​ Tarihi masa / Güncel / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '13

 
Kategori
Güncel
 

Tarihi masa

Tarihi masa
 

Lozan


Yılmaz ÖZDİL'in Masa'llaryazısını okuyunca,  yazısına dair bir kaç bir şey de ben yazayım dedim. Öncelikle kalemine kuvvet diyorum. Kalemi ve yüreği cesur. 

İsviçre Konfederasyonu Başkanının Türkiye ziyaretinde hediye getirdiği masadan söz ediyoruz. O masada neler yok ki, bir ülkenin kaderi, üstelik bu öyle bir kader ki savaşların içinden çıkan pırıl pırıl bir Cumhuriyet. Masa elbette ki bir obje diyebilirsiniz, aman canım abartmayın biz nereden geliyoruz diye düşünebilirsiniz.

O masanın dili olsa da o müzakerelerin nasıl zorlu, nasıl çetin geçtiğini bize hatırlatsa. O masanın dili olsa da bir ülkenin parçalanmamak için nasıl mücadele ettiğini bize hatırlartsa. Geçmişi hemen unuturuz biz, özellikle zor yılları unuturuz, hep öğündüğümüz padişahlar hatırlanır herkes tarafından. Bu masa henüz yüz yılını doldurmamış bir ülkenin kuruluş hikayesidir. O cumhuriyet ki hepimize şemsiye olmuş.

Şimdilerde cumhuriyet rejimini eleştirmek insanlara kazanç kapısı oluyor.  Kurtuluş savaşında yeniden toparlanan bir ülkenin anıları gizli. Göz ardı ederek bu Masaya da gerekli özeni göstermiyoruz.

Yeni süreç bizi hangi noktaya götürecek blilinmez. O süreçte hangi masalara oturulacak bilinmez.

Farkında mısınız beyler! Anadolu kapılarına 1071'de geldik. Bin yıllık Türkiyeli olma halini ne yapacağız bu süreçte. Ülkelerin kaderinde geçmişin kötü ve zor zamanlarını hatırlamak gerektiğini düşünüyorum. Bireysel zorlukların dışında bu zamanları hatırlayınca eskiye dair, tabiata dair her şey önem kazanır. Böylece geleceğe güvenle bakan, özgür bireyler bırakırız.

 
Toplam blog
: 259
: 442
Kayıt tarihi
: 23.04.09
 
 

Merhaba ben Manolya. Edirne doğumluyum. Eğitim'e hizmet ediyorum ve bu yolun gönüllüsüyüm.Şiir yazma..