Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ağustos '13

 
Kategori
Futbol
 

Taraftarın gönlündeki forma

Taraftarın gönlündeki forma
 

Sarı Kanarya


Türkiye gibi tekstilde dünyanın sayılı ülkelerinden birinin, vitrini olan futbol takımlarının neden bu kadar estetik ve görsellik yoksunu formalara sahip olduğunu çok merak ediyorum  Son yıllarda bence Beşiktaş bu konuda rakiplerinden çok daha başarılı formalar çıkarıyor ama ne yazık ki tuttuğum takım Fenerbahçe en son sırada yer alıyor...

Gerçekten de Fenerbahçe futbol takımı, takımı için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan bir  taraftara sahipken nedense bir türlü efsane bir formaya sahip olamadı. Tabi ki burada efsaneden kastettiğim tarih, şan ve taşıdığı anlam manasındaki bir efsanelik değil. Çünkü Fenerbahçe forması tüm taraftarlar için kutsaldır ve özellikle çubuklu forma bütün taraftarın tüylerini diken diken eder. Ben, görsellik ve estetik olarak akıllarda kalmış bir forma dizaynından bahsediyorum.

Hatırlayacak olursak taraftar olarak ne kadar ilginç ve başarısız formalara mahkum kaldık geçmişte. Mesela, formalara yıldız konmasını ti'ye almak için giydiğimiz üzeri yıldızlarla dolu formamız ya da çok parlak kumaştan yapılmış ve resmen bu yüzden televizyonun ayarlarıyla oynamamıza neden olan formalar gibi.

Ve tabii ki 2013-2014 yılında giyilecek son formalar...

Fenerbahçe'nin simgesi olmuş çubuklu formamız, başarısız bir üç boyutlu görünümde. Lacivert formamız,  her yerine serpiştirilmiş reklam, sarı renk ve amblemler yüzünden bir renk cümbüşü içerisinde. Beyaz forma ise geçtiğimiz yıllarda büyük ihtimal Chelsea'den feyzalınmış halinden uzaklaşmış ve hiçbir özelliği olmayan bir hale gelmiş durumda.

Avrupa'daki büyük klüplerin hatta bırakın büyük klüpleri sıradan klüplerin formalarına göz atarsak ünlü dizaynırların, modacıların elinden çıkmış birer kreasyon parçası gibi durduklarını görürüz. Kendi renkleri olmayan renkleri de kullanarak çok çarpıcı formalar yaptırıyorlar.

Fenerbahçe ise özellikle bu yıl, malesef sınıfta kalmıştır. Bu sonuçta, bu işle ilgilenen yönetici Abdullah Kiğılı'nın bence büyük payı var. Zaten orta yaş ve üstüne hitap eden bir markanın sahibi olan kişiden de daha fazlasını beklemek büyük bir hayal olurdu. Neden hiç kimse bu duruma karşı çıkmıyor onu da anlamak mümkün değil. Gazetelerin internet sayfalarında ve pek çok forum sitesinde bu formalara olumusz tepkiler varken, aynı kişinin kamuoyuna "formalara ilgi çok fazla ve 500.000 forma satmayı planlıyoruz" demesi de ayrı bir muamma. 

Yönetim, biraz da taraftarın isteklerine, görüşlerine önem verse eminim ki bu konuda çok daha güzel sonuçlar elde edilebilir. Örneğin; sarı kanaryalar diye lakabı olan bir takımın neden yıllardır sapsarı forması hiç olmuyor. Şükrü Saraçoğlu'nun bu formaları giymiş taraftarlarla dolu olduğunu düşünmek bile insanı heyecanlandırıyor. Bunun dışında lacivert, açık mavi, daha güzel tasarlanmış beyaz, ya da çok çarpıcı bir renkten yapılmış formalar da bence çok beğeni kazanacaktır.

Diğer taraftan bakacak olursak sayın Kiğılı'nın dediği rakamların gerçekleşmeme gibi bir olasılığı zaten yok. Çünkü yukarıda belirttiğim gibi Fenerbahçe taraftarı için takımına destek çok önemli ve bunun için yapmayacakları şey yoktur. Ayrıca Aziz yıldırım'ın en büyük başarısı olan ve Türkiye'nin ve hatta dünyanın dörtbir yanında taraftarlarına ulaşan Fenerium ağı ile bu sayı çok rahat sağlanacaktır.

Ama keşke taraftarın içine sine sine giyeceği çok güzel formalar yapılsa ve bizim yabancı takımların formalarına baktığımız gibi onlar da bizimkilere gıpta ile baksalar.

Not: Tekrar ediyorum; Fenerbahçe forması, taraftarı için, bezden bir parça olsa bile kutsaldır...

 
Toplam blog
: 38
: 273
Kayıt tarihi
: 05.02.13
 
 

Futbol ve Fenerbahçeyi ne kadar çok seviyorum ki hayatımda ilk defa blog yazmaya karar verdim... ..