Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '07

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Tamamen sigarasız ve dumansız hayatlar

Pleksus
2007-11-13 16:57:47

Artık hiçbir çağdaş ülke insanlara başkasının sigara dumanını solumak zorundasın demiyor. Doğal ortamdan faydalanabilmesi için şartları oluşturuyor, yasaları çıkartıyor, halkını eğitiyor. Çünkü sigara dumanı insanları hasta ediyor, sakat bırakıyor ve öldürüyor. Ülkemizde de çağdaş ülkelerdeki gibi kişilerin haklarına saygı istiyoruz. Temiz hava solumak herkes için gerekli bir haktır; sağlıklı olma ve yaşama hakkı gereğidir.

Birçok ülke tüm kapalı iş yerlerinde ve halka açık alanlarda %100 dumansız ortam yasaları çıkarmıştır. Biz de Türkiye olarak imzaladığımız ve TBMM’de yasalaştırdığımız Uluslararası Tütün Kontrolü Antlaşmasına göre bu yasayı çıkarmak zorundayız.

ÇTD dünyada hastalık yükü artışının önemli bir nedenidir.Yapılan araştırmalarda Avrupa’da ölümler: 2002 yılında 25 Avrupa ülkesinde 80.000 insanın çevresel tütün dumanı(ÇTD) nedeniyle öldüğü bildirilmiştir.ABD’de ölümler: Çevre Koruma Ajansının (EPA) tahminlerine göre sigara içmeyenler arasından 3000 kişi her yıl ÇTD nedeniyle akciğer kanserine yakalanmaktadır. ÇTD her yıl bir milyon üzerinde astımlı çocukta solunum şikayetlerinde kötüleşmeye yol açmaktadır. Ülkemizde her yıl 10, 000-15, 000 insanın ortamdaki tütün dumanı nedeniyle hayatını kaybettiğini tahmin edilmektedir.

ÇTD sadece sevimsiz, can sıkıcı bir konudan ibaret değil; sağlık-yaşam hakkını zedeleyen gerçek bir tehlikedir. Tütün endüstrisi ÇTD’nın zararlarını olduğundan az gösterme gayreti içindedir. Ancak ÇTD’nın zararlı olduğu kesindir ve yıllardır bilinmektedir.

Evet;tütün ve mamullerine hayır diyelim hep beraber.Kendi sağlığımızı tehdit ettiğimiz gibi, tüm ailemizi de zehirlediğimizi unutmayalım.Unutmayalım ki onlarında yaşam hakkı var ve bu hakkı onların elinden almayalım.Dumansız ortamlarla ilgili yasanın çıkması için toraks derneğinin açmış olduğu kampanyaya destek vermek için www.toraks.org.tr/imza_kampanyasi_form.php yazan linke lütfen tıklayın.

sevgilerimle

 
Toplam blog
: 40
: 1056
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

Odyometri Bölümünün ilk mezunlarından sayılırım.Daha sonra İktisat Fakültesi,Acil Yardım ve Afet ..