Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ekim '08

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Tattoo / Dövme yaptırmadan önce...

Tattoo / Dövme yaptırmadan önce...
 

Fotograf: Tatto-bild.de


Ilk caglarda keskin tas, sivriltilmis kemik vb. sert cisimlerle tene cizikler atiliyor daha sonra kül veya bitki boyasiyla ovularak cizik -yara izleri renklendiriliyormus.

Güney Amerika'nin güney ucundaki Ates Topraklari adalarindan ve Izlanda’dan Japonya’ya kadar bir cok ülke insanin teninde dövme oldugu dünya-resim arsivlerinde bulunuyormus.

1991 yilinda Avusturya'nın Alp daglarinda yolunu kaybeden bir turist alman cifti, 40 yaslarinda Ötzi
nin 5300 yilik cesedi, cilali tas devrinden kalma ve doganin mumyaladigi vücudunda toplam 57 dövme izine rastlanmis. Bunlardan; birisi kuyruk sokumunda mavisiyah karisimi paralel cizgi, sag ayak bileginde cizgi, sag dizinin arkasinda hac isaretine benzeyen dövmeler varmis. Deform olmus kemiklerinden anlasildigina üzere eklem agrilarini gidermek icin yaptirdigi saniliyor.

Misir'li Rahibe Amunet’in 4000 yillik mumyasinda; teninde de dövme varmis.

Eski caglarda kaba teknikle yapilan dövme islemi günümüzde modern teknoloji ile gelistirilen aletler sayesinde daha az aci hissediliyormus.

Neden insanlar dövme yaptiriyorlar?

Gecmis yüzyillarda oldugu gibi farkli görüs ve zevklere sahip insanoglu begendigi isareti bir motifi ölümsüzlestirmek istemesinin göreceli oldugu saniliyor.

Ilk caglarda köklü ritüellerin yani sira Kelt ler yasam enerjisini artirdigina inanirlarmis. Süs icin kötü ruhlardan, nazardan korunmak icin yaptirildigi saniliyor. Hristiyanliktan önce dini inanci ve gruplasmalari sembolize icin yaptirilirmis.

Günümüzde de kültürleri protesto icin, bir alt kültür olusturma düsüncesinin yanisira - diger bir grup insan da modern, erotik ve şık olarak algiliyor. Son yillarda dünya genelinde psikolojik, ruhsal duyarliligi simgeleyen fantezi motiflli dövme modasi oldukca ilgi görüyor.

Kontur icin 0,2 ila 0,4 milimetre capli tek igne kullaniliyor. Ucuna bircok ignenin takildigi alet motifin ic kisimlarini islemek icin dakikada 800-2400 kez tenin 1,5 milimetre derine inebiliyor ve acilan yaranin icine dagilan boya motifleri renklendiriyor. Igneler derine batirilmadiginda renk pigmentleri tenin üst düzey hücrelerinde zamanla kismen yok oluyor ya da soluklasiyormus. Teni ince olanlar dövme esnasinda biraz daha fazla aci hissediyorlarmis.


20 yasindaki antremanli kaslı gencin omuzuna yapilan dövme ile 50-60 yasinda antremansiz veya kirismis tende dövmenin estetigi elbette farkli olacaktir. Bu bakimdan özellikle gencler günün birinde zevklerinin degisecegini heveslerinin gececegini düsünerek, pisman olmayacaklari dogru karar icin iyi düsünmelidirler.

Hamilelik döneminde bazi kadinlarin gerilen teninde yirtilmalar, catlamalar olusabiliyor. İlerde cocuk sahibi olmayi düsünen genc kızlar da bu konuda iyı düsünmelıdırler. Bozulan motif üzerinde düzeltme yapilsa da ilk günkü görünümü elde etmek mümkün degildir; diyor uzmanlar.

Genelde laser isinlari kullaniliyor sildirme islemi icin. Büyüklügüne göre fazla zaman aliyor hem de cok pahali acisi ve istenilen sonucu alamama ihtimali de cabasi. Tam silinemeyen dövmelerde yanik ve cok kötü yara izleri kalabiliyor. Tv de gördüm.


Bazi meslek gruplarinin kendilerine özgü prensipleri vardir. Yüze veya ele yaptirilan dövmeler gizlenemeyeceginden ilerde herhangi bir is görüsmesinde dövmeler yüzünden ise alinmama rizikosuyla karsilasma olasiligi olabilecegini veya özel yasantinizi olumsuz etkileyebilegi unutulmamalıdır.



Biyo dövme:

Normal dövme gibi ancak; tenin üst epiderm/ kismina renk pigmentleriyle islenen motifler 2-7 yil arasi siliniyor(!) tezine karsin: Dövme ve pierching sözlükleri ve güney Almanyali dövmeci Jimmy' e göre 28 gün icersinde kendiliginden silinmeyen dövmelerin, bir ömür boyu kalacagini ileri sürüyor.



Dövme yaptirmadan önce bilinmesi gereken bilgiler:

Dövme yapan kisi hijyenik kosullari biliyor ve titizlikle uyguluyor mu?

"Dövmeci" diye resmi meslek egitimi henüz olmadigi icin sertifikasi da yok. Her isteyen dövme stütyosu acabilecegi düsünülecek olursa kime yaptirilacagi konusunda secici olmak gerekiyor.

- Calisma esnasinda hijyenik kurallari titizlikle uygulayan kisilere dövme yaptirilmalidir.

- AIDS "HIV", hepatitis ve cesitli enfeksiyon tehlikesine karsi alinanmasi gereken akilli bir önlem oldugu bu baglamda hatirdan cikarilmamalidir.

- Dövme yapacak kisi dövmenin sakincalari veya yan etkileri ile ilgili, aciklama yapmasi gerekir.

- Dövme yapilacak kisinin herhangi bir hastaligi veya allerjisi olup olmadigi sorulmalidir. Varsa; duruma göre sakincalari konusuna aciklama getirilmelidir.

- Tekrar kullanilan aletlerin dezenfekte edilmesi icin stüdyosunda dezenfekte aletleri bulunmalidir.

- Dövme yapacak kisi ellerini yikayip dezenfekte etmeli ve eldiven kullanmalidir.

- Kıllı bölge bir kere kullanilan tras aletiyle tras edilmelidir.

- Dövme yapilacak bölgenin steril olmasi gerektigi icin temizlenip dezenfekte edilmelidir.

- Her müsteri icin özel boya karisimi hazirlanip kullanilmalidir.

- Dövme isleminden sonra dövme üzerine yara melhemi sürülmelidir.

- Kullanilan boyalar sagliga zararli maddeler icerebiliyor. Kanserojen oldugu bilinen sentetik boya "Azo pigment" icermemelidir. ( kumas boyamak icin ve baska bir cok alanda kullaniliyor )

-Civa, nikel, otomobil cilasi gibi maddeler icermediginden emin olmak icin güvenilir kaynaklardan bilgilenilmelidir.


Kozmetik ürünleri icin gecerli olan normlar dövme boyalari icin de uygulanacak. Kutu üzerinde bu bilgileri deklare eden bir kac firma varmis.



Ihtiyatli ve kararsiz olanlar icin:

Dövme yaptirip yaptirmama konusunda henüz karar veremeyenler icin; kina ile yapilan "dövme light" sizin icin belki dogru secenek olabilir.

Hindistan'da ve bir cok arap ülkelerinde yüz yillardir ten süsü ve sac boyasi olarak kullanilan, saglik acisindan sakincasi olmayan kina vücudunun her bölgesinde rahatlikla uygulanabiliyor.

Kina tozu kaynamis suyla karistirilip ilitılıyor ve sonra tene sürülüyor. Renginin parlak olmasi icin daha sonra dövmenin limonla hafif ovulmasi gerekiyormus.

Kinanin cinsine göre kınalı motifler tende üc hafta kadar kalabiliyor.

Allerji ihtimaline karsi; önce dirsek icine denenmesi öneriliyor.

Piyasada pratik kullanimli kalemler, motifler ve sablonlar mevcut. Solaryum cihazlarinda kullanilacak özel sablonlar; kalici dövmelere henüz karar veremeyenlerin deneyebilecegi diger bir alternatif.



Mine
12.10.2008



Fotograf: Planet wissen.de

Önemli: Derledigim bilgilerden, linklerin acilmindan ve iceriginden dogabilecek olumsuzluklardan sorumlu olmadigimi bu notla bilginize sunmus oluyorum.

 
Toplam blog
: 139
: 4264
Kayıt tarihi
: 27.07.06
 
 

Yurt dışında yaşıyorum. Spor, yürüyüş vb. bedensel aktiviteleri düzenli uyguluyor - vegan tarzı besl..