Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Şubat '17

 
Kategori
Teknoloji
 

Telefon suya düşerse ne yapılır?

Telefon suya düşerse ne yapılır?
 

telefon suya dustu


Android telefonunuz ıslanırsa ne olur? Panik mi yapmalısınız, bir kavanoz pirincin içerisine mi koymalısınız veya çöpe mi atmalısınız? Yapılan tespitlere göre bu cevapların hepsinin yanlış olduğu ortaya çıkıyor. Genel itibariyle ekranına yalnzıca birçak damla su sıçrayan telefonlar için panik yapmanın gereği yoktur. Bir parça peçete ile ıslanan yerleri silip telefonunuzun içine kaçmasına engel olmak yeterli olacaktır. Ancak telefonunuzu tuvalete düşürdüğünüzde, yağmurda ıslanan cebinizde unuttuğunuzda, çamaşır makinesine attığınız çantanın içerisinde kaldığında veya üzerine sıvı döküldüğünde işler ciddileşir ve bazı şeyler yapmanız gerekir.
 
Bazı telefon üreticisi firmalar telefonlarını belirli bir miktarda sıvıya maruz kalması halinde herhangi bir sorun yaşamayacak şekilde üretmeye başladı. Su geçirmez telefonlar da var tabiki ancak çoğu telefon zaten belirli bir miktara kadar sıvıyı dışarıda tutabiliyor. Diğer yandan bazı durumlarda telefonunuzun kendisini savunamadığı ve sıvının telefonunuzun fonksiyonları bozduğu durumlarla karşılaşmanız da oldukça muhtemeldir işte bu gibi durumlarda yapabileceğiniz bazı şeyler şöyledir;
 
Telefonunuzu mümkün olan en kısa süre içerisinde kapatıp, elektrik ile bağlantısını kesin.
Telefonunuzu tamamen kapatın!
 
Telefonunuzun yalnızca ekranını karartmak size hiçbirşey kazandırmayacaktır. Açık kalsa da kapalı kalsada telefonunuzun içerisinde elektrik akımı dolaştığı sürece tehlikedesiniz. Telefonunuz şarjdaysa çıkarın, şarja takmayın. Güç düğmesne kapanana kadar basın ve kapandığından emin olduktan sonra telefonunuz buna izin veriyorsa arka tarafından kapağını çıkardıktan sonra batarya ile telefonun bağlantısını kesin. Bu adımı ciddiye alın ve elinizden geldiğince hızlı bir şekilde bu işlemi tamamlayın. (Bu durumu şu şekilde özetleyebiliriz; telefonunuzun içerisindeki elektrik akımı ile su damlaları buluştuğunda telefonunuz ciddi hasar görecek ve bu durumda saniyelerle yarışıyorsunuz.)
 
Genel itibariyle yapılan incelemelerde çok az telefonun kullanılabilirliğini yitirme sebebi sıvı ile temas. Asıl dikkat etmeniz gereken telefonunuzun içerisine kaçan sıvının kablolar ile temas ettikten sonra kısa devreye sebep olmaması. Bu gibi durumlarda telefonunuzu kapatıp, batarya ve ayrılabilen tüm parçalarını ayırdıktan sonra yaklaşık 48 ila 72 saat boyunca telefonunuzu kesinlikle açmamak faydalı olacaktır. Açıkcası kuruması için telefonunuzu ne kadar uzun süre dinlendirirseniz o kadar az sorun yaşarsınz diyebiliriz.
 
Eğer telefonunuzu bir kılıf veya koruyucu ile birlikte kullanıyorsanız bunu da telefonunuzdan çıkarın ve telefonunuzun hava ile temas etmesini sağlayın. Bu süreç boyunca telefonunuzu nemli veya buharlı ortamlardan uzak tutun, ancak güneşe de bırakmayın. Normal bir oda sıcaklığında güneş görmeyen ancak genel itibariyle ısısı biraz yüksek olan bir bölge oldukça iyi olacaktır.
 
Telefonumun bataryası yerinden çıkmıyor ne yapmalıyım?
 
Bu gibi durumlarda yaşayabileceğiniz en kötü senaryo telefonunuzun bataryasının yerinden çıkmaması olacaktır. Bu gibi durumlarda yapmanız gereken şey mümkün olan en kısa sürede telefonunuzu kapattıktan sonra bataryayı yerinden çıkarabilmek için gerekli ekipmanları (tornavida vs.) edinmenizdir. Eğer ekipman da edinemeyecekseniz telefonunuzu düz bir alanda hareket ettirmeden iki-üç gün bekletip çalışmasını ummaktan başka çareniz maalesef yok.
 
Telefonu yıkamak?
 
Eğer telefonunuzu tuzlu su ile temas ettirdiyseniz yıkamanız gerekir. Tuzlu su telefonunuz iç kısmında korozyona neden olacaktır ki bunu hiç istemezsiniz; bu nedenle telefonunuzu direkt olarak suyun altına tutmayın ancak üzerinde dikkatlice biraz su gezdirmeniz iyi olabilir.
 
Telefonunuzu titretmekten, sallamaktan, dik tutmaktan ve hareket ettirmekten sakının
 
Eğer telefonunuzun içerisine su kaçtıysa, yapacağınız tüm hareketler bu suyun farklı bir bölgeye de yayılmasına neden olabilir; bu gibi durumlarda durumu daha da kötü bir hale sokmamak adına telefonunuzu hareket ettirmemeye gayret etmeniz yararlı olacaktır.
 
Pirinç, saç kurutma makinesi veya fırın Kullanmayın
 
Evet, ilk soracağınız kişiden son soracağınız kişiye kadar herkesin size söyleyeceği "pirincin içine koy" lafzını dinlememeniz yararınıza olabilir. Çünkü telefonunuzu koyacağınız bir pirinç kavanozunun içerisindeki pirinç taneleri yüksek ihtimalle telefonunuzun içerisine kaçacak. Bu durumda telefonunuzun ıslanmış olması daha iyi bir senaryo olabilir ve elde ettireceği yarar ile zarar hesabı yapıldığında gerçekten de telefonunuzun kendi haline hava ile temas eder şekilde beklemesi bu durumdan çok daha karlı çıkmanızı sağlayacaktır. Diğer yandan telefonunuza saç kurutma makinası veya fırın ile müdahale etmeye çalışmanızın hiçbir anlamı yoktur. Saç kurutma makinesi telefonunuzun içerisindeki suyun buharlaşmasını sağlamayacak aksine bulunduğu yerden daha fazla alana yayılmasına ve kısa devre ihtimalinin artmasına neden olacaktır. Fırın konusunda ise yorum yapmaya pek gerek yok; koymayın.
 
Telefonunuzu bir havluya sarıp, kağıt mendil ile kurulayabilirsiniz. Telefonunuzun kuru mendillere sarılı şekilde rahatsız edilmeyeceği bir yere koyun ve burada beklemeye bırakın.
 
Sabredin
 
Kuruyup tekrardan açılabilmesi için telefonunuza en az 48 saat süre verin. Hatta verebiliyorsanız daha fazla süre vermeniz şansınızı arttıracaktır. Telefonunuzu 12 saatte bir farklı yöne bakacak şekilde dikkatlice hareket ettirin ve son 8 saatini dik şekilde jak girişleri aşağı bakacak durumda beklettiğinizden emin olun.
 
Telefondan gerçekten iyi anlıyor ve yaptığınız işte iyiyseniz; telefonunuzu ayırabildiğiniz kadar çok parçaya ayırıp bekletmeniz çok iyi olacaktır, ancak tekrar birleştirirken sorun yaşamayacaksanız bunu yapın; diğer türlü çok daha ciddi problemlerle karşılaşabilirsiniz.
 
Su sensörlerini inceleyin
 
Çoğu telefon üreticisi telefonlarının su ile temas edip etmediğini teknik servis biriminin anlayabilmesi için telefonları üretirken bazı sensörler bulundurur. Genel itibariyle bu sensörler telefonunuzun arka kapağının altında kenarlarda küçük birer nokta gibi görünür. Bu noktalar çoğu zaman beyaz renkte telefonlara yerleştirilir ve ıslandığında parlak kırmızı şeklini alır. Yine bazı telefonlarda ise bu alan telefon kuruduktan sonra tekrar beyaza döner ve bu sayede sizde telefonunuzun halen nemli olup olmadığını anlayabilmiş olursunuz. İlgili alandan telefonunuzun su sensörlerini 48 saat sonra inceleyin ve renk tonlarına bakın.
 
Su geçirmez telefon kapları tercih edin
 
Telefonunuzu kullanırken su geçirmez bir telefon kabı kullanmanız, bu gibi durumlarda pişman olmanızın önüne geçecektir. Çok ucuz veya çok pahalı olmasına gerek yok ortalama nitelikte su geçirmez bir telefon kabı kullanmanız iyi olacaktır.
 
Genel olarak tüm adımlarda zamanla yarıştığınızı farketmişsinizdir, bu gerçekten de doğrudur; en basit örneği ile açıklamak gerekirse telefonunuzun kulaklık girişinden içeri giren bir su damlasının 1 saniye sonra bir kabloyla temas etmemesi için yarım saniye önceden telefonu kapatmanız cihazınızın bu durumu sorunsuz atlatmasını sağlayabilir. Ancak 2 saniye sonra aksiyon almanız cihazınızın bir daha kullanılamamasına dahi neden olabilir. Bu nedenle yapacağınız ilk işlem saniye kaybetmeden direkt olarak telefonunuzu kapatmak ardından diğer işlemleri uygulamaktır.
 
Ahmet TÜRKKAN
 
Toplam blog
: 26
: 8055
Kayıt tarihi
: 16.02.16
 
 

Ben Ahmet Türkkan özel bir şirkette ihracat müdürü olarak çalışıyorum. Aslında İngilizce Öğretmen..