Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Haziran '13

 
Kategori
Güncel
 

Taksim olaylarının bilançosu...

Taksim olaylarının bilançosu...
 

Taksim Gezi Parkında çakan kıvılcım, tüm Türkiye’yi sardı.

Türkiye’nin her yerinden gösteriler, yürüyüşler, basın açıklamaları geliyor…

Gösteri yapanların sayısından ziyade, yaptıkları eylemleri bilinçli yapmaları önemli!

Yurt çapında gösterilere katılanlara kısaca ‘Güçlü azınlık’ demek pekâlâ mümkün!

Gösterilere katılanların ne kadar güçlü olduklarını anlamak için Polisin sıktığı biber gazı ve tazyikli suya bakmakta fayda var.

Yurdun her bölgesinde olduğu gibi Antalya’da da görkemli destek geldi. Saat 17.00 de Cumhuriyet Meydanında başlayan destek mitingi, sonra şehrin değişik bölgelerine yayıldı.

İşim nedeniyle Çallı kavşağından gece saat 24.00 sıralarında geçmeye çalışırken yolun göstericiler tarafından kapandığını görerek, başka bir güzergâhı kullanmak zorunda kaldım.

Evimin bulunduğu Konyaaltı Gürsu mahallesinde çok daha görkemli bir desteğin olduğunu görüp, ailemle birlikte bende gece saat 01.00’de gösterilere katıldım. Mustafa Kemal Bulvarı üzerinden Konyaaltı Kent Meydanına indik, Oradan Mustafa Kemal Bulvarını takiben, Atatürk Bulvarı üzerinden Konyaaltı Belediyesi önüne geldik.

Elerinde Türk Bayrakları, tencere, tava gibi nesnelerle yürüyenlere, araçlarda kornalarıyla eşlik etti. Şenlik havasında geçen bu gösteriler saat 02.30’a kadar devam etti.

Gelelim yurt çapına yayılan bu gösterilerin bilançosuna:

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Taksim Gezi Parkı'ndaki olaylarla başlayan süreçte, bugün itibarıyla 48 ilde 90'ın üzerinde gösteri gerçekleştirildiğini, 939 kişinin gözaltına alındığını, bunlardan bir kısmının ifadelerinin tamamlanmasından sonra serbest bırakıldığını söyledi.

Elbette serbest bırakılacak. Gösterilere katılanların hiç birisi yakıp, yıkmadı. Yakıp yıkan hep polis oldu. Ayrıca gösteri yapmak için izin almak gerekmiyor. Bu anayasal bir hak!

Bakan Güler, 11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları dolayısıyla Ankara 19 Mayıs Stadyumu'nda düzenlenen törene gelişinde gazetecilerin gösterileri ilişkin sorusunu yanıtladı. Güler, 28-31 Mayıs tarihlerinde 30 ilde çeşitli gösteriler düzenlendiğini, bugün itibarıyla ise 48 ilde 90'ın üzerinde basın açıklaması, oturma eylemi ve korsan gösteriler yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bununla ilgili olarak polisimiz gerekli önlemleri aldı. Birçok yerde bazen müdahaleler de yapıldı. Şu anda çeşitli illerde 939 gözaltı yapıldı. Bunların bir kısmı ifadeleri alınarak bırakılıyor. Bir kısmının da cumhuriyet savcılarının talimatları gereğince gözaltı hallerine mahkemeye sevk edilmek üzere devam ediliyor. Bu olaylarda 26 güvenlik görevlimiz yaralandı. 53 vatandaş yaralandı. Bunların 19'u İstanbul'da biri yoğun bakımda, diğerlerinin de tedavilerine devam ediliyor."

CHP'lilerin Taksim'e gitmek istemesi nedeniyle saat 16.00'dan itibaren güvenlik önlemlerinin kaldırıldığını dile getiren Güler, şu anda meydanda bir kalabalığın bulunduğunu, Bakanlığının da önlemleri sürdüreceğini kaydetti.

Güler, bir gazetecinin, "Bu kalabalık Taksim'de duruyor. Bir aşamadan sonra müdahale söz konusu mu?" sorusuna, gülerek, "Evet, duruyorlar. Biz de biliyoruz. Hemen müdahale etmemizi istiyorsanız, müdahale etmeyeceğiz" karşılığını verdi. 

Bakanın açıklamaları böyle ama eksik!

Olaylarda polisin attığı gaz fişeklerinden, tazyikli sudan ve gaz zehirlenmesinden yaralandığı bildirilen vatandaş sayısının eksik olduğu ilk etapta hemen fark ediliyor. Çünkü ABD’nin yaptığı açıklamada, yaralı sayısının binlerle ifade edildiği kaydedildi.

Ayrıca Polisin ne kadar biber gazı ve tazyikli su sıktığını da açıklamadı.

Bu arada polisin bilinçsizce kullandığı biber gazından bizde nasibimize düşeni aldık.

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..