Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '11

 
Kategori
Güncel
 

Toplanan Deprem Vergisi ne oldu?

Toplanan Deprem Vergisi ne oldu?
 

2000 yılından bugüne kadar toplanan deprem vergilerinin akıbetini   TRT’nin  canlı yayınına bağlanarak gündeme getiren Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan'ı TRT sunucusu bağlantıyı sonlandırmak suretiyle susturdu. 


17 Ağustos 1999 Marmara depreminin ardından 26 Kasım 1999 tarihinde 4481 sayılı bir kanun çıkartıldı. Söz konusu kanunla, depremin zararlarını telafi etmek iddiasıyla "Ek Gelir, Kurumlar, Emlak, Motorlu Taşıtlar Vergileri" getirilirken, aynı zamanda "Özel İletişim ve Özel İşlem Vergisi" adı altında iki yeni vergi kaleminin uygulanmasına karar verildi. Özel İletişim ve Özel İşlem Vergisi uygulamaları ise 2004'e kadar farklı kanun maddeleriyle uzatıldı. 2004’ten sonra ise Özel İletişim Vergisi devamlı oldu.

1999 yılından 2004 yılına kadar halktan kesilen vergi, 20 milyar lirayı aştı. Ancak bu kaynağın, deprem mağdurları için kullanılmadığı, bütçedeki kimi kalemlere aktarıldığı biliniyor.



Depremlerin yaralarını sarmak için halktan toplanan deprem parasının bütçe açıklarını kapatmak için kullanıldığı biliniyor.Özel İletişim Vergisi'ni telefon kullanan ve telefon cihazı alan vatandaşlar ödüyor. Son yıllarda cep telefonu kullanımı ve konuşma süreleri de arttığı için devletin bu vergiden elde ettiği kazanç her geçen yıl katlanarak büyüdü.

 

11 yılda Merkezi Yönetim Bütçe Gelirleri kalemi yüzde 500 artarken Özel İletişim Vergisi'nden devletin topladığı gelir yüzde bin arttı. 2000 yılında sadece 420 milyon lira vergi geliri elde eden devlet 2011 yılında 4.4 milyar lira gelir elde etmeyi planlıyor. 2011 yılının ilk 9 ayında 3.3 milyar liralık vergi çoktan devletin kasasına girmiş durumda.

 

 

11 yıldır 32 milyar lira (yaklaşık 23 milyar dolar) vergi aldı. 23 milyar doların ne kadarı 2000'li yıllarda 1999 depreminin yaralarını sarmak için kullanıldı bilinmez ama bu vergi hâlâ devlet bütçesinin önemli bir kısmını oluşturmaktadır..

Deprem vergisinin akıbetini sayın Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek şöyle açıkladı. Şimşek, toplanan vergilerin sağlık, eğitim, duble yollar gibi 74 milyonun ihtiyacını karşılamak için kullanıldığını söyledi. Şimşek, uluslararası vergi uygulamalarında da 'tek bir harcama için vergi toplanması' mantığının doğru bulmadığının altını da çizdi.

 

Maliye Bakanı, bu vergilerin kendilerinden önceki hükümet döneminde ‘geçici’ olarak çıkarıldığını; ancak daha sonra yine kendilerinden önceki hükümet tarafından ‘kalıcı’ hale getirildiğini anlattı. Dolayısıyla kendi hükümetleri döneminde ‘deprem’ adı altında bir vergi uygulamaya koymadıklarını, mevcut şekliyle vergi alımına devam ettiklerini söyledi

Bu vergilerin  otoban yollar ile sağlık  harcamalarına  genel bütçe içinde harcandığını savundu. Yani iktidar deprem vergilerini popülist davranarak kendisine  kolay oy getirecek alanlara aktardığını  itiraf  etmektedir.

Yani deprem vergisi amacı dışında kullanılarak insan hayatının iktidar ve devlet nezdinde ne kadar az önem verildiğini bir kez daha ortaya çıkarmış oldu.  

Kısacası deprem vergilerinin akıbetini şöyle de   açıklayabiliriz. ‘Ağaç nere de? Balta kesti, Balta nerede? Suyu düştü. Su nerede? İnek içti. İnek nerede? Dağa(ormana) kaçtı. Dağa nere de? Yandı bitti  kül oldu.

Deprem vergisi  nerede? Yola sağlığa gitti. Yol nerede? Sel aldı götürdü .Sel nerede? Denize döküldü. Deniz nerede? Okyanusa karıştı. Okyanus nere de kirlendi bitti..

 

  

 
Toplam blog
: 68
: 2793
Kayıt tarihi
: 31.01.09
 
 

Emekli uzman öğretmenim. Ege Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü ve A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi..