Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mayıs '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Toplumsal tabu...

Toplumsal tabu...
 

Toplumsal Tabu:Kızlık Zarı!


Kızlık Zarı (Hymen)

Bugün sizlerle önemli olduğuna inandığım bir konuyu paylaşmak istedim: Kızlık Zarı. Genelde bütün toplumlarda değişik sosyolojik bir öneme sahip olan kızlık zarı Kanal 35’te uzman konuklarımla da ele aldığım konulardan biridir. Tıbbi adı latince bir kelime olan “Hymen” özellikle Müslüman ülkelerde daha önce cinsel ilişki yaşanıp yaşanmadığına dair bir kanıt niteliği taşımaktadır. Günümüzde evlendikten sonra ilk cinsel ilişki de kanaması olmaması nedeniyle haksız yere şiddete uğrayan veya küçük duruma düşürülerek doktor muayenesi için jinekoloğa götürülen kızlarımız vardır. Kızlık zarı konuşulması hala ayıp sayılan ama bilinçli ve doğru davranılması gereken hassas bir konu.

- Kızlık Zarı ne işe yarar?

Kızlık zarının bilinen fizyolojik bir görevi tam olarak açıklanamamakla birlikte, türlü araştırmalarda yapılmıştır. Kızlık zarının fizyolojik olmasa da sosyolojik bir görevi olduğu gerçek. Özellikle adli tabiplikte cinsel şiddet ve istismara maruz kalan çocukların tanısında kullanılır. Kızlık zarı vajina girişini tamamen kapatmaz, ortasında adet kanının ve vajinal salgıların dışarıya akmasını sağlayan bir delik bulunur. Deliğin şekli ve yapısı hymen türlerinin belirlenmesinde kullanılır.

Kızlık Zarı Türleri:

- Anüler Hymen (Yuvarlak halka) Kızlık zarı yuvarlak halka şeklinde olup ortasında halka şeklinde bir delik bulunur. Ortadaki delik çok büyükse penisin geçişine rağmen zar yırtılamayabilir. Buna "hymen duhule müsait" denir. Halk arasındaki tanımı ise "esnek zar" dır. En sıklıkla görülen hymen şeklidir(%60-95 oranında)

- Kresentrik Hymen (Yarımay): Kızlık zarı yarımay şeklindedir. Üst kısımda zar daha incedir veya hiç yokken arka kısımda belirgindir. Görülme sıklığı %3.5 ile %20 arasında değişmektedir. Bu tür zarlar genelde ilişki sırasında yırtılmaz.

- Multipar Hymen: Normal doğum yapmış kadınlarda kızlık zarı doğuma bağlı yırtılır ve geriye kalan kısımlar hymen artığıolarakadlandırılır.

- Septalı Hymen (Ara bölmeli): Kızlık zarının orta kısmında boşluğu bölen, zara ait ara bir doku parçası vardır. Görülme sıklığı %1.5-5 arasındadır.

- Mikroperfore hymen (Küçük delikli): Zarın ortasındaki delik çok küçüktür. Adet kanaması olur ancak oldukça ağrılıdır. Bazen cerrahi müdahale ile açılması gerekebilir.

- Kribriform Hymen (Çok delikli, kalburumsu): Hymenin ortasında bir değil, birden fazla delik vardır. Bu görüntüsü ile adeta bir "kalbura" benzer. Görülme sıklığı %1'den daha azdır.

- İmperfore Hymen (Deliksiz): Zarın ortasında delik yoktur, vajina girişi tamamen kapalıdır. Bu zara sahip kızlar adet kanaması görmezler. Normal şekilde gerçekleşen kanama vücut dışına atılamaz ve hymen arkasında vajina içinde birikir. Oldukça ağrılı bir durumdur ve mutlaka cerrahi bir işlemle açılması gerekir.

Kız çocuklarında bulunan hymen, nadir de olsa doğuştan hiç bulunmayabilir. Kızlık zarının şekli, kalınlığı ve elastikiyeti kişiler arasında büyük farklılıklar gösterir. Kızlık zarı hakkında doğrı bildiğimiz öyle yanlışlar var ki, işte sırf bu yüzden pek çok genç kızımız haksızlığa uğramış ve aşağılanmıştır. Toplumların büyüyüp yükselmesi, başarı ve refahı getirecek olanın, bilinçli ve doğru bilgilerin kaynağına ulaşmak olduğunu düşünüyorum. Namus adına nice cinayetin işlendiği ülkemizde özellikle kızlarımızın eğitiminin önemi çok büyük. Anne babaların çocuklarının üzerindeki etkileri tabi ki çok büyük. Genç kızlarımızın daha hayatlarının başında yanlış anlama ve bilgisizlik yüzünden yok olup gitmemeleri adına lütfen öğrenelim, bilelim, dinleyelelim ve yanlış olduğunu bildiğimiz ama sustuğumuz her lafa boyun eğmeyelim. Yaşamda önceliğiniz hep sağlığınızdan ve çocuklarınızdan yana olsun...

Handan Sarayhanoğlu

 
Toplam blog
: 52
: 4392
Kayıt tarihi
: 22.10.07
 
 

1976 yılının güzel bir Kasım ayında başladı hayat yolculuğum.1993 itibari ile radyo ve Tv sektöründe..