Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mayıs '09

 
Kategori
Güncel
 

Töre mi, terör mü?

Töre mi, terör mü?
 

Mardin katliamı töreye bağlanıyor.

Töre dolasıyla, düğün evinin basıldığı ve hiç bir canlı bırakılmamacasına bu katliamın gerçekleştirildiği iddia ediliyor.

Düğün yapılan genç kızı alamayan taraf, töre gereği bu eşine az rastlanır caniliği yapmış..

Özellikle Doğu ve Güneydoğu olmak üzere, Türk ve Kürt halkı üzerinde "törelerin" inkar edilmez etkisi olduğuna şüphe yok.

Töre, zaten Türk'ün yasasıdır. Yazılı hukukun olmadığı zamanlarda toplum "töre"lerle yaşar.

Ancak, istediğin kızı sana vermediler diye, düğün evi basıp imamdan, çocuğa kadar herkesi katletmek gibi bir töre var mıdır?
Türk'ün de Kürt'ün de böyle bir töresi duyulmuş mu?

Alamadığın kızı kaçırır dağa kaldırırsın ya da kızı alan damada kurşun sıkarsın. Bunlar bir tür töre olabilir; ancak Mardin'de gerçekleşen katliam töre olamaz; olsa olsa "terör" olur.

Zaten Mardin Milletvekili Süleyman Çelebi de, bunu böyle ifade ediyor.


Töre cinayetleri, genellikle devletin cezalarının yetersiz kaldığı noktada bir "ihkak-ı hak" olarak ortaya çıkar. Şöyle ki, adam babanızı veya kardeşinizi öldürmüştür, hapse girmiştir; ancak Rahşan gelip af çıkarmış ve babanızı kara toprağa gönderen adam bir kaç yıl sonra hapisten çıkmış, gerine gerine gezmektedir.

Bunu siz kaldırsanız bile, çevrenizdeki toplum kaldırmaz. Sosyal bir temerküze tabi tutulursunuz. İşte, böyle bir atmosferde "töre cinayeti" devreye girer ve kişi hasmını öldürür. Sonunda bu iş "kan davası"na dönüşür, cinayetler zinciri sürer gider.

Dün akşam gerçekleşen Mardin katliamı'nın böyle bir "kan davası" töresi ile alakası yok.

Bu başka bir şey. Ne kız alma meselesi, ne var olduğu söylenen yirmi yıllık husumet böyle bir katliam için "töre" zemininde değerlendirilemez.

Eğer, yakalandığı söylenen caniler, bir kaç yıl yatıp yine bir Rahşan affıyla çıkıp salına salına gezmeye başlarlarsa ve bu katliamda annesini, babasını ve kardeşlerini kaybeden gözü yaşlı Mehmet bunları gözünü kırpmadan "temizlerse" işte o "töre cinayeti" olur.

Ama, hangi şekilde bakarsanız bakın 44 masumu gözünü kırpmadan profesyonelce katledenler töre gereği diyemezler. Ortada töre möre yok çünkü..

Bu işin altında başka iş var. İnşallah ciddi araştırmalar, incelemeler yapılarak nasıl bir belanın "tezgahlandığı" ortaya çıkarılır.

Ölen masumlara Allah'tan rahmet; canilere lanet!..

Bu blog Milliyet.com.tr sitesinden 126 kez görüntülenmiştir

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..