Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mart '12

 
Kategori
Sağlık
 

Tıp Bayramında kişi başına düşen doktor sayımız...

Tıp Bayramında kişi başına düşen doktor sayımız...
 

14 Mart Tıp Bayramı…

Çevresinde ve yakınında birçok tıp çalışanı olan birisi olarak, şimdiden tüm sağlıkçıların ‘Tıp Bayramı’nı kutluyorum.

Bildiğiniz gibi ülkemiz tıp alanında mucizeler(!) yaratıyor. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ile Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi hekimlerinin rekabeti bir kişinin ölümüne neden oldu.

Antalya ve Ankara’da yapılan yüz nakilleri ise Türkiye’nin yüz akı oldu. Antalya’daki kol nâkili de başarılı oldu.

Tabi birde emekliler ve çalışanlar için yaratılan sağlık mucizesi(!) var! Bu mucizeden nasiplenenler, resmen ve alenen soyuluyorlar. Önüne gelen para istiyor!

Benim çoktandır merak ettiğim bir konu, Sağlık-Sen’in bir araştırmasıyla aydınlığa kavuştu. Bunu sizlerle paylaşmak istiyorum.

Türk Sağlık–Sen Tıp Bayramı öncesinde Türkiye’de görev yapan doktorlarla ilgili yaptıkları araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

Araştırmaya göre, 74 milyon 724 bin nüfusa sahip Türkiye’de bir doktora 633 kişi düşüyor.

Toplamda 118 bin doktorun görev yaptığı Türkiye’de, doktorların, 68 bin 952’si Sağlık Bakanlığı’nda, 26 bin 258’i üniversite hastanelerinde, 23 bini ise özel hastanelerde görev yapıyor.

Türk Sağlık-Sen’in araştırmasına göre, yalnızca Sağlık Bakanlığı’nda çalışan doktorların sayısı dikkate alındığında bir doktora bin 84 kişi düşüyor.

Türk Sağlık-Sen araştırmasında, 2011 yılı sonuna kadar Sağlık Bakanlığı’na 5 bin 641’i pratisyen, 693’ü uzman olmak üzere 6 bin 663 doktor atandığı belirtiliyor.

Atamalardan 6 bin 228’i açıktan atama ile gerçekleştirilirken, başka kamu kurumlarından 104, sözleşmeli pozisyondan ise 2 Doktor Sağlık Bakanlığı’na geçmiş.

Türk Sağlık-Sen'in araştırmasında son iki yılda gerçekleşen doktor istifalarıyla ilgili bilgiye de yer veriliyor. 2010 yılında, 3 bin 637 Doktor Sağlık Bakanlığı'ndaki görevinden istifa ederken, 2011 yılında bu sayının 5 bin 353’e ulaştığı ve bir önceki yıla göre bin 716 daha fazla doktorun istifa ettiği tespit edilmiş.

14 Mart Tıp Bayramı'nın yaklaştığı dönemde yabancı doktorların Türkiye’de çalışması hayli dikkat çekiyor. Yabancı doktorlar, özellikle özel hastaneler tarafından ucuz iş gücü olarak kullanılıyorlar. Yeterlilik pek önem arz etmiyor gibi görünüyor.

Yüz nakilleri ile Türkiye’de görev yapan Türk doktorlar, dünyada konuşulurken, yabancı sağlık personelinin çalışmasına izin vermek ne anlama geliyor?

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..