Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Nisan '08

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Tayyip Nazik ve Fodula

Temel gıda maddelerinin fiyatlarındaki yükseliş devam ediyor (Gazeteler). Tarım Bakanı:

“<ı>Pirinç yerine bulgur yersek fiyat düşer... <ı>Biz de bulgur yeriz!” derken... bulgur fiyatları da tırmanışa geçti.

Ekrandaki varlığı ile ben gibileri, “Eyvah! Yine kriz mi var?” şartlı refleksine iten EkoDiyalog programında “<ı>Petrol ve gıda ürünlerindeki aşırı fiyat artışı ve rakamların enflasyona etkileri...” konusu tartışılacakmış.

Sözlerin ve tartışmaların mutfağa nasıl yansıyacağı bilinmez; fakat biz, En Ucuza Karın Nasıl Doyurulur? Sorusuna cevap olabilecek alternatif yemek tarifleri sunmak istiyoruz.

Gazianteplilerin “Ali Nazik” yemeği vardır...
Fırında pişmiş patlıcanın üstüne sarımsaklı yoğurt, bunun da üstüne, tencerede pişirilmiş etli domates-biber verilerek yapılır. Tadını bir yiyen, bir de hayal edebilen bilir.

Tarifini sunacağımız yemeğin adına, “Ali Nazik”e nazire... Tayyip Nazik dedik.


Bu, maliyeti çok düşük, yapımı çok kolay, tarifi de çok basit, fakat besin değeri çok yüksek bir yemektir... bundan emin olabilirsiniz. Tıpkı "Fodula" gibi.


Biz bu yemeği, kriz dönemlerinde hep yaparız; özellikle ay sonlarında. Ama fodula'ya hasretiz.

Tayyip Nazik

Malzemeler:
Üç baş kuru soğan,
Yarım kilo yoğurt,
Bayat ekmek (yeteri kadar),
Yemeklik yağ ve tuz.

Yapılışı:
İnce halka çekilmiş soğanları, yağda kızarıncaya kadar kavurun.

Bayat ekmekleri tabaklara doğrayın. Üzerine hafif sulandırarak çırpılmış yoğurdu gezdirin (sarımsak, isteğe bağlıdır). Bunun üzerine de kızarmış soğanları yayın.

Afiyet olsun.

***

Fodula (Nam-ı diğer: Hamal Yemeği)

Malzeme
:
100 Gram tereyağı
Bir bardak ayran veya çay.

Yapılışı:
Tereyağını alıp bir taş fırına gidiyorsunuz. Fırıncıya, fodula yaptırmak istediğinizi söylüyorsunuz. Biliyorsa yapacaktır; bilmiyorsa, sizin tarif etmeniz gerekir...

Fırıncı, somun ekmeğini (fırancala değil!) pişmesine çok yakın fırından çıkartacak, üstünden kapak açıp tereyağını ekmeğin içine yerleştirecek, kapağını örtüp fırının koltuk tarafında (ateşten uzak bölüm) birkaç dakika daha pişirecek. Tereyağı erirken somunun içini de pişirecektir.

Fodula ile alacağınız enerjiyi yakabilmelisiniz. Eskiler buna "Hamal Yemeği" derlerdi; boşuna dememişler.

Afiyetler olsun.

Bekir Ali

 
Toplam blog
: 141
: 926
Kayıt tarihi
: 30.04.07
 
 

Türk san'at müziği dinlemeyi, okumayı, yazmayı ve paylaşmayı seviyorum. Kamudan emekli inşaat mühend..