Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ağustos '15

 
Kategori
TV Programları
 

Televizyon dizileri

Televizyon dizileri
 

görsel netten


Seyirci dizilerde hem gerçekçilik ve hem de akıcılık istiyor. TV 2 de Yaprak Dökümü dizisini izliyordum daha önce bu diziyi izlememiştim. 0 bitince  başka bir diziyi izlemeye başladım birkaç bölümünü izledim ve bu kadar saçma bu kadar yalan dolan, sahtekârlık, iftira, hırsızlık sahneleri görmemiştim nefret ettim ve diziyi izlememeye karar verdim.Ve bunun gibi daha bir çok diziler var, bu tip dizileri izlemiyorum.

Olumsuz televizyon programlarını izleme: Çocuk ve ergende davranış bozukluklarına, şiddete neden olmaktadır. Çocuklar izledikleri televizyon programlarını yetişkinler gibi algılamayıp gerçek ve kurgu arasındaki farkı ayırt edememektedirler ve bunları taklit eme eğilimine girmektedirler. Ergenlerde ise otoriteye karşı gelme, yalan söyleme, riskli davranışlara etmen olduğu görülmüştür.

Maalesef günümüzdeki diziler dikkate alındığında (birkaç dizi dışında)  düşüncelerimizin sadece temenniden ibaret kaldığını ve düşüncelerimizin tam tersine sonuçlarla karşılaştığımızı görüyoruz. Aile kurumunu temelinden sarsan ve kültürel değerlerimizi ayaklar altına alan dizilerin varlığına şahit oluyoruz. Bu tür dizilerin sayısının hızla artması düşündürücüdür.

Televizyon Kanallarında bir dizi patlaması yaşanıyor. Daha birisi bitmeden yeni diziler karşımıza çıkıyor. Diziler, kanalların reytinglerini yükseltmek için başvurdukları en önemli araç haline geldi Örneğin bir yazarın bir romanından esinlenerek çekilen bir dizi tamamen çığırından çıkartılmış durumda.  Yazar kendi romanının ne hale getirildiğini görse yazdığı romandan utanırdı.

Bir toplumu yaralamak ve zarar vermek istiyorsanız onların değerleri oynarsınız. Türk toplumuna da yapılmak istenen budur. Gayri meşru ilişkiler,  açlık, evlenmeden çocuk sahibi olmak, alkol (Seviniriz içeriz, üzülürüz içeriz, sinirleniriz içeriz).Evelenmeden gençlerin ilişki yaşamaları. Kısaca toplumun ayıp kabul ettiği konuları topluma kabul ettirme.

Dizilerde izleyici bir sonraki bölümde ne olacağının merakı içerisinde dizilere bağımlı hale  geliyorlar. Bu durumda insanların bilgi ve kültür seviyelerini artırıcı diziler ile kültürel gelişmemize katkı sağlanabileceği gibi aile içi dayanışmayı özendirici diziler ile ailelerimize olumlu katkılarda bulunulabilir. Edep dışı toplum yapısını bozan dizileri izlemezsek reyting alamazlar ve bizler de böylece tepkimizi dile getirmiş oluruz.

NAHİDE ÇELEBİ

 

 

  

 

 

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..