Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mart '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Tarhana çorbasının yararları ve zararları

Tarhana çorbasının yararları ve zararları
 

Çoğumuzun içerek büyüdüğü; hastalandığımızda annelerimizin zorlayarak içirdiği tarhana çorbası büyük küçük yaşa bakmaksızın herkese tavsiye edilir. Fakat tarhana çorbası göründüğü kadar yararlı değildir. İçinde birçok besleyici madde (domates, yoğurt, biber) bulunmasına rağmen içerdiği beyaz un sayesinde bu yararlı maddelerin olumlu etkisi en aza inmekte ve beyaz unun vücuda gösterdiği olumsuz tepkimeler sebebiyle tarhana çorbası tüketiminden sonra vücutta birçok rahatsızlıklar meydana gelebilmektedir. Beyaz unu elde etmek için üreticiler, buğday tanesini kabuğundan, lifinden, faydalı kısımlarından hatta ruşeyminden (Her 1 ton buğdaydan 1 kilogram çıkan E vitamini ve mineral bakımından zengin besin) ayrıştırılıyor. Bununla da kalmayıp içine beyaz renklendirici ve kanserojen maddeler ekleniyor ve böylece bahsettiğimiz beyaz un elde ediliyor. Toplumumuzda şeker hastalığı oranı oldukça fazladır. Hem insülin direnci hem de hipoglisemi (kan şekerinin gereğinden düşük olması) tedavisi için kullanılan ilaçlar beyaz unla buluşunca vücutta bazı tepkimeler meydana geliyor ve ilaçların tedavi boyutundan çok yan etkileri ortaya çıkıyor. Özellikle beyaz un tüketimi sonrası vücutta meydana gelen tatlı yeme isteği şeker hastaları için son derece tehlikelidir. Hemen her türlü hastalık durumunda tüketilen, artık gelenekselleşmiş “hasta çorbası” denilen tarhana özellikle bazı gözlemler sonucunda ;
 
Tüketen hastalarda tatlı tüketme isteği, huzursuzluk, uyku bozuklukları, esneme nöbetleri, tahammülsüzlük, alınganlık ve öfke nöbetleri vs. şeklinde etkiler gözlemlenmiştir. Sadece tarhanada değil bazı çorbalarda da beyaz un mevcuttur. Bu çorbalar yatan hareketsiz hastalar için de antidepresan tedavisi gören hastalar için de olumsuz bir etkiye sahiptir. Tüm bu durumlar bize tarhana çorbasının içerdiği besinlerin beyaz una göre daha pasif kalması sebebiyle meydana gelmektedir. Eğer ki beyaz unun baskınlığını pişirirken kırarsanız tüm bu etkileri hastalar için en aza indirebilirsiniz. Şöyle ki, derin olan tencereye tarhana çorbası için kullandığınız malzemeleri ekleyin. Karıştırıcıyla karıştırdıktan sonra kaynatmaya başlayın. Piştikten sonra tarhananın üretim esnasında elde edilen ruşeymden ayrıştırdıkları için bu aşamada 1 tatlı kaşığı ruşeym ekleyin. Ruşeymi pişirmeyin ki besin değeri düşmesin. Ardından 4 çorba kaşığı toz tarhana, 1 çorba kaşığı yoğurt, 5 bardak su, 1 çay bardağı süt, 1 tatlı kaşığı nane, 1 kaşık zeytinyağı, 2 tatlı kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı salça ve isteğe göre tatlı kaşığı olmak şartıyla baharatlar(kimyon, kekik vs.). İşte tüm bunları yaptıktan sonra pişirip tüketeceğiniz tarhana çorbası ile; katkı maddelerinin hat safhada olduğu ve beyaz unun sağlıklı besinler üzerinde son derece baskın olduğu tarhana çorbasının; size sağlayacağı yarar arasında dağlar kadar fark vardır. Bu sayede tarhana çorbasına ilave edilen kanserojen ve katkı maddelerin yan etkilerini kırabilir ve tamamen sağlıklı yönde etki yapmasını sağlayabilirsiniz.
 
kaynak : http://sislidiyetisyen.com.tr/tarhana-corbasinin-yararlari-ve-zararlari/
 
Toplam blog
: 13
: 2060
Kayıt tarihi
: 01.03.16
 
 

Işın SAYIN, Yugoslavya ve Bulgaristan göçmeni bir ailenin kızı. 08.12.1975 tarihinde ailesinin ta..