Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Temmuz '13

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Tarihte bir yolculuk: Yalın 6 sigma ve değişim üzerine bir yazı..

Tarihte bir yolculuk: Yalın 6 sigma ve değişim üzerine bir yazı..
 

Doğru kararı nasıl verebilirsiniz ?


Değişmeyen tek şey değişimdir ya, Yalın 6 Sigma da bu değişimden nasibini aldı !..
 
2000 'li yıllarda Türkiye 'nin o zamanki adıyla "6 Sigma" konusunda ilk uygulayıcılarından olan Borusan Grubu 'nda Kara Kuşak Eğitimi alırken -ki o zamanlar sadece Kara Kuşak DMAIC Eğitimi 25 gündü- çalıştığımız yabancı Usta Kara Kuşaklar 'ın bizlere dayattığı, ısrar ettiği ve vurguladığı tek şey metodoloji içindeki sert disiplindi !
 
Dün gibi hatırlıyorum; bundan yaklaşık 13 yıl önce Kara Kuşak olarak yönettiğim ilk projede, şirkete para kazandırmanın yanısıra metodolojiye sımsıkı bağlı kalmak da önemli bir başarı kriteriydi. DMAIC çevriminin her adımı teoride anlatıldığı şekilde yapılmalı ve işine yarasın ya da yaramasın her araç kullanılmalıydı. O günlerde birebir coaching 'lerimizde Usta Kara Kuşaklar 'ın bizi ne kadar zorladığını unutmak mümkün değil !..
 
Fakat sonra her nasıl olduysa, metodolojiye 100 % bağlı kalmanın ekstra bürokrasi, zaman kaybı ve MUDA 'lar (Overproduction, Overprocessing, v.b.) israflar yarattığı farkedildi ve metodoloji kendi içinde esnemeye ve bükülmeye başladı. Belki son yıllarda 6 Sigma 'ya entegre edilen "Yalın Felsefesi" bu esnemeyi kolaylaştırdı. Öyle ya; siz insanlara "Yalın" düşünmesini ve davranmasını söyleyin, sonra da projelerinde işlerine yaramayacak ve hatta projeye zaman kaybettirebilecek analizlere girmesi konusunda baskı yapın !
 
Bu çelişki, süreçteki doğal ve kaçınılmaz gelişimi hızlandırdı. Zamanla "Sadece işime yarayan aracı
kullansam yeter" mantığı daha da geçerlilik kazandı ve günümüzde metodolojideki esneklik had safhaya ulaştı. Elbette bu esneklik Kara Kuşak Eğitimi 'ne de yansıdı ve eğitim süreleri ciddi anlamda
kısaldı. Bugün bir Kara Kuşak Eğitimi 'ni 16 günde tamamlıyoruz (DMAIC).
 
Yine biz bu işlere ilk başladığımızda "6 Sigma Şirketi" olmak diye bir kavram vardı. Bir başka deyişle eğer 6 Sigma 'yı kullanmak istiyorsan ya "Tepeden tırnağa" buna adapte olacaktın ya da "Kusura bakma ama sen bu işlere uygun değilsin" düşüncesi hakimdi. Elbette esneyen metodoloji uygulamaları bu düşünce yapısını da değiştirdi.
 
Bu gelişimlerin neticesinde günümüzde; CI (Continuous Improvement) ya da OPEX (Operational
Excellence) veya PEX (Process Excellence) veya her nasıl adlandırırsanız adlandırın kendini, süreçlerini ve iş yapış şeklini geliştirmek için "Yalın 6 Sigma'yı Seçen" şirketleri iki ana grupta incelemenizi önerebilirim :
 
? Birinci grup (Alfa) : "Yalın 6 Sigma Şirketleri"
? İkinci grup (Beta) : "Yalın 6 Sigma 'yı bir proje yönetme aracı olarak seçen" şirketler.
 
Bana sorarsanız, her iki grupta da son derece başarılı uygulamalar mevcut.. Şirketin ölçeğinden bağımsız olarak Üst Yönetim ya da Hissedarlar tarafından alınabilecek bu karar elbette her ne yönde
olursa olsun doğru incelenmeli ve yönetilmeli ki sonuç hüsran olmasın.
 
Bu durumda şirketinizde Yalın 6 Sigma 'yı uygulamayı düşünüyorsanız ilk olarak verilmesi gereken
karar : "Biz Alfa mıyız ? Beta mı ?", bir başka deyişle "Metodolojiye ne ölçüde bulaşacağınızın" kararıdır.
 
İster sadece "Yalın Üretim Prensipleriyle" ilgilenin, isterseniz "Yalın 6 Sigma Paketiyle", bu ilk eşik doğru şekilde yönetilerek aşılmazsa ileride sorunlar yaşayabilirsiniz.
 
Belki de yaşanacak en büyük problem; Alfa olarak başlayıp yolun yarısında Beta 'ya dönme kararıdır. Yapılan yatırım, alınan eğitimler, fiziki ofis ve kadroların bir anda atıl hale geçmesini sağlayan bu karar değişikliği genellikle şirket içinde motivasyon sorunlarına yol açtığı gibi, dünyaca kabul görmüş metodolojinin de sorgulanmasını sağlar..
 
Belki nisbeten daha az riskli olan karar ise Beta ile başlayıp, metodolojinin başarıları ile ikna olup
sonra Alfa 'ya dönmek olabilir. Ancak Beta modelindeki temel sıkıntı da "Günlük işlerin" her zaman
projelerin önüne geçmesi, bahaneler üretme, ekipte demotivasyon gibi problemlerdir. Eğer yola Beta
modelini seçerek çıkacaksanız, öncelikle çalışanlarınızın iyi niyeti, şevki ve motivasyon seviyesine
bakmanızda fayda var..
 
Bir başka deyişle her ne kadar Kara Kuşak Eğitimlerinde “Hipotez Testi” konusunu anlatırken "Alfa Riski" almanızı öğütlesek de (Dikkat : Hipotez Testleri ’ndeki Alfa Riski tamamen farklı bir konudur !), şirketinizde Yalın 6 Sigma 'yı uygulamayı düşünüyorsanız, “Bunun için hangi eğitimi almamız lazım ?”, “Yeşil Kuşak mı Kara Kuşak mı ?”, “Kimden ve nasıl bir desteğe ihtiyacımız var ?” aşamasında "Beta Riski" almanızı öneririm !..
 
Her ne olursa olsun, bu tip programlarda dış destek almanız, tecrübeli danışmanlarla çalışmanız başarı için hijyen şarttır ! Özellikle ilk günlerde, yani program belirli bir olgunluk seviyesine ulaşmamışken; geçmişte konuyla ilgilenmiş, metodoloji konusunda tecrübeli iç kaynaklar ile bu süreci yönetmenin doğuracağı ciddi riskler mevcuttur. Bunlardan birkaçından bahsetmek gerekirse; kabulleniş, coaching desteği eksikliği ve olası iç çatışmalar ilk akla gelenlerdir. Diğer yandan;
Yalın 6 Sigma kitaplardan okunarak öğrenilip, aktarılıp, sonra da başarı bekleyebileceğiniz bir şey değildir.. Proje Yönetimi, KK ya da YK Eğitim ve Koçluk tecrübesi olan bir danışmanla çalışmak, verilebilecek en doğru kararlardan biridir.
 
Değişim, değişmeyen tek şey denir ya.. Bakalım önümüzdeki günler bize neleri gösterecek..
 
Makalenin pdf versiyonu için : http://www.yoda.gen.tr/makaleler/yasdgsm.pdf
 
Bu yazı, aşağıda yer alan referans satırı birebir eklenmek şartıyla ve ticari amaçlar dışında kısmen ya da tamamen kullanılabilir. Soru ve görüşler için, ifss Turkey ’den Cenker ERDAMAR ile irtibata geçilebilir. Telefon : (216) 366 77 45, E-mail : cenker.erdamar@ifss.net | This article can be used fully or partially for non-commercial purposes, only by adding the complete reference line below. For any question or comment, Cenker ERDAMAR from ifss Turkey can be contacted. Telephone : +90 (216) 366 77 45, E-mail : cenker.erdamar@ifss.net
 
Ref. : “Tarihte Bir Yolculuk : Yalın 6 Sigma ve Değişim Üzerine Bir Yazı, Cenker ERDAMAR, ifss Turkey, Temmuz 2013, cenker.erdamar@ifss.net”
 
Toplam blog
: 3
: 1210
Kayıt tarihi
: 03.03.11
 
 

1972 İstanbul doğumluyum. Makina Mühendisliği lisans eğitimi üzerine, İşletme Yönetim ve Organiza..