- Kategori
- Gündelik Yaşam
Susam ve Tahin'in inanılmaz faydaları...

Susam; Asya, Avrupa, Anadolu ve özellikle de Hindistan’da yetişen küçük bir bitki ve bu bitkinin küçük ve sarımtırak tohumuna verilen isimdir. Susam tohumları mekanik şekilde sıkıştırılarak susamyağı elde edilir.
Zeytinyağı gibi çözü ve yumuşatıcı özellikleri vardır.
Yemek yağı olarak kullanıldığı gibi, tıp alanında da kullanılmıştır.
Susam tohumlarının kabuğunun soyulup ezilmesiyle de tahin elde edilmekte olup, bu madde aynı zamanda pekmezle birlikte yenilen veya tahin helvası yapımında kullanılan bir gıda maddesidir.
Susamın en iyisi, taneleri büyük ve taze olanıdır.
Yumuşatıcı, çözücü ve bütün ot kökleri ve baharatları gayet iyi bir şekilde uyuşma özelliğine sahiptir.
Hindistan ve Çin’de binlerce yıl ilaç olarak kullanılan susam, mineral olarak demir, potasyum, fosfor ve kalsiyum içerirken; antioksidan olarak sesamol, besamolin ve sesamin antioksidanlarını içermektedir.
Susam, bol miktarda yağ taşıyan bir bitki olup, ağız yoluyla alındığında müshil ilaç nitelindedir.
Yaralar ve sertlikler üzerine merhem gibi sürüldüğü gibi ilaç yapımında katkı maddesi olarak ta kullanılmıştır.
Yenildiğinde vücudu normal bir şekilde ısıtır ve şişmanlatır, bu özellik hem tohumunda ve hem de yağında mevcuttur.
Diğer bütün tohumlardan daha yağlıdır, bu sebeple çabucak bozulup kokuşur.
Hazmı pek iyi değildir. Kusma ve ağız kokusu meydana getirir, dişler arasında artıklar bırakır, mideyi sarkıtır ve susuzluk yapar, hafifçe kızartılacak olursa veya bal ile birlikte alınırsa, yan etkisi giderilmiş olur.
Susam tohumunun öğütülmüş tozu, susamyağının aynı özelliğine sahiptir. Fakat yağı daha tesirlidir.
Susam ve yağının gene faydalarına bir gözatalım:
Bu özelliğiyle susam hücreleri yenileyerek yaraları kapatır, sinir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Susamdan elde edilen tahin, yağ, protein ve B vitaminleri içermesinden dolayı en az et ve süt kadar kıymetli bir besindir.
Ayrıca A, B ve E vitaminleri bakımından oldukça zengin olan susam omega-3 omega-6 ve omega-9 yağ asitleri içeren bir gıda ürünüdür.
Tahin, içerdiği Omega-9 oranı ve antioksidanlar nedeniyle ısıya ve ışığa karşı dayanıklıdır.
Tahin, beynin temel yapı taşlarından birisi olan Lesitin’i yapısında bulundurur.
Tahin, glikolipidler, trigliseridler ve fosfolipidlerden oluşan lesitini yapısında bulundurur. Lesitin, insan vücudundaki yaşayan her hücrenin ihtiyacı olan bir Fosfolipid’ dir. Besinlerin hücre içine giriş ve çıkışlarını ayarlayan hücre zarı yapısının büyük kısmı lesitin’ den oluşur. Lesitin, beynin temel yapı taşlarından birisidir. Beynin kuru ağırlığının %30' unu, aynı zamanda sinir sisteminin %17' sini oluşturur.
Kas dokusunda özellikle kalp kası dokusunda, endokrin salgı bezlerinde ve böbreklerde bulunan önemli bir yapı taşıdır.
Yapısında lesitini bulunduran tahin beyin ve sinir hücrelerinin dostudur ve büyüme çağında ki çocuklara bolca yedirilmesi gerekir.