Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Borsa Mühendisi Serdar Şimşek

http://blog.milliyet.com.tr/borsamuhendisi

19 Temmuz '19

 
Kategori
Teknoloji
 

Tarımda Teknoloji Uygulamaları

Değerli Milliyet okuyucuları

Bir Egeli olarak bölgemizin ana geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Hem bölgenin coğrafi yapısı hem de iklim yapısı itibariyle her çeşit meyve, sebze ve fidan Küçük Menderes Havzasında yetişmekte. Fakat teknoloji çağında iken acaba tarımdaki teknolojilerden ne kadar faydalanıyoruz? Ya da tarımdaki teknolojilerden haberdar mıyız? Buyrun gözatalım.

Türkiye’de 3 önemli nokta var teknolojinin gelişimi açısından.

Mobil internet hızı. 3G, 4G ve hatta gelecek olan 5G dediğimiz teknolojiler

Cep telefonu vb akıllı cihazların kullanımı ve yetenekleri

Iot – Nesnelerin İnterneti dediğimiz cihazların haberleşmesi

Bu nedenle tarım alanındaki ilk çözümler GSM Operatörlerinden geldi. Öncelikle sizlere bahçenizi, evinizi izleme imkanı verdiler. Sonrasında detaylı hava durumları ile bilgilendirme yaptılar. En sonunda da uzaktan erişim ve kontrol hizmetleri sundular

Tabi ki gelişmeler bunlarla da kalmadı. Hemen akabinde çeşitli firmalar kolaylıklar sunan farklı çözümler üretmeye başladılar. Mesela, seraların sıcaklığı, nemi ölçülebilir oldu. Artık çiftçimiz seraya gitmeden ısıyı ayarlayabiliyor, tarlada çalışan pompayı kapatabiliyor. Uzaktan kumanda edilebilir ya da ayarlanabilir sulama kanalını değiştirebilme, sulama sistemlerinin sadece en küçük uygulanmış hali.

Toprağın nemini ölçen aletler, bir simkart vasıtası ile bir bilgisayara verileri iletebilir. Nem oranından suyun kesilmesini anlayan bilgisayar sistemi otomatik bir emir vererek arazideki Pompayı durdurabilir. Ya da o bölümü sulayan vanayı kesip, diğer bölümü sulayan vanayı açabilir. Siz ise bunları sadece kahveden, evinizden telefonunuz ile izleyebilir, istediğinizde de müdahale edebilirsiniz.

Ayrıca tarım makinaları da teknolojiye ayak uydurdu. Traktörler, pulluklar simkart ve GPS sistemi ile çalışıyor. Tam olarak nerede olduğunu biliyor ve kaç cm ya da mm pulluk kazmalı yazıyorsunuz, başlıyorlar çalışmaya. Nereye kadar kazacağını, belirli alanlarda daha az ya da daha çok kazması gerektiğini belirtmeniz yeterli.

Don olacağını haber veren hava durumu uygulamaları, kendi kendine gübre atabilen makinalar, tarlaya izinsiz giren kişilerin haberdar edilmesi, daha verimli tarım için ekim alanlarını yöneten sistemler vb. hepsi hayatımıza giriyor. Belki robotların da gelişmesinden sonra tarlalarda Robot Ameleler görebiliriz ne dersiniz?

Hayat teknoloji ile daha güzel ve daha kolay. Bu sayede kendimize daha çok vakit ayırıp, daha farklı alanlara yönelebilir, daha başka işlerle uğraşabiliriz. Üretim verimliliği için teknolojinin nimetlerinden faydalanabiliriz. Bir sonraki yazımda Hayvancılık ile ilgili bilgiler vereceğim

Herkese teknoloji dolu günler dilerim.

 

 
Toplam blog
: 98
: 237
Kayıt tarihi
: 18.08.10
 
 

Herkese selamlar, Ben Serdar Şimşek. İzmir Ödemiş doğumlu olup, Elektronik mühendisi, işletme Lisan..