Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

30 Eylül '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Tek tol TPUD

Tek tol TPUD
 

Tek Yol TPUD.
Başka yolu yok.
TPUD suz olmaz.
TPUD suz başarmak imkansız.
Ona her zaman ve her yerde ihtiyacımız var .

İş yaşamında öğrenildikten sonra günlük hayata bu kadar kolay adapte edilebilen bir araç daha yoktur sanırım.
Günlük hayatın her alanında kullanılabilir bu yardımcı sistemi biraz açalım.

TPUD. Baş harflerinin açılımıyla;

T : Tanımlama
İçinde bulunduğumuz durumu, çözmek istediğimiz problemi, ulaşmak istediğimiz asıl hedefi tanımlamakla başlıyor herşey. İlk yapacağımız şey en yalın şekliyle durum tespiti yapmak yani tanımlamak olmalıdır.
İşi kolaylaştırmak için sadece bir tek tanımlama yapmakla başlayabiliriz. İleri aşamalarda birden çok tanımlama yaparak herbirini ayrı ayrı yürütmek olasıdır.

P : Planlama
İşin can alıcı bir diğer noktasıdır planlama. Önceki adımda tanımladığınız durumun halledilmesi, problemin çözülmesi, arzu edilen hedefe varmak için mutlaka plan yapılması gerekir.
Bu planlar sadece TPUD un bel kemiğini oluşturmakla kalmaz sizi tanımlamalardan alır ve kendisinden sonraki aşamalara götürür.
Çok aceleniz varsa, çok önemli bir işiniz varsa, sıkışık durumda kaldınız ve zamanınız bitti ise bilin ki hayatı planlamıyorsunuzdur.
Planlamadığınız herşey normal seyrinden çıkıyor ve yapılması gerekenleri yapılması gereken zamanda yapmanıza engel oluyordur. Kontrol sizde değildir artık. Bu durum ancak planlama ile önlenebilir.
Tanımladığınız konunun, problemin, hedefin gerçekleştirilmesi yolunda neler yapılmalıdır. Hangi seçenekler gözden geçirilmelidir.
Meşhur 5N 1 K kuralına göre; kim, neyi, niçin, nerede, ne zaman ve nasıl yapacaktır?
Tek tek herbiri planlanmalıdır.
Ciddi riskler içeren, gecikme ve tesadüflere açık konular için birer B planı oluşturulmalıdır.
Planların zamanlamaları çok önemli olup bir diğerine etki etme olasılığı olanlara ayrıca dikkat edilmeli ve çakışmalar önlenmelidir.

U : Uygulama
Tanımladınız, planladınız ve sıra artık uygulamada. Uygulamalara başladığınızda hedef zamanı ve diğer uygulamaları da dikkate alarak ilerlemelisiniz. Uygulama sadece önceden planladığınız şeyleri yapmak olarak düşünülmemelidir. Bazen karşınıza beklenmedik durumlar da çıkabilir. Dolayısıyla yaşayan bir uygulamaya sahip olmanın yolu, süreç içerisinde olup bitenin farkında olmaktır. Bir başka deyişle sırf biz yaptık diye her plan doğrudur ve tıkır tıkır işler diye bir kural yoktur.

D : Doğrulama
Tanımladınız, planladınız, uyguladınız ve sıra durumu gözden geçirmeye geldi. Neler yaptınız? Ne kadar başarı elde ettiniz? Hedeflediğiniz noktaya vardınız mı? problemi çözdünüz mü? İşte bunları doğrulama aşamasında izliyor ve gözden geçiriyor olacaksınız. Doğru giden ve aksayan noktaları tespit edip alınacak önlemleri ortaya çıkararak tekrar plan yapmak ve uygulamak ve sonuçlarını doğrulayacağınız zamanı tespit etmeniz gerekiyor.

Şöyle bir örnekle konuyu toparlamak mümkün. Diyelim OKS sınavına hazırlanacak bir çocuğunuz var. İlk yapacağınız şey durumu tanımlamak olmalıdır.

Tanımlama :
Hedefiniz nedir? Tabiki sınavı kazanmak. Ancak hedeflerinizi daha gerçekçi olarak tanımlamalısınız. Hemen herkesin Türkiye birinciliğini hedeflemesi pek de gerçekçi olmayacaktır. Bunun yerine x - y puan aralığındaki okullar gibi daha spesifik bir tanımlama yapılabilir.

Planlama :
Öncelikle nerede olduğunuzu bilmek için seviye tespit sınavlarından yararlanırsınız. Bu sınavın sonucuna sadece puan olarak değil, bir uzman yardımı ile ders ve konu detayında bakarsanız aşağı yukarı mevcut durumunuzu tespit etmiş olursunuz. Varmak istediğiniz hedefe ne kadar uzakta olduğunuzu bilmek ve önünüzdeki zamanı en iyi şekilde kullanarak eksiklikleri giderme yoluna gitmek için planlarınızı oluşturmalısınız. Örneğin ilave matematik bilgisine mi? yoksa pratiğine mi ? ihtiyacınız var bunu tespit eder ve buna göre planlar yaparsınız.
Gününüzü, haftanızı, hafta sonlarınızı sınava kadar kalan zamana göre planlarsınız. Bu planların maddi manevi boyutlarını incelersiniz. Diğer okul ve sosyal yaşam etkinlikleriyle çakışma durumunu kontrol edersiniz.

Uygulama :
Planladıklarınızı uygularsınız.
Ders çalışma planlarını gerçekleştirir, takviye ders etkinliklerini ve varsa diğer çalışmaları ( hızlı okuma, zihni dinlendirme vb ) yaparsınız.

Doğrulama :
Ara sınavlar sayesinde, planlarınızın sizi eski durumunuza göre sizi nereye getirdiğini izlersiniz. Yani planı doğrularsınız. Yapmanız gereken değişiklikleri tespit eder bunları ana planınız üzerinde değiştirirsiniz. Kalan zaman açısından durumunuzu kontrol eder, değişikliklerin zaman planınız üzerindeki etkilerini gözden geçirirsiniz. Ve yola devam edersiniz. Yani uygulama aşamasına geri dönüş yaparsınız. Sonra tekrar doğrulama yaparsınız ve sonuçlarını görürsünüz. Ta ki hedefe ulaşana kadar.

TPUD yaşamın her alanında uygulanabilir. İş yaşamında, okulda, hatta özel hayatta dahi uygulamak mümkündür.

Umarım tüm TPUD larınız sizi ulaşmak istediğiniz hedeflere götürür.

 
Toplam blog
: 14
: 941
Kayıt tarihi
: 10.08.07
 
 

40 yaşındayım. Mühendislik okudum. Bir otomotiv şirketinde ihracatla uğraşıyorum. Şimdiye kadar düny..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara