- Kategori
- Ben Bildiriyorum
Tabipler de alanlarda

Burdur-Isparta Tabip Odası Sekreteri Dr. Divarcı
Hekimler de Alanlarda
Burdur-Isparta
Hekimler Odası Burdur Acil Önünde Basın Açıklaması
21 Aralık, karanlığın aydınlığa dönüşüm noktasıdır
Isparta- Burdur Hekimler Odası Genel Sekreteri Dr. Aysel Divarcı, 21 Aralık Grevi kapsamında Burdur devlet Hastanesi Acil’i önünde, kamuoyunu ve halkı sağlıktaki piyasacı gidiş konusunda uyaran bir basın açıklaması yaptı. Doktor Divarcı, “1 liracıklardan bahsediyorlar; 1 liracıklar sonra 20–30 liracık oluveriyor” dedi.
Burdur Devlet Hastanesi Acil önünde toplanan Burdur- Isparta Hekim Odası Genel Sekreteri Dr. Ayşe Divarcı ve oda üyelerinin 21 Aralık eylemleri kapsamında yapacakları basın açıklamasına, Burdur CHP Merkez İlçe Başkanı Barış Ayten ile il ve ilçe örgütleri üyeleri, Eğitim Sen Şube Başkanı ve KESK İl temsilcisi Ünal Bülbül ve 21 Aralık eylemcileri, Burdur Eczacılar Odası Başkanı Ali Ercengiz ile oda üyeleri ve Burdur Devlet Hastanesi doktorları katıldı.
21 Aralık, Karanlığın Aydınlığa Dönüşeceği Dönüm Noktası
21 Aralık 2011 gününün, karanlığın yerini aydınlığa bırakacağı günlerin, yani yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu belirterek başladığı konuşmasında Dr. Divarcı, “bizler de böylesi güzel ve anlamlı bir günü sağlıktaki aydınlık günlerin başlangıcı için dönüm noktası olarak kabul ettik. Bugün kamu emekçisi bizler bu güzel ülkenin, Türkiye’nin her yerinde güzel günler için, demokrasi için, eğitim hakkı için, sağlık hakkı için bir şeyler yapıyoruz. Kimi görevde iş bırakıp üretimden gelen gücünü kullanıyor, kimi meydanlarda toplanmış halaylar çekiyor.”dedi.
Dr. Divarcı şu görüşleri savundu:
Sağlık Meclisi Kuruldu
“Hekim meclisi var, sağlıkçılar meclisi var ve bu meclisler ise zaman zaman toplanıp sağlıkla ilgili sorunları tartışıyorlar. Peki, sağlık hakkı meclisi nereden çıktı diyeceksiniz. Milletin sağlık hakkının gasp edildiği şu zamanlarda elbette “sağlık meclisi” en hızlı bir şekilde oluşturulmalıydı. Bu meclis bu meclis hangi alanda çalışırsa çalışsın ister çiftçi, ister öğretmen, mühendis, ev hanımı tüm halkımıza açık, sağlık hakkı olan herkesin meclisi bu meclis...
Meclis’i Pas Geçen
Kanunsuz, Hukuksuz KHK’leri Kınıyoruz
“Bu meclis ne yapacak? Bakın milletin iradesi neresi, Büyük Millet Meclisi değil mi? Peki milletin sağlığını ilgilendiren konularda milletimizin iradesi nerede? Bakın şuna; Ramazan Bayramı arifesinde bir Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkartılıyor. Halkın sağlığıyla ilgili milletin iradesi pas geçilmiş. by-pass edilmiş. Kurban Bayramı arifesi 2 Kasım 2011 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) yine milletin iradesi hiçe sayılmış. Bakın milletin iradesi olan mecliste dahi konuşulmadan, tartışılmadan, oylanmadan milletin hastaneleri satılıyor, sağlık bakanlığı teşkilatlanma yasası tamamen değişiyor, yabancı doktor hemşire geliyor. Bizim temsil eden Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne hiç sorulmuyor. Biz kanunsuz, hukuksuz bu kararnameleri kınıyoruz.”
Sağlıkta Dönüşüm, Sağlıkta Çöküşüm Programıdır
Dr. Divarcı, ‘Sağlıkta dönüşüm’ programının, ‘sağlıkta çöküşüm’ programı olduğunu, Bu programın, son 10 yıllık AKP döneminde hızla gerçekleştirildiğini belirterek, “Sağlık Bakanı, bizlere 1 kuruşçuk, 1 liracık diyerek uyutuyor. Altın vuruşunu da mecliste oylatmadan çıkardığı son (KHK) ile, 663 Sayılı KHK ile yaptı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ geçenlerde ilaçlar için ödenecek kutu başı ekstraları açıklarken 3 kalem ilaç için 3 lirayı, üstü için kutu başına 1 liracık diye açıkladı. Sayın Bakan daha önce de kuruşçuklardan 2 liracıklardan söz etmişti. Özel hastanelerde fark payı % 0 demişti. Şimdilerde kuruşçuk sanılan miktarlar 12 liracıklar 15 liracıklar oldu. Hastalardan emeklilerden Bağ- Kur ve SSK emeklilerinden alınan pay % 70’lere çıktı.” Şeklinde konuştu.
Sağlık Kuruluşlarında CEO Dönemi Başlıyor
“663 sayılı (KHK) ile illerde hastane birlikleri kurulacak. Bu birlik hastanelerini birlik sekreterleri idare edecek. Evet, hastaneleri baştabipler değil, CEO’lar yönetecek. Doktorun, hemşirenin, tüm sağlık emekçilerinin çalışacağı yere, alacağı ücrete hiç kimseye sormadan tek başına karar verecek. İsterse holdingi yani hastane birliğini kar etmiyor gerekçesi ile satabilecek, kiralayabilecek, kapatabilecek. İşte yetki diye buna denir! Bu, piyasanın iştahını kabartan, küresel sermayeyi heyecanlandıran bir yetki hastanelerin sermayeye devrinin bir ön hazırlığı!”diye Sağlık bakanlığı’na yüklenen Dr. Divarcı, sözlerine şöyle son verdi:
Hasta, Yabancı Doktora Derdini Nasıl Anlatacak?
“Bir başka konu da yabancı hekim ve yabancı hemşire ithalatı. Peki, bu hekimler hangi kritere göre seçilecek, hangi yeterliliklerden geçirilecekler. Bu işin birinci amacı, sermayenin emriyle sağlık çalışanlarının, hekimlerin, hemşirelerin emeğini ucuzlatmaktır. İkinci amacı ise günahlarını almayalım ama kuvvetle muhtemel olarak “sağlık serbest bölgelerinde” kendileri için ünlü ve başarılı olan yabancı hekimlerin istihdamı ve çalışma özgürlüğünün sağlanmasıdır. Bakın bu durum da vatandaşın biri sık sık tepem atıyor dese vücudum gidişiyor dese kemiklerim kırılıyor, kulunç girdi, arkama bıçak saplandı dese ecnebi doktora bunu nasıl anlatacak. Arkadaş bu durum karşısında şaşırıp kalmaz mı?”