Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ağustos '14

 
Kategori
Güncel
 

Tesettür üzerine

Tesettür üzerine
 

Tesettür; sakınmak, korunmak anlamına gelir. Sadece kadına değil, erkeğe de atfedilecek bu kavram insanın varlığına ve değerine olan saygısının bir göstergesidir. İnsanın yaratanına, eşine ve kendisine olan ciddiyeti ve samimiyetidir. Çünkü tesettür ölçülü olmaktır. Hayatın her alanında var olan bu kavram kıyafette de bir mana ve ölçüt ifade eder. Fakat gelin görün ki, bu kavram sadece kadınlara aitmiş ve sadece kılık kıyafetten ibaretmiş gibi düşünülür. Bu kısır ve cahil bakış açısı bir süre sonra tesettürü sadece saçların kapanmasına indirgeyecek kadar iler gitmiştir. Günümüzde olan da bu maalesef…

Etraf saçlarını gizleyip, geri kalan sakınması gerekilen yerlerini cömertçe teşhir edenlerle dolu... Tesettür sadece kıyafete ve başörtüsüne indirgenince, bu kez göstermelik bir hal almaya başlar, göstermelik olan her şey gibi o da ruha işlemez ve ahlaki bir değişime sebep olmaz. Kafasını sakınan kişi, beynini ve ruhunu da sakınamadığı için davranış ve tavır ekseninde de rahat olmaya başlar. 

Gerçek tesettür önce zihinde başlar, insan zihninde bu işi sağlam temellendiremediyse veya içselleştiremediyse sıradan bir kumaş parçası onu sakınamayacak, koruyamayacaktır.  Zihinde başlayıp, sindirilmeyen bir bakış açısıyla tesettüre girmeye çalışırsanız, Uganda cumhurbaşkanının karısına dönersiniz. Allı pullu, rujlu, sürmeli, bir hint tanrıçası gibi ortada dolaşır durursunuz. Siz ne kadar “ben buyum, ben şuyum” da deseniz boştur. Tesettür dediğim gibi önce zihinlerde başlar, sonra gözlerde, sonra bedende. Sıralamayı karıştırsak, her şey altüst olur.

Bu manada olumsuz bir yaklaşım aşağıdaki felakerlere sebep olur:

1-      İslam’ı temsil eden sembollerle dalga geçerek, içini boşaltmaktalar.

2-      İbadetsiz ve samimiyetsiz olduğundan bir süre sonra tesettür bir giyim tarzından ibaret olur ve ideolojik bir nesne halini alır.

3-      İslami görüntü verilmeye çalışıldığı için dine zarar verir. Özellikle dine karşı olan kesime çok güzel malzeme ve koz verir.

4-      Tesettür sempati duyan insanlar, tesettürden soğur.

5-      Samimiyetsiz bir görüntü verdiği için, toplumsal bir hastalıktır.

Listeyi çoğaltmak mümkün 5 tane ile yetinelim. Samimiyetsizlik, ciddiyetsizlik en büyük sıkıntımız. Hele ibadetsiz Müslümanlık tam bir sakatlık… Ne diyelim, Mevlana toparlamış aslında her şeyi; “Ya göründüğün gibi ol, ya da olduğun gibi görün.” 

 
Toplam blog
: 50
: 445
Kayıt tarihi
: 19.05.12
 
 

1983 yılında doğdum. Hayatın yoğunluğundan fırsat buldukça yazarak rahatlamaya çalışıyorum. Yazma..