Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Temmuz '08

 
Kategori
Sağlık
 

Tıp "vara yoğa ilaç" sektörüne mi dönüştü?

Tıp "vara yoğa ilaç" sektörüne mi dönüştü?
 

"çaya çorbaya limon" yerine artık "vara yoğa ilaç"


Son zamanlarda , tıp bilimi “sağlıklı insanlardan hasta yaratıyor” gibi bir düşünceye kapıldım. O kadar çok hastalık türedi ki; nerede ise sağlıklı sayılabilecek her insanda bir hastalık var.

Modern tıbba elbette inanmalı ve güvenmeliyiz; en ufak bir sağlık problemimizde hemen doktora koşar, hiçbir şeyimizin olmadığını onaylanınca da içimiz rahatlar. Her şeyin başı sağlıktır deriz. Yitirdiğimizde yerine koyabilmek yine tıbbın sağladığı olanaklardan faydalanırız. En dermansız hastalıklara bile yine tıbbın önerileri doğrultusunda çözüm bulunabildiğini görüyor ve okuyoruz.

Ancak; Modern tıp, tıp dernekleri ve ilaç firmaları için “sağlıklı insan” nerdeyse hiç kalmadı. Bu da tüm dünyada sağlık sisteminin sorgulamasını da beraberinde getiriyor.

Artık yaşamımızdaki her hangi bir doğal değişiklik veya küçük farklılık “hastalık” olarak tanıtılıyor.

Yeni yeni ortaya çıkan hiç adını duymadığımız teşhisler konuyor, ilaç firmaları da bu yeni hastalıklar için habire ilaç üretiyorlar. Sağlık sektöründe dev bir pazar oluşmuş durumda.

Yapılan araştırmalar göstermiş ki; hiçbir rahatsızlığı olmayan bir insanda bile “vitamin eksikliği” ve buna göre de pekçok çeşit vitamin ilaçları var.

Tıp bilimine göre “hasta olmayan” insan yok.

Günümüzde sadece kadın olmak bile hasta ilan edilmek için yeterli. Kadının bazı dönemlerinde yaşadığı doğal süreçler bile uzun süredir hastalık olarak görülüyor.

Yeter ki bir hastalık kabul görsün, hastalar ve sigorta kuruluşları yeni ilaç ve terapileri hiç şikayetçi olmadan ödüyorlar. Yeni hastalık türlerinin ortaya çıkması ile de ilaç firmaları en parlak dönemlerini yaşamaya başladılar. Pazarlama için araştırmalardan daha fazla para harcanıyor.

Artık yaşamın doğal süreçleri bile tıbbi sorun olarak satılıyor. Kişisel ve sosyal problemler, tıbbi sorunlara dönüştürülüyor.

Hal böyle olunca da, ilaç firmaları ve doktorların “tıp pazarlamasına” dalmış gibi bir görüntüleri oluştu. Hastanelerde, elinde çanta dolaşan ilaç firması satış elemanlarını hepimiz farkediyoruz.

Şunu merak ediyorum; acaba bazen doktorlarımız sırf “reçete üretebilmek” adına mı ilaç yazıyorlar?

Doktorlarımızın çok zor şartlar altında çalıştığının farkındayım ama tıp bilimi o hale geldi ki, özellikle ilaç sektöründe işin cılkını çıkardılar diye düşünüyorum.

Eskiden “çaya çorbaya limon” diye çözüm bulunabilen pek çok hastalık için artık “vara yoğa ilaç” sektörüne dönüşmüş bir “tıp bilimi” ile karşı karşıyayız sanırım.

Sağlık ciddi bir olgu, doktorlarımıza güvenimiz sonsuz…ama bu ilaçlara pek güvenmiyorum açıkçası.

 
Toplam blog
: 476
: 2331
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

Çok eskidendi ..