bildirin. Eğer pasaportunuz çalındıysa, en yakın elçilik veya konsolosluğa başvurun. Çalıntı olayının üzerinden çok geçmeden başvurursanız, 24 saat içinde yeniden pasaport almanız mümkün olabilir. Tüm bu kayıp ya da çalıntı olaylarının olması ihtimalini düşünerek, havaalanına gelmeden önce cep telefonunuza kredi kartı numaralarınızı, elçilik - konsolosluk numaralarını ekleyin. Ayrıca pasaportunuzun ve kredi kartlarınızın bir kopyasını, seyahat ettiğiniz diğer kişiye de vermeniz, herhangi bir çalıntı ya da kayıp anında işinize yarayacaktır.