Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Eylül '06

 
Kategori
Sosyoloji
 

Toplumlaşmak 2

Birinci yazimda kategori bolumunu sehven "dilbilim" diye gecmisim; Milliyet Blog okuyucularindan ozur dilerim.

Avustralya`da uzun suredir yasamlarini surduren OzTurkler (Ozi, Australian`in; Turkcedeki Avustralyali`nin kisaltilmisi olarak cok yaygin kullanilan bir sozcuktur) de dahil olmak uzere, anadilleri ingilizce olmayan butun sosyo-kulturel siniflar icin gecerli olan `toplum` kavraminin ne oldugunu soyle bir gozden gecirmekte yarar oldugu kanisini tasiyorum.

Sosyolog Murat Belge`nin konuk olarak katildigi STK Egitim ve Sertifika Seminerlerinden derlenen, Nurhan Yenturk ve Arzu Karaman`ca sunulan konusmasinda bakin nelere yer veriyor:

"...sivil toplum kolay aciklanacak bir sey degil. Bir bardaga altindan, ustunden yanindan bakmak mumkun. Toplum da oyle. Sivil toplum kavramini Rousseau`da bulabiliriz.. Kelimenin kendisini de Hegel`de buluruz; daha sonra Marx`ta. Sivil toplum yaklasiminin, Marx`in toplumsal analizinde pek te merkezi bir yeri yoktur.; ama o da Hegel`in yolundan giderek yer yer sivil toplumdan bahseder. Bu sekilde bakinca, toplum`u Sivil Toplum ve Politik Toplum diye ikiye ayirmis oluruz. Politik Toplum denen sey Devlet. O zaman diyebiliriz ki Sivil Toplum dedigimiz sey dogrudan dogruya devletin denetiminde olmayan butun alanlarin oldugu yerdir."

Avustralya hukumetlerinin 1970`li yillarin ortalarindan basliyarak, sulandirarak ta olsa uygulayageldikleri Multicultural Australia sureci halen gecerligini korumaktadir. Bu surecin degismez bir parcasi olan OzTurklerin, Rousseau`nun sivil toplum kavramina iki sekilden birini, yahutta her ikisini bir sekilde tercih ederek gireceklerdi. Bu sekillerden biri Entegrasyon (ana-kulturu kaybetmeden kaynasma) bir digeri de Asimilasyon (ana kulturun erimesine goz yumularak baskin kulture benzesme) dur. Benzesme her kulturde bir fobidir; eriyecegiz korkusuyla birakin baskin kulturle kaynasmayi, getolasmayi tercih ederler bazen. OzTurkler de kendi aralarinda kurduklari yuzlerce dernek araciligi ile Ingilizce dili yerine hemen hemen sadece Turkce`yi kullanarak Avustralya genel toplumundan uzak kaldilar. Aynen Iskandinav ulkelerinde oldugu gibi olmasa da. O zaman Cok-kulturlu Avustralya cercevesi icinde Toplum olmanin hakkini OzTurkler nasil verebilir ona bakalim.

Cok mu gec oldu? Simdi neler yapilabilir?

 
Toplam blog
: 2
: 431
Kayıt tarihi
: 31.08.06
 
 

1964-65 Tarsus Lisesi, 1968-69 Atatürk Üniversitesi mezunuyum. Türkiye ve Avustralya`da toplam 15 yı..