Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ekim '12

 
Kategori
İnançlar
 

Tanrı'nın tanımı hakkında mutabakata varmadan önce Tanrı var mı yok mu tartışması anlamsızdır

Tanrı'nın tanımı hakkında mutabakata varmadan önce Tanrı var mı yok mu tartışması anlamsızdır
 

Her din veya mezhebin kendi içinde tanrı tanımında mutabakat olabilir. Din dışında da çok farklı TANRI tanımları var. Einstein'in TANRI zar atmaz derkenki tanımı ile Einstein'la quantum fiziğini ve hakikatın ne olduğunu tartışan quantum Fiziğinin babalarından Niels Bohr'un ona verdiği cevapta...

"Tanrı'ya ne yapması gerektiğini söylemeyi bırak artık "söylenmindeki TANRI tanımı ile ilkel kavimlerin TANRI tanımı ve üç büyük dinin TANRI tanımları çok farklı. Bütün bu insanların bir araya gelip TANRI var mı yok mu diye tartışmaları çok anlamsız olur. Çünkü hepsinin TANRI tanımı arasında dağlar kadar fark var. Hepsi kendi tanımının doğru olduğunu diğerlerinin tanımladıkları şeyin TANRI olmadığını iddia eder. Benim tanımım doğru seninki yanlış tutumu fanatik bir tutumdur.

Ayrıca TV 'de açık oturumlarda dindar olmayan bir bilim adamı ile bir din adamını TANRI hakkında tartıştırmak bir futbol takımı ile bir basketbol takımını maç yaptırmaya çalışmaya benzer. Birbirlerinin oynunu oynayamayacakları için maç yapamazlar. Dindar olmayan bilim adamı ile din adamı tanrının tanımı hakkında mutabık kalamazlarki tanrı hakkında herhangi birşey tartışabilsinler.

Katoliklerin Halifesi Papa ünlü kozmolog Stephen Hawking'e Vatikan'da kendisini ziyaret ettiğinde evrenin nasıl başladığını bilim adamlarının araştırmasının günah olduğunu çünkü bunun Tanrı'nın işi olduğunu söylemiş. Bunu Stephen Hawking bir konferansında anlattı. Bence tersine ünlü evrim biyoloğu ve Tanrı Yanılgısı kitabının yazarı Richard Dawkins'in dediği gibi Tanrı'nın tanımı ve varlığı veya yokluğu bilimsel bir hipotez olmalıdır. Belki bir gün bilim tanrıyı açıklayabilecektir. Belki de bu konu insan zekasını aşıyorsa hiçbir zaman açiklayamayabilir. Tabi dinler çoktan açıklıyorlar. Ama kimse dinlerin yaptığı tanrı tanımını kabul etmek zorunda değildir. Ben dinlerin TANRI tanımını kabul etmeyenlerdenim. İsterseniz bana kafir deyin umurumda değil.

Rasih Bensan 27 Ekim 2012
 

 
Toplam blog
: 368
: 2280
Kayıt tarihi
: 05.05.12
 
 

BİLİM özellikle astronomi ve çeşitli konularda araştırmacı ve yazar Amatör fotoğrafçı, Ka..