Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '18

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Tourette Sendromu Avantajları

Hayır! Yanlış okumadınız. Belki Tourette sendromu hakkında hiçbir şey bilmiyorsunuz. Ama sendrom ve avantaj gibi iki zıt kelimenin bir arada kullanılması size anlamsız ya da garip geldi. Ama bardağa hep boş tarafından bakmaya alışmışız biz. Biraz kendimizi zorlasak, o bardağı tamamen doldurabiliriz. Aynı Tourette sendromunda olduğu gibi. Tourette sendromu özünde nörolojik bir rahatsızlık. En büyük belirtisi ise “tik”. Ancak Tourette sendromunda “tik” olgusu oldukça yoğun. Özellikle dikkat eksikliği yaşayan çocuk ve bireylerde görülen bir problem. Tourette sendromunda “tik” motor hareketlerinde veya kontrolsüz ses çıkartma olarak görülebiliyor. Tabi bunların ikisi aynı anda ortaya da çıkabiliyor.

Tourette “TİK’i” Çok Yoğun ve Rahatsız Edicidir

 Bu problemde yaşanan “tik” ciddi manada yaşam kalitesini düşüren cinsten. Ciddi mücadeleler gerektiriyor. Örneğin tik olarak kaşınma şeklinde ortaya çıkabiliyor. Kaşıntıyı durduramıyor ve deri kızarıncaya hatta kanama oluncaya kadar kaşınmaktan bahsediyoruz. Yetişkin olarak baş edebilmek biraz daha kolay. Ancak çocuk açısından düşündüğünüzde durum sanıldığından daha da zor. Özellikle teşhis geciktiğinde çocukta farklı etkiler yaratabiliyor. Düşünsenize, kaşınmaktan kendini alamayan bir çocuk var. Bu artık ona acı vermeye başladı. Anne ve babası onu bu durumdan kurtarmak için stres tavan yapmış bir şekilde, ki en büyük tetikçisi bireysel ve çevresel stres, uğraşmakta, bunun yanında konudan bir haber olanlar ise kendini durduramayan çocuğun şekilden şekile girmesine kahkaha ile cevap veriyor.

Tourette ile Baş Edebilmek

Hemen umutsuzluğa kapılmayın. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, bardağı doldurmak bizim elimizde. Bu aslında çocuk gelişimi için altın dokunuşlar için bir fırsat. Özellikle çocuklarda zihinsel kontrolün üst seviyede oluşması için paha biçilmez bir konu. Öncelikle durumu kabul etmek ve sabırlı olmak gerekiyor.

Kişisel Zihinsel Süreç Kontrolünü Başarmak Tourette Sendromunu Yenmek Demek

Anahtar kural bu. Çocuklara bu konu öğretilmeli ve başarmaları konusunda yardımcı olunmalı. Konuyu biraz detaylandıralım.

*Öncelikle konunun beyin süreçlerinde yaşanan bir sıkıntı kaynaklı olduğu anlaşılmalı ve çocuğa anlatılmalı. Madem beyin süreçlerinde bir sıkıntı mevcut, o zaman bu organ desteklenmeli. Bu doğrultuda yapılacaklar planlanmalıdır.

*Bu, ne kadar seçilmediyse bile, size yaşam boyu eşlik edecek bir konu. Hafif ya da ağır bir şekilde. Bunu siz belirleyeceksiniz. Onunla savaşmayın. Onu kontrol etmeye çalışın. Yılmayın ve defalarca deneyin. Unutmayın, bu mümkün!

* Kişisel ve çevresel stres/stres kaynakları en büyük düşmanınızdır. Bunu sakın unutmayın. Bunları çocuğunuzun hayatından çıkarın. Stres olmasını önleyin. Bunun mümkün olmadığını biliyorum. Ancak stresi kucaklamak ve onu azaltmak mümkün. Çocuğunuzda sendromun belirtileri başladığında odaklanmasını, dikkatini başka şeylere çevirmesini sağlayacak aktiviteler bulun ve alışkanlık haline getirmesini sağlayın. Örneğin bir müzik aleti çalmaya başlamak, deney setleri ile uğraşmak vb.

*Belirtiler başladığında çocuğunuzun ne yapması gerektiğini bilmesi çok önemli. Her zaman çalacak bir müzik aleti bulamayabilir. İlk aşamada çocuğunuz mümkün olan en sessiz yere giderek, yaşamış olduğu güzel şeyleri düşünsün ve olabildiğince derin nefes almaya başlasın. Nefes alıp verme hızı asla yüksek olmamalı. Nefese odaklansın ve olabildiğince normal bir seviyede tutsun. İşte bu nefes odaklanması sendromun etkisini azaltacak ve kontrol altına alabilmesini sağlayacaktır.

Mücadele ile Gelen Faydalar

Tourette sendromu ile mücadele ederken ortaya konan, öğrenilen davranışlar aslında normal gelişim sürecinde çocuğumuza kazandırmaya çalıştığımız ya da bu konularda en üst seviyede gelişim sağlamasını istediğimiz hususlardır. Bunlar;

*Çocuk kendini başka şeylere odaklanmaya çalışacağından dikkat yeteneği gelişir,

*Çocuk kendisini başka şeyler düşünmeye zorlayacağından empati yeteneği gelişir,

*Çocuk ciddi manada bir rahatsızlık hissiyatı doğrultusunda merhamet duygusunu öğrenir,

*Özellikle aynı durumda olan diğer çocuklarla bir topluluk içerisine girer ve etkileşim sağlar ise sosyalleşme sağlar, yardımlaşma olgusunu öğrenir.

Unutmayın! Ufak Bir Dokunuş Yeter!

 

 
Toplam blog
: 20
: 48
Kayıt tarihi
: 27.12.18
 
 

NASIL BAŞLADI? Her insanın hayatında dönüm noktaları bulunmaktadır. İşte “Ufak Bir Dokunuş Yeter”..