Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '17

 
Kategori
Sivil Toplum
 

TAGYAD 5.Yılında

TAGYAD 5.Yılında
 

Tarım Gıda Yazarları ve Gazetecileri Derneği kısa adı TAGYAD kurulalı neredeyse 5 yıl oluyor. Dernek uzun bir hazırlık döneminin ardından sektördeki onca olumsuzluklara ve zorluklara rağmen 6 Mart 2012 tarihinde Ankara’da kurulmuştu. Derneğin kuruluş çalışmaları 2012 yılının şubat ayında soğuk bir kış günü Kızılay’da bir kafede toplanan Asiye Yıldırım, Emel Tuğrul, Erhan Ekmen, Gülçin Cangır, Hatice Ünal, Levent Özdemir, Mehmet Efe, Mehmet Bilir, Umut Özdil, Savaş Güçlü ve Tülin Akın’ın kararları ile başlamıştı.
 
Kurucu başkanlığını üstlendiğim derneğin başkanlığını bir sonraki dönem girişimci ruhu ile ülkemiz ve dünya tarımı için önemli çalışmalara imza atan değerli arkadaşımız Tülin Akın yürütmüştü. Daha sonra sektörde önemli başarılara imza atan, deneyimli gazeteci ve televizyoncu, sadece tarım için değil medya dünyası için önemli bir işbirliği modeli olan MEDYAKOOP’un kurucusu ve Başkanı İsmail Uğural bu göreve seçilmişti. Yasal kolaylıklara rağmen örgütlenmenin ve kurulan bir örgütü yürütmenin zor olduğu günümüzde TAGYAD Başkan ve Yönetimlerinin çabaları, üye ve gönüllülerinin desteği ile 5’inci yılına kavuşmuştur. 
 
Derneğin kurulmasındaki amaç tarım gazetecileri, yazarları ve yayımcıları arasında birlik ve beraberliği sağlamak. Üyeler arasındaki mesleki sorunlara ortak çözümler üretmek, sektöre hizmet veren kişi ve kuruluşlarla dayanışmayı sağlamak, tarım sektörünün önemi konusunda kamuoyunda farkındalığı artırmak, diğer benzer kuruluşlarla yakın iş birliği içerisinde bulunmasıydı.
 
Hedef bu amaç doğrultusunda TAGYAD yasaların kendine verdiği ölçüde tarımsal medyanın gelişimine katkıda bulunmaya çalışmaktadır. Sektöre hizmet edecek yeni yazar, gazeteci, yayımcı, görsel eser üretenleri teşvik etmektedir. Tarımın medyada daha güçlü ve donanımlı yer almasını sağlamaya, ülkemizdeki ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederek sektöre doğru ve sağlıklı bilgi akışını sağlamaya gayret etmektedir. Üreticiden tüketimin son halkasına kadar sektörel sorunların çözümüne katkı sağlamaya uluslararası ölçekte Türk tarımının tanıtımına katkı sağlaya hizmet etmektedir.
 
Bugün hepimiz farkındayız ki, ülkemizde tarımsal medya gelişme sürecindedir. Ülkemizde tarımsal üretim ve gıda üretiminde yaşanan sorunlar, tüketicilerin gıda ürünleri ile ilgili beklenti ve bilgi talebi nedeniyle insana ve çevreye saygılı, doğru ve sağlıklı bilgi ve belgelerle donatılmış tarımsal medyaya da büyük ihtiyaç duyulmaktadır. Basın yayın ve haberleşmede sektörel uzmanlık önem kazanmıştır. Diğer taraftan Dünyada hızla artan çevre ve gıda sorunları nedeniyle tarımsal medyanın sorumlulukları artmıştır.
 
Bu bilgiler ışığında Tarımsal medya için konu sadece bir anlık ticari kazanç sağlama kaygısından çok, gıda ve çevre gibi hassas bir konuda daha dikkatli ve bilgiye saygı duyan bir politika oluşturulması ve izlenmesi şekline dönüşmüştür. Çevre ve gıdayı dikkate alan sürdürülebilir tarım politikalarının oluşturulmasında Tarımsal medyada sektöre layık doğru bilgi ve belgelerle bilimin ışığında bir meslek ahlakı oluşturması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu görev kamu kuruluşları kadar tarımsal medyaya hizmet verenlerinde görevi haline gelmiştir.
 
Her geçen gün global çevre ve gıda sorunlarının dünyayı tehdit ettiği, ve başta BM olmak üzere birçok uluslararası kuruluşun çözüm aradığı dönemde tarımsal medyaya büyük görevler düşmektedir. Bu gelişmeler karşısında tarımsal medyanın çok iyi yetişmiş insan gücüne ve sağlıklı bilgiye ihtiyacı artmıştır. Bunun yanında sağlıklı ve doğru politikalar üretilmesi için tarımsal medyanın ihtiyaç duyduğu insan gücünü yetiştiren, bilgi ve belgeleriyle donatan üniversitelerimize, araştırma kuruluşlarımıza ve bilim adamlarımıza büyük görevler düşmeye başlamıştır. Üretici, üniversite ve medya ayağının en sağlıklı şekilde oluşturulması ve yaşatılmasının önem kazanmıştır.
 
TAGYAD bir ihtiyaçtan ortaya çıkmış gönüllü bir dernektir. Derneğin ülke genelinde tarım sektörü ile ilgili çeşitli il ve ilçelerde hizmet veren üyeleri vardır. Tarımsal medya alanında ülkemizde kurulmuş ilk ve tek örgütsel yapılanmadır. Gücünü üyelerinden ve sektöre gönül verenlerden almaktadır. Teknolojinin verdiği fırsatlar çerçevesinde sektördeki tüm kesimlere ulaşmaktadır. Üyelerinin hizmet ettiği gazete, dergi, Televizyon, Radyo ve web sayfaları gibi yazılı, görsel ve işitsel medya araçları ile tarımın sesi olmaya çalışmaktadır. 
 
TAGYAD 2015 yılında Başkan İsmail Uğural’ın yönetiminde Yeni Zellanda’da yapılan Uluslararası Tarım gazetecileri Federasyonu (IFAJ) Genel Kurulunda IFAJ üyesi olarak kabul edilmiştir. 6-9 Nisan 2016 tarihleri arasında Tarım Gıda Gazetecileri ve Yazarları Derneği (TAGYAD) ile ülkemizin ilk ve tek medya kooperatifi olan HASATTÜRK adlı tarım ve gıda gazetesini yayınlayan MEDYAKOOP’un önderliğinde ülkemiz tarımı için ilk defa önemli bir organizasyon gerçekleştirilmiştir.  Dünyadaki Tarım ve gıda sektörü ile ilgili çalışmalar yürüten gazeteci ve yazarların ulusal örgütlerinin üst örgütü olan Uluslararası Tarım Gazetecileri Federasyonu’nun (İFAJ) üyeleri büyük bir heyet ile ülkemizi ziyaret etmişlerdir.
 
TAGYAD 5. Yılında yine Başkan İsmail Uğural’ın önderliğinde Başkan Yardımcı Asiye Yıldırım ve Aralık 2016’da seçilen yeni yönetim kurulu üyeleri Erhan Ekmen, Cengiz Bostancı ve Erdem Ak ile yeni projeler ile güçlenerek büyümektedir. Ülkemiz tarımı için önemli etkinliklerin altına imza atmaya ve dünya tarım medyasına Türk tarımını tanıtarak tarımsal ürünlerin dünyada yer bulması konusunda tarımda üreten, işleyen ve ticaretini yapan kesimlere destek vermeye devam etmektedir. Yazılı ve görsel medyada yer alan tüm üyeleri ile birlikte içinde bulundukları zor koşullara rağmen cesaretle ve büyük fedakârlıklarla ülke ekonomisinde tarımın payının artırılmasına çaba göstermektedir. Tabii ki bu gelişmeler tarıma gönül verenleri mutlu etmekte ve gururlandırmaktadır.
 
TAGYAD’a 5’inci yılında başarılar dilerken kurulduğu günden beri desteğini esirgemeyen yönetimlerine, üyelerine, gönüllülerine ve sektördeki destekçilerine şükranlarımı sunarım.
 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..