- Kategori
- Ekonomi - Finans
Teğet ve krizin faydaları-17 (Protesto edilen çek-senet ve haciz işlemleri)

Ülkenin ekonomik verilerini kontrol ettiğimizde, protesto edilen çek-senet sayısı, uygulanan haciz işlemleri, ülke ekonomisinin en canlı göstergesidir.
Her nedense son 7 yılda, bu verileri hiç kimse göz önüne alarak bir değerlendirme yapmıyor.
Bunun nedenini merak edenler için, şöyle bir ipucu verelim. İstikrar!..
Son dönemlerdeki ekonomik verilerin bozukluğu karşısında alınan tüm önlemlerin, işveren kesimini memnun etmek için alındığı, işçi, memur ve emeklinin kesinlikle dikkate alınmadığını çok rahatlıkla söyleyebiliriz. Zaten bu kesim dikkate alınsaydı, işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin aylık maaşlarına 11 ve 5 TL zam yapılmazdı!
Son 7 yılın ekonomik verilerinde hiç göz önüne alınmayan, protesto edilen çek-senet ve haciz işlemlerindeki veriler ile ilgili; Türkiye Kamu Sen’in yaptığı bir araştırmayı sizlerle paylaşmak istiyorum.
Kamu Sen’in ulaştığı verilere göre:
Her gün tam 2 bin 600 ev ve işyerine haciz amacıyla icra memurları gidiyormuş.
Yine Kamu Sen’in araştırma sonuçlarına göre, ülkemizde her gün 123 araç haczediliyormuş.
Her gün 273 fabrika ve iş yeri kapanıyormuş.
Tabi bu arada açılan işyerinin sayısını söylemeye gerek yok. Zaten açılan işyeri sayısı, kapanana yakın olsaydı, işsizlik bu kadar artmazdı.
Biz araştırmanın verilerine bakmaya devam edelim.
Her gün ortalama 26 bin 260 çek, karşılıksız çıktığı için işlem görüyormuş. ( Bu rakama, işlem görmeyen ama karşılıksız çıkan çekler dâhil değilmiş.)
Günde tam 4 bin 312 senet de, protestoya uğruyormuş.
Kamu Sen’in böyle bir araştırma ile nasıl bir Kamu hizmeti yaptığı malum. Bu nedenle Kamu Sen gibi sendikalar, iktidar ve onun yandaşları tarafından hiç sevilmiyor.
Oysa iktidarın son hazırladığı ekonomik paketlerle işverenlere gerekli desteği, tam ve eksiksiz olarak verdi!
Ülke ekonomisi için hazırlandığı söylenen paketin maliyetini biliyor musunuz?
Evet, işverenler için hazırlanan ekonomik paketlerin maliyeti 54 milyar TL’yi buluyor. Oysa çalışanların ücretlerinde yapılan iyileştirmeleri biliyoruz. Bir kısım emekliye yüzde 1.83, memur ve memur emeklilerine ise yüzde 4.5 zam verilerek, bu kesime ne kadar önem verdiklerini gösterdiler!
Tabi ülke ekonomisinin genel yapısı, tüm yerleşkelerde farklı kendini gösteriyor.
Bildiğiniz gibi Antalya, Türkiye’nin Sebze-Narenciye ambarı ve aynı zamanda Turizmin Başkenti. Bu durum Antalya’daki ekonominin iyi olduğu anlamına gelmiyor. Her gün Antalya’da da Türkiye ortalaması civarında çek-senet’in protesto olduğunu ve ortalamaya yakın haciz işleminin gerçekleştiği, Antalya ekonomisinin bir gerçeği.
Antalya’da bir de hayatın gerçeği var! O da parklarda, banklarda, yatan kişilerin çokluğu. Sabah saat 06.00 ile 09.00 arasında bu kişileri, şehrin en müstesna(!) yerlerinde görmek mümkün.