Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mart '10

 
Kategori
Sağlık
 

Tıp dünyasında otorite boşluğu var!

Tıp dünyasında otorite boşluğu var!
 

Mevsiminde güzel


Bildim bileli hem yazılı basında hem de televizyon yayınlarında Tıbbi konular ele alınmakta ve de ayrıca tıbbı araştırma ve görüş kitapları yayınlanmaktadır. Bu konulara meraklı birisi olarak da ben de bu yayınları takip ederim ve ileri sürülen önerilere de zaman aman uyarım. Ancak son bir kaç yılda birbiriyle çelişen birçok tıbbi öneri ve araştırma sonuçlarına rastladım. Tespit ettiğim bu zıtlıklıkların en önemlilerini sıralamaya çalışacağım.

***

Yumurta bilindiği gibi senelerce kolesterol yükselten bir yiyecek olarak kabul edilirken, bugün, protein açısından çok zengin olduğu gerekçesiyle ve fazla yenmemesi şartiyle kolesterol yükselmesine neden olmayacağı savıyla, oldukça masum bir yiyecek olarak ilan ediliyor.

***

Çikolata tansiyon ve diyabet hastaları için yasak bir yiyecek olarak bilinmektedir. Ancak bir bakıyorsunuz en önemli gazetelerden birinde , çikolatanın, Amerika'da yapılan bir araştırmada, " felci önlediği " haberi yer almakta.

***

Tansiyon hastaları için kepek ekmek önerilirken, bir bakıyorsunuz , kepek ekmeğin vücuttaki bazı mineralleri eksilttiğinden , onun yerine tam buğday ekmeğinin yenilmesi öneriliyor.

***

Gingogloba özlü ilaçların beyin ve kulak fonksiyonları için çok yararlı olduğu uzun zamandır yazılıp çizilirken, bir de bakıyorsunuz, tanınmış bir profesör gazetedeki köşesinde , " son zamanlarda yapılan araştırmalarda gingogloba'nın hiç yararlı olmadığını " yazıveriyor.

***

Kolesterolun yüksek olmasının insan sağlığı için ne kadar zararlı olduğu senelerdir söylenirken, bir bakıyorsunuz SHANE ELLİSON adlı bir amerikalı organik kimya uzmanı yazar " Bir Masalmış Kolesterol " adlı kitabında < pek="" çok="" araştırmanın="" mütemadiyen="" ,="" kolesterolümüz="" ne="" kadar="" yüksekse="" o="" kadar="" uzun="" yaşadığımızı="" göstermektedir=""> diye yazıyor. Ve de kolesterolü düşüren ilaçların kalp hastalığını önlediği inancının kat'i surette yanlış olduğunu iddia ediyor.

***

Genellikle sabahları erken saatlerde koşulması ve yürüyüş yapılması önerilmişken, son zamanlarda, - sabah erken saatlerde tansiyonun yüksek olması nedeniyle-, daha sonraki saatler öneriliyor. Kimi doktor tempolu yürümeyi önerirken kimisi daha düşük tempoda yürünmesini tavsiye ediyor.

***

Greyfurt suyunun tansiyon düşürücü ve öenemli bir C vitamini deposu olduğu ve bol bol içilmesi söylenirken, yakın zamanlarda dikkatli ve kontrollü içilmesi öneriliyor. Aksi takdirde, birçok ilaçla uyuşmazlığı olduğundan, zararlı olabileceği belirtiliyor.

***

Aspirin uzun yıllar ateş düşürücü olarak kullanılırken, bir de bakıyorsunuz küçük çocuklarda kullanımı yasaklanıyor, ya da kontrole tabi tutuluyor. Ama aspirin heryerde satılıyor.

***

Netice olarak tıbbi yazılar ve kitaplar bir denetime tabi olmadan ve bir tıbbi otoritenin kontrol süzgecinden geçmeden, serbestçe yayımlanıyor ve geniş halk kitlelerine sunuluyor. Her konuda fikir hürriyeti olmalı ama tıbbi yayınlarda asla.Saygılarımla.

 
Toplam blog
: 472
: 959
Kayıt tarihi
: 26.01.10
 
 

1945 yılında Adana'da doğdum. Galatasaray Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültes..