Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op Dr Gökçe Mık

http://blog.milliyet.com.tr/opdrgokcemik

06 Aralık '20

 
Kategori
Genel Sağlık
 

TENİSÇİ DİRSEĞİ

 
Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit) Nedir?
 
Dirsek eklemimiz 3 adet kemikten oluşur ve dışarıdan bakıldığında 3 tane çıkıntıya sahiptir. En dış kısımdaki ise lateral epikondil’dir. El bileğimizden geçerek parmaklarımızın hareketini sağlayan kasların dirsekte zedelenmesi sonucu ve ya kolun benzer hareketlerle çok fazla kullanılmasından dolayı ortaya çıkan, kolda ve dirseklerde ağrıya sebep olan bir rahatsızlıktır. 
 
Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit) Kimlerde Görülür?
Raket kullanan sporcularda yaygın olarak görüldüğü için tenisçi dirseği diye tanımlanmıştır genellikle 30-55 yaş grubunda görünür ama ellerle zorlayıcı ve tekrar eden hareketlerle ağır işler yapan daha erken yaştaki kişilerde de görülür. Ev hanımları, tesisatçılar, boyacılar, el dokumacıları vb gibi. Hastalık yavaş yavaş başlayıp zamanla ilerleyen bir dirsek ağrısıyla kendini gösterir. Eller çok fazla kullanıldığı için bu rahatsızlık kendiliğinden geçmez, iyileşmesi zordur. 
 
 
Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit) Belirtileri Nelerdir?
Kolda güç kaybı, kolda ve dirsekte ağrı, bir şeyi kavramada - tutup kaldırmada güçlük. 
 
Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit) Tedavisi
Tenisçi dirseği (lateral Epikondilit) için ilk önce istirahat ve buz uygulaması yapmak, antiinflamatuar uygulamak ilk aşamadır. Sporcuysanız spora ara vermeniz gerekir ve ikinci aşamada kortizon uygulanır. Eğer yeterli iyileşme elde edilmezse PRP tedavisi denenir. Bu şekilde de sonuç alınmazsa ameliyat çözüm olacaktır. 
 
PRP ile Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit) Tedavisi
PRP (trombositten zengin plazma) kas ve iskelet sistemi hastalıklarının tedavisinde, doku ve kıkırdak hasarlarının onarımında son derece başarılı sonuçlar veren bir uygulamadır. Hastandan alınan 10 cc lik kan PRP tüpüyle birlikte 15 dk santrifüj edilir. Santrifüj sırasında kandaki kırmızı ve bizim için gereksiz kısım PRP tüpünün altına çökerken büyüme faktörleri, sitokinler tüpün üst kısmında yoğunlaşır. Enjektör aracılığıyla bu trombositler alınıp hastanın dirsek eklemine enjekte edilir. PRP tedavisi ağrı kesici gibi bir işlem değil tedavi edicidir. İşlemden 15 dk sonra sitokinler aktif olur ve dirsekdeki hasarı onarmaya başlar. PRP nin etkilerini yavaş yavaş hissetmeye başlamanız ilk günlerde olur, ortalama 1 hafta sonra iyileşmeye başladığınızı hissedersiniz tam etkisini göstermesi ise 1 ay süre geçtikten sonra olacaktır. Normal süreç bu şekilde işlese de işlemin yapıldığı kişideki dirsekteki zedelenme miktarı yani hasarın durumu, kol sağlığına verdiği önem ve yaşı tedavinin başarısında en önemli etkenlerdir.
 
 
Op.Dr. Gökçe MIK
Yetişkin ve Pediyatrik Ortopedi Uzmanı
 
www.gokcemik.com
0532 304 35 65
0532 302 19 88
FACEBOOK: Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr.Gökçe Mık
INSTAGRAM: @opdrgokcemik
YOUTUBE:Op.Dr.Gökçe Mık
 
 
Toplam blog
: 30
: 1136
Kayıt tarihi
: 11.03.16
 
 

Op. Dr. Gökçe Mık 1976'da İstanbul'da doğdu. Lise eğitimini 1993 yılında Nişantaşı Şişli Terakki ..