Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Haziran '10

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Taze çilek soslu cheesecake

Taze çilek soslu cheesecake
 

Yapabileceğiniz en kolay ve lezzetli cheesecake tarifi olmasının yanısıra, bizim ailenin şu aralar en favori anne pastası. Neden mi? Tam zamanı olan mis kokulu çileklerden yapılan tazecik çilek sosundan. Kremasında kullanılan taze sıkılmış portakal ve limon lezzetinden. Dondurma tadındaki hafif lezzetinden. Ve hiç bir aşamasında fırınla ya da krema pişirmekle uğraşılmadığından (bu kısmı sadece benim için). Önce anlaşalım. Bu cheesecake tarifinde bildiğiniz diğer cheesecake tariflerini unutun. Gereksiz yere yağ kullanmış olmamak için tabanında bisküvi kullanmıyorum, derin dondurucumda her zaman kendi yaptığım, böyle tariflerde kullanmak için hazır bulundurduğum keklerimden kullanıyorum. Kreması pişirilmediği için, diğer tariflerde bolca kullanılan yumurta da yok. Pişirilerek hazırlanan sos yok. Ama... Ferah, taze bir tat ve servis tabağıyla ortaya getirdikten sonra, o müthiş çilek sosunu masada üstüne dökerek herkesin iştahını iyice kabartmak var. Şimdiden afiyet olsun...

Malzemeler:

1 adet pasta tabanı,
500 gram labne peyniri,
1, 5 su bardağı pudra şekeri,
1 paket krema,
1 tatlı kaşığı vanilya esansı,
4 yemek kaşığı konyak (ya da portakal suyu),
1 limon,
1/2 portakal,
süslemek için taze nane yaprakları.

Çilek sosu için;

    500 gram taze çilek, 100 gram pudra şekeri (şeker miktarı çileğin tadına göre ayarlanabilir). Çileklerin saplarını ayıklayın, iyice yıkayın ve kurutun. İkiye ya da üçe böldüğünüz çileklere pudra şekerini ekleyin ve bir cam kasede el mikseri ile püre haline getirin. Sos kasesine alın ve buzdolabında bekletin.

Hazırlanışı:

    Mikserde labne peyniri ile pudra şekerini krema kıvamına gelene kadar karıştırın. Kremanın yarısını ekleyin, kalan yarısını ayrı bir kapta iyice kabarana kadar çırpın ve bekletin. Limon ve portakalın kabuklarını incecik rendeleyin, sularını sıkın vanilya esansı ile birlikte peynirli karışıma ekleyin. Hepsi iyice karışınca mikseri kapatın ve çırpılmış kremayı elle karıştırarak peynirli karışıma ekleyin. Pasta tabanını kelepçeli kek kalıbınıza göre kesin, ve yağlı kağıt serdiğiniz kabın içine yerleştirin. Üzerinde birkaç yemek kaşığı konyak gezdirerek tatlandırın. Hazırladığınız kremayı pasta tabanının üzerine dökün ve bir spatula yardımı ile üzerini düzeltin. Derin dondurucuya kaldırın. En az 2-3 saat dinlendirin. Derin dondurucudan aldığınız kekin kenarlarını sıcak suya batırdığınız bir bıçakla kalıbın kenarlarından ayırın. Kalıbın kelepçesini açın ve servis tabağına alın. Servis etmeden önce üzerinde bolca çilek sosu gezdirin, bir adet nane yaprağı ile süsleyin. Sıcak suya batırdığınız bıçak ile dilimleyerek servis edin. Bisküvili taban seviyorsanız; 200 gram yulaflı bisküvi (ya da dilediğiniz bisküvi ile 100 gram yulaf), 150 gram eritilip soğutulmuş tereyağı. Bir kasede bütün malzemeyi karıştırın ve kalıbınızın tabanına bastırarak, eşit kalınlıkta yerleştirin. Bu aşamadan sonra diğer uygulamaları aynen tekrarlayın. Yulaflı bisküvi ya da yulaf, sindirime faydalı olduğu için tercih edilmeli. Bazı cheesecake tariflerinde olduğu gibi bu bisküvili karışımı ayrıca pişirmeye gerek yok.

Dikkat edelim!

    Cheesecake servis edildikten sonra, artanı tekrar derin dondurucu da saklanmalı. Hazırladığınız cheesecake derin dondurucuda kapaklı bir kutuda 1 ay saklanabilir. Saklamak istiyorsanız, sossuz olarak saklayın, sosunu taze taze hazırlayıp, servis sırasında dökün. Eğer portakalınız yoksa, mevsiminde hazırladığınız portakal kabuğu şekerlemesi kullanın. Sos olarak çilek yerine ahududu, böğürtlen gibi meyveler kullanılabilir. Dilerseniz küçük daire ya da kare kalıplarda tek tek hazırlayıp servis edin, çok şık görüneceklerdir.

    Diğer tarifler için: http://www.dokuzuncubulut.com
 
Toplam blog
: 55
: 2883
Kayıt tarihi
: 22.07.08
 
 

Uzun ve yorucu bir iş hayatı ile birlikte çok şeker iki evlat büyüttükten sonra, evde oturma hakkımı..