Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Haziran '10

 
Kategori
Güncel
 

TİB ne yapmak istiyor

TİB ne yapmak istiyor
 

Türkiye Telekominikasyon İletişim Başkanlığı’nın ( TİB ) Google ’ın IP havuzuna erişimin engellenmesinin üzerinden dört gün geçti. Google’ın pek çok servisine erişim engeli sürüyor. Milliyet Gazetesi haberinde 30 kadar google servisinin yasaklandığı anlatılıyordu. Bu son yasaklamalarla, yasaklama yarışında, İran ve Çin'i de geçmiş durumda olduğumuz çıkmış ortaya. Gazeteler yazıyor.

TİB insan haklarını ve vatandaşlık haklarını açıkça ihlal etmiyor mu?

TİB neden kuruldu? Adındaki İletişim yanlışlıkla harf düşmesi sonucu mu oluştu diye şüpheye düşmüyor mu insan?

Adında İletişim olan kurumun tavırları konusunda bugüne kadar gözlemlediğimiz sadece iletişimsizlik sağlamayı görev bildiği yani İletişim Yasakları koyması oldu. Başka çözümler yok muydu? İnsanları dünyadan kısıtlamak tek çözüm mü? Google yasaklarının kanuni dayanakları var mı? Bu yasakları yapmadan Google ile iletişime geçmeyi düşündüler mi?

Adı İletişim Telekominikasyon olan kurum, varsayalım ki google İP 'leri birleştirmiş bile olsa YOUTUBE ile, bu ülke vatandaşının erişimini sağlayacak çözümler üretmesi gerekirken kalkıyor şalteri indiriyor. Hoop yasaklar başlıyor. Kime? Türkiye İnternet kullanıcılarına. Ama hakeret videosu vs , ve küfürlü yorumlar YOUTUBE de dünya aleme açık. Prof Dr Mustafa Akgül'ün Harakiri ya da başımızı kuma gömmek benzetmeleri tam da buna uygun düşmüyor mu?

TİB'in bu tür yasaklar oluşturmasının, insan ve vatandaşlık haklarını çiğneyen bir tutum olduğu konusunda ben de Gazeteciler Cemiyeti'nin kaygılarına katılıyorum.

TİB emin olmamakla beraber, Başbakanlığa bağlı olduğunu zannettiğim, İnternet teknolojilerinde son derece modern olanaklarla ve bilgisayar mühendisleriyle donatılmış devasa kuruluş ve youtube yasağı -ki yasak hakkında yazmaktan ben bıktım, memleketimi tanıtıyordum yarım bıraktılar, - bilmem kaçıncı yılına girerken neden bu konuyu yetkililerle müzakereye gitmeyip, acısını YASAKLAMA olarak Türkiye'deki İnternet kullanıcılarından çıkardıkları da ayrı ve ilginç bir sorun.

Bütün İp lerin girdiği çıktığı her yeri kontrol eden bu kurum yani TİB - etmiyorsa neden google çevirmen'e giremiyoruz,- TİB yetkilileri bu yazıyı da göreceklerdir . Umarım bir açıklama gönderirler.

Şimdiye kadar Youtube muhatap kabul edilmedi, şimdi Google'ın Türkiye temsilcisi ile niye iletişime geçmezler?

Google hizmetlerinin çoğunluğunun Yasaklanması konusunda bilgilerine başvurduğumuz İNETD ( İNternet Teknolojileri Derneği) Başkanı Prof Dr Mustafa Akgül'ün açıklaması:

"TIB bu haftaya kadar sadece mahkemece yasaklanan, kararda zikredilen, IP'leri yasaklıyordu.Ayrica DNS yasaklamasi yapıyordu.

Son zamanlarda google IP' lerde kayma oldu, ve bazi servisleri bir araya getirdi.

Ayni IP uzeriden docs, tranlate, analaytics , maps gibi servisleri ve tabii youtube.com'u vermeye basladi. youtube IP'leri epeydir değisiyordu. Bu konuda ciddi endiseler soz konusu."

Yarın bir gün pat diye google posta kutularına ulaşımımız da engellenirse hiç sürpriz olmaz değil mi? Sürpriz olmaması, İnsan Hakları konusunda ihlal olmadığı anlamına da gelmez değil mi?

Musta Kemal Atatürk'e hakaret eden videolar hala oradaymış. Youtube iletişimimiz engellenmiyor olsaydı, pek çok kişi o iğrenç videoların sahiplerine açıklamlar gönderebilir ve bu çirkin videoların çirkinliğini , dünya aleme kanıtlayacak ve koyanları utandıracak pek çok bilgiyi Youtube' ye ekleyebilirdi yorumlarıyla.

YOUTUBE yasağı sadece Türkiye İnternet kullanıcısının ulaşmasını engellemektedir o kadar...yani ceza alan masum İnternet kullanıcısı olmuyor mu?

ezgiumut 2010 6 6

 
Toplam blog
: 566
: 1338
Kayıt tarihi
: 11.07.06
 
 

Edebiyatla ilgileniyorum. Ayrıca amatörce belgesel film çalışmaları yapıyorum ve kültürel etkinlikle..